Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование

Те атакуват и ЛГБТИ групите
13 сеп 2024 06:30, Нели Христова
87
Доклад: Крайно религиозни групи харчат милиарди срещу сексуалното образование
Снимка: БГНЕС

Екстремни религиозни групи и политически партии се насочват към училища по целия свят като част от координирана и добре финансирана атака срещу равенството между половете, според нов доклад.

Добре известни консервативни организации се стремят да ограничат достъпа на момичетата до образование, да променят това, което е в учебната програма и да повлияят на образователните закони и политики, според Whose Hands on our Education, доклад на Института за отвъдморско развитие.

Тактиките включват премахване на сексуалното образование от училищата, забрана на момичетата да учат, укрепване на патриархалните полови стереотипи в учебниците и отхвърляне на езика, включващ пола, в училищата.

"Образованието е ключов фактор за равенство между половете и има силата да оформя живота", казва
Айеша Хан, старши научен сътрудник в ODI и един от авторите на доклада."Това изследване показва как малка група силно финансирани организации за борба с правата и политици и войнствени групи възнамеряват да разрушат възможностите за трансформация, които образованието предоставя", каза тя.

Тези организации са получили милиарди лири финансиране, за да напреднат в своя дневен ред, според доказателства в доклада. Най-малко 3,7 милиарда долара бяха насочени към организации, които се борят за равенството между половете в световен мащаб между 2013 и 2017 г.

В Африка повече от 54 милиона долара са похарчени от базирани в САЩ християнски групи между 2007 г. и 2020 г. за кампании срещу правата на LGBTQ+ и сексуалното образование.

Финансирането от източници, които включват руски олигарси и политически партии, доведе до създаването на нови организации и насърчи съществуващите да провеждат кампании срещу сексуалното образование и правата на ЛГБТК+, се казва в доклада.

Например донори от Великобритания, САЩ, Германия и Италия са похарчили повече от 5 милиона долара от 2016 г. до 2020 г. за проекти, управлявани от или в полза на религиозни организации в Гана, чиито лидери са водили кампании срещу правата на LGBTQ+.

Ислямисткото финансиране в мюсюлманския свят е трудно да се проследи, се казва в доклада, но Пакистан е получил милиарди саудитски заеми и директна помощ, заедно с частно финансиране от страните от Персийския залив, за насърчаване на уахабизма, фундаменталистко и пуританско движение в сунитския ислям. Според една оценка саудитското държавно финансиране за това възлиза на 75 милиарда долара от 1979 г. до 2003 г. Учебниците в страната представят жените като пазители на традициите, културата и морала, а сексуалното образование остава табу.

Организирани усилия също така блокираха инициативи за сексуално образование в Южна Африка, Бразилия и Филипините, премахвайки материали за хомосексуалността и заменяйки ги със съдържание, което насърчава сексуалното въздържание и "традиционните семейни ценности".

В Чили католическите училища са използвали образователни материали, които изобразяват мъжете като глави на домакинства с послания за важността съпругите да са покорни, както и стереотипи за мъжете като по-интелигентни и способни от жените.

Докладът също така очерта пряката политическа власт в страните по света, която позволява най-регресивните политики, като например изключването на момичетата от талибанското правителство от всяко образование в Афганистан, с изключение на основното.

"Имаме работа с глобално движение срещу правата и възраждане на патриархалните норми", казва Хан. "Трябва да разберем как образователният сектор е място на наистина сериозни съревнования."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от ЕС
В цяла Европа радикалните левица и десница станаха неразличими
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Тръмп към коя секта бил (прочетено в коментарите), ами или е сектата на парите или е евреин щом си удря главата в стената на плача в Израел.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Питай леля си Гошо!"... а Гошо била писала в коментарите по-долу...
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Искам да пуснете някаквъв материал на тема баптизъм, по повод кандидатурата на Камала Харис за президент на САЩ. Понеже тя е от тази секта. Има смисъл хората у нас, особено тези, които 1. се считат за атеисти; 2. които се считат християни, но хал-хабер си нямат какво е християнство; 3. Които считат САЩ за християнска държава ... да понаучат нещо, за да придобият някаква яснота какво има зад завесата...Също за презвитерианството (Тръмп е към тази секта)...
37
2
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 6 дни
До авторката: ако си обратна си е твоя работа, но не бъркай ситуацията с боя както се казва в един виц. Никой не пречи на обратните, но те с постоянното си присъствие в сайтовете пречат на нормалните. Бъркайте си по дуп.ките но не ни пречете да живеем нормално.
36
1
 
