Сърбия: Македония е изконна сръбска земя

Откриха изложба на тази тема в Крагуевац
11 авг 2023 19:30, Стела Стоянова
259
Сърбия: Македония е изконна сръбска земя
Снимка БГНЕС

В сръбския град Крагуевац бе открита изложба по повод 110 години от битката край Брегалница и освобождаването на старите сръбски земи в Македония и победата над българите, предаде БГНЕС.

Изложбата се намира в Народната библиотека "Вук Караджич" и е организирана от проф. Деян Антич от Философския факултет в Ниш.

Според проф. Антич битката край Брегалница не е само "сръбски военен триумф, а преди всичко означава окончателното завръщане на старите сръбски земи от Македония в рамките на сръбското кралство". "Това е важно историческо събитие, защото сърби от всички краища на страната са се били за освобождаването на старите сръбски земи от Македония и след многовековното робство са върнати в държавните граници на Сърбия", каза още той и съобщи, че през "месец септември изложбата ще бъде в град Битоля - РС Македония, където ще се чества Денят на сръбското единство с участието на официални държавни представители от Битоля".

Централно място сред показаните документи заема "Военната прокламация"на крал Петър Първи Караджорджевич. В нея той призовава за мобилизация на сърбите поради "нечовешкото отношение на българите към пленниците и унищожаването на приятелството и братството в старите сръбски земи в Македония". В прокламацията пише, че "българите са извършили престъпление срещу славянството, и всичко това ставало поради техният отказ по братски да се стигне до подялба на тяхната изконна сръбска земя и да се попречи на завръщането на сръбството в Македония". В този документ се подчертава, че в битката срещу българите сърбите ще получат подкрепата от своя гръцки съюзник.

Събитието бе открито от генерал-майор Милорад Ступар. Според него "славната сръбска армия е освободила сърбите от Куманово и Прилеп от петвековното турско робство".

Официалното наименование на изложбата бе "110 г. от втората балканска война и битката при Брегалница". В нея има 23 изложбени пана. Сред основните участници в композицията са Историческият архив на Сърбия и Военно-историческия музей от Белград
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не ме впечатляват. Там провокациите са ежедневие и не само спрямо българи. Насъскват народа си последните проруски васали за отвличане на вниманието от злободневни проблеми. И те ще идат в канала.
75
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Балканите, само ние траките сме коренно население!
74
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нека да си вярват, колелото на историята никога не се е въртяло назад в
73
9
 
5
 
! Отговори
Никой преди 1 година
Може Русия да си поиска отдавна желаното ченоморие
72
7
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Сръбете ще ги биеме пак, а заедно с тях и бившите българи от Сев. Македония. ще намажат от 15 инчовите шамари :)))))))))))))) Както казваше отец Гелеменов през 90-те: Да живее Българо-Албанската граница :)))))))))))))))))
71
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее СССР.
70
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее БРАТСКА РУСИЯ,друго всияко е музика.
69
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците ги обучиха на шовинизъм. Зомбираха сърбите,така, че и след разпада на СФРЮ да стискат и да не пускат.
68
6
 
5
 
! Отговори
Мъйне фаче преди 1 година
Румъния може да си поиска Северна Добруджа.
67
5
 
7
 
! Отговори
Нане преди 1 година
наглосаксите отнеха македония от България, първо на берлинският конгрес.... Сред множество възстания и войни наглосаксите я подариха на византийци и сръбе с ньойският договор.... Оттогава много Българи са избити без съд и присъда.....!
66
16
 
6
 
! Отговори
Кривчо преди 1 година
Прави са сърбите,такае е.
65
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите винаги са яли бой от нас,но покровителите им и глупавите решения на нашите политици,са им подарили земи които не са техни.Сърбете се разпадат,бавно и сигурно!
64
2
 
10
 
! Отговори
Не се връзвайте преди 1 година
Обръщате ли внимание, че мине-не мине и пуснат някоя провокация - дали у нас или от вън, но да ти кипне кръвта, да си насочиш вниманието и да не мислиш за това, което правят. В момента овладяват МВР, по плана от записа "да правим изборите с наше МВР", тъй като местните избори набутват хора по места и да падне централната, по места си владееш. Ние историята си я знаем, знаем и манталитета на србете. Но забележете, че са подсигурили и провокатори в коментарите-да не забелязвате важното! ОСТАВКА!
63
1
 
2
 
! Отговори
РЕАЛЕН преди 1 година
До АнонименНити Българска!....
62
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите непрекъснато губят територия,трябва да се съюзим с албанците и да си поделим сърбите и макетата!Хърватите и те могат да си вземат нещо,за босненци да не говорим какъв зъб им имат!Отвсякъде са заобиколени от врагове,сега е момента да бъдат разкъсани!За всекиму ще има по нещо!
61
1
 
1
 
! Отговори
Чобан Хасан PhD преди 1 година
Ке се колиме тукана кръв ке се лее, МакЕдония е изконна турска земя и ние я харизваме на бугарите не на сръбските чобани.
60
1
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
Да де ама като във един виц -- човека уби лъва и изяде на магарето BUIA ! Ние ги бихме а те ни PREEAHA ! Ако ме разбираш !
59
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Тези пък от 1000г. ги бием къде ги хванем и пак се ежат?!? *** хора си останаха.
58
3
 
3
 
! Отговори
Ийст-ромей МАСОНИ преди 1 година
СТЕФАН ДУШАН историко-подслушвач на България тайно масонски признава че Македония поне до неговото време е изцяло Българска.........Скопие на Византийския офицер САБИНИАН БЪЛГАРИНА възхваляван от Енодий,Прокопий, Юстиниан Велики впоследствие град КОПРОНИМ посветен на Голата оскубана Глава на Канас юбиги Константин-Курт V Копроним и Съпругата му Канас Сюбиги Ирина-Ирник........................................Далеч по късно сме създали Карлово с името СУШИЦА преведено "Сръбските УШИ на СУХО"
57
2
 
11
 
! Отговори
Цар Долар преди 1 година
Вижте се, бе. Пускат ви едно манипулативно заглавие, забравяте всичко, късате ризите и скачате на амбразурата. Защо сте толкова първосигнални, бре другари?!