Украйна търпи големи загуби поради бягството на войници от фронтовата линия

Командването хвърля в бой в Донбас неопитни пехотинци
Обновена: 10 сеп 2024 12:13 | 10 сеп 2024 09:05, Петър Бойчев
401
Украйна търпи големи загуби поради бягството на войници от фронтовата линия
Снимка БГНЕС

Украинските войски търпят огромни загуби, включително поради бягството на войници от фронтовата линия, призна пред