2
 
! Отговори
до 39 преди 6 дни
Това е нещо временно, докато изкуственият интелект ги замени. То ще стане по-бързо от един човешки живот. Тогава ще има противоположния проблем. Така че, няма никакъв смисъл да се множат. Сегашните деца никога няма да работят нищо. От какво ще живеят?
35
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 38 Всъщност всички имаме полза хората да се множат повече. Знаеш ли интересен факт? В Южна Корея вече е закон да се работи 6 дни по 12 часа. Просто няма хора да работят и при пенсиониране на човек позицията виси. Натам отиват и Япония, Китай. САЩ са на ръба на същото, както и ЕС. В Гърция вече имат 6 дневна работна седмица заради липса на работници. Ако няма млади, икономиката отива на умиране, защото няма кой да продължи да произвежда.
34
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Личи си, че за много хора изборът е между това да вържеш жена си вкъщи и да разрешиш на детето да си смени пола няколко пъти. Или религиозен, или ЛГБТ екстремизъм. Добре че не съм семеен. В тази връзка, кой има полза хора без бъдеще да се множат, защото религията казва да не ползваш контрацепция?
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 34 Всъщност в момента има як раздор между гей и транс. Особено лезби йките са тотално преца кани. "Транс лез би йки" *** силват, натискат се да са сред другите, има побои и т.н. Просто това се покрива, както се покрива какво правят "инженерите" на Меркел.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 34 ЛБГТ+ не са толкова проблем. Хард феминистите и транс са против жените. Транс по всякакъв начин искат да сведат да си жена до това как изглеждаш и да не значи нищо. Фиминистите искат да разбият семейството и да направят жената труженичка на стан от плакатите на соца. И това всичко идва от марксически идеи, че проблемът е в това изобщо да има общество и трябва всичко да се разруши, защото хората соц не искат,а трябва да им се наложи.Резултат-стари моми без деца и доходи за старини
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Само крайно религиозни ли? Според мен никой не иска книжки с гей пор но и домашни да си избереш кой от 47те пола си или защо си лош, ако си бинарен. И какво, ако такива групи дават пари да има борба с това "образование"? Не е ли същото като да се дават пари да го има същото? Децата няма нужда да бъдат учени на секс и гей в забавачката. Хъскли показва това "образование" в "Прекрасния нов свят"- учат те от малък на разгул, за да няма после чуства, семейство и т.н., които те карат да мислиш.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
ЛГБТ+ са най-големия деец срещу равенството между половете, за тях ако някоя жена иска да работи в "мъжка" професия - то тя е 100% лгбт+
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 32, ти няма как да разбереш. Сипи си още 100гр и не се коси.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Не разбрах къде е проблемът. "Учебниците в страната представят жените като пазители на традициите, културата и морала". Това нещо лошо ли е?
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
За това арабите не стават. Имат готови лесни пари от нефта и вместо да инвестират в образование и икомика, те се заминават с хард религия. Като свърши времето на нефта ще ми ядат корана.
26
0
 
4
 
! Отговори
Смях преди 6 дни
Доклада е на "Институт за отвътморско развитие"!!!Хахахахахаха..Тия в някой психиатрия ли са или контактуват и с извънземни чрез свещи? Че третополовите и тем подобните са луди-е ясно,ама и нас да правят на луди с такива "Институти"....ай секитр,а...
25
0
 
3
 
! Отговори
090 преди 6 дни
До Черният Иисус--- ... в една стара, мъдра книга е казано... и извеждаха мъжеложците в пустинята и ги убиваха с камъне....
24
1
 
13
 
! Отговори
Сексуално образова- преди 6 дни
ние на кое казвате? На тия проповеди, че има безброй полове и, че е човешко право да си отстраниш гениталиите преди дори да си навършил 10 години? Стига с тези глупости, моля ви се.
23
4
 
1
 
! Отговори
Фин преди 6 дни
До Долни лъжци... най извратени има сред хетеросексуалните - дано да го знаят хората. Да не ги изброявам, защото ще ми изтрият поста.
22
2
 
17
 
! Отговори
Долни лъжци преди 6 дни
Поредните платени лъжи на извратените психопати-***!Цялата им идеология е основана на лъжа! Най-елементарното- почнаха да плямпат,че според изследване 80 % от жените биил малтретирани и затова трябвало да приемем ИК! ЛЪЖА! Защото такова изследване НЯМА-НИКОГА НЕ Е ПРАВЕНО! И така и не обявиха кога,къде ,в какви социални групи е правено това изследване! ЛЪЖАТ,ЛЪЖАТ и ЛЪЖАТ! ВЪН ИЗВРАТЕНИТЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
на християните ще им става все по-трудно