Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна

Острото му изказване е в коментар на думи на Йотова
Обновена: 18 май 2023 07:26 | 18 май 2023 07:10, Камелия Цветанова
262
Ковачевски обвини България, че се отнася с РСМ като Русия към Украйна
Снимка: БГНЕС

Дискурсът, използван от България към Северна Македония, за съжаление е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на четвъртата среща на върха на Съвета на Европа в Рейкявик. Изявлението му беше излъчено на живо в интернет канала на правителството на Република Северна Македония.

Още по темата

Според Ковачевски, обвиненията, изказани на срещата „от страна на представителя на България, са напълно неоснователни и идват от държава, която не зачита решенията на Европейския съд за правата на човека и стандартите на Съвета на Европа в областта на правата на човека”.

Северна Македония е международно призната като функционално модерно мултиетническо общество, в което се зачитат всички права, и всички доклади потвърждават това, каза Ковачевски, според когото е недопустимо да се злоупотребява с подобни обвинения за политически цели, особено в този решаващ за бъдещето на Европа период.

В свое изявление на форума вицепрезидентът на България Илияна Йотова заяви, че „в Република Северна Македония има черни списъци на българи, които не се допускат на територията на страната, а най-опасната тенденция е широко разпространеният език на омразата към съседна държава, член на Съвета на Европа и на Европейския съюз“. /БТА, Маринела Величкова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още по темата: МакедонияКовачевски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално.... Щото РСМ се отнася в България както Украина с Русия
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия *** и те не знаят какви са.
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Явно РСМ се превръща в Украйна 2.
43
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито са ми интересни,нито имам намерение да ги посещавам.Спрете да ни уведомявате за словесните излияния на технете та панари,защото нищо ново не казват.Едно си баба знае,едно си бае.
42
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са много големи измекярщини на сърбоманската клика в Македония.
41
4
 
6
 
! Отговори
мхм преди 1 година
жалко е да си Севеджан,Хубав ден!
40
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те не допускат на тяхна територия,Бълг им е виновна.Те не зачитат празници/забраняват чествания/ и етноси /побоят над хора с различна принадлежност/ Бълг им е виновна.Те обещаха свобода и равенство и зачитане за заветно "да" на Бълг, но забравиха и се изметнаха,пак бг им е виновно. А стига с тези измятания, трябва реципрочност от Бълг, но засъжаление отделните хора не са виновни за политическите игри.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наистина трябваше като Русия към Украйна да се отнасяме с тия майцемрази. Досега трябваше да бъдат изринати, като тоя клоун Ковачевски.
38
1
 
3
 
! Отговори
Добре преди 1 година
До Анонимен47 Ама сега сушат дървения материал за безпилотниците!
37
4
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Веселинъ 7112136860 32 Престанете с тези евреи. Какво са ни сторили?
36
1
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Още не сме обявили война на РСМ и няма да обявяваме.Неблагодарници.
35
1
 
6
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Убий *** с мълчание! Само когато му е времето, кажи"НЕ"!
34
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно. Държали сме се като Русия към Украйна? В РСМ е пълно с наши войници сега? Тоя осъзнава ли какви глупости говори? Украинската мова (език) си съществува и никой не го оспорва. Обаче тоя шопски диалект, дето го наричат македонски език - смешно е. Тия са като малки деца - "а пък Иванчо каза *** дума." Сега да си повтори тая реч на албански, защото също им е официален език, а аз шопски не разбирам.
33
12
 
7
 
! Отговори
Свобода за Македония преди 1 година
НАТО трябва да защити Македония от тази агресия!
32
2
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 1 година
До Bul: на тебе някакво НПО не ти е промило, а направо отмило мозъчето
31
5
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Македоновците, не бягат към ЕС, а от ЕС... Това е начинът на политическата им върхушка да създава емоции чрез които да се държи на власт. А населението е бългаско, т.е. тъno, та не се усеща..
30
4
 
6
 
! Отговори
Бля преди 1 година
Абе тея с сърбо-албанци кво мрънкат непрекъснато. Аз не знам да има 1 македонски клуб тука, щото всичките са с бг паспорти и само мрънкат. Там има хора, които се определят като българи и искат да имат общност и за първи път страната ни ди отстоява интереса и ни направиха най-лошите. Я ги спирайте още на границата и да *** от глад!
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30Пропусна и за Херкулес. Отдавна твърдя, че северномакедонците са украинците на Балканите. В репортажите от Северна Македония по-възрасните хора говорят чист български. По-младите с примеси на събохърватски думи. Същото за "украинския". Руски с примес от полски. За"татарите"няма да напомням. Само да напомня, че Василий II Българоубец е от Македонската диснастия. Същия, дето е победил"македонския"цар Самуил и е ослепил войската му. За османските архиви и гръцките историци мълча.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Област Македония ,с областен град Скопие ,нещо пак се напИнят.Както казва моят зет сърбин,тези са като Saпун,само се пеняват и нищо не става от тях.
27
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Украинци" до 1917г. и "македонци" до 1945г. няма при нито едно преброявяане и на нито една етнографска карта ,на която и да държава или научна организация.Останалото са интереси !юрешението е да се пррекратят всякакви отношения ,тогава не могат да имат претенции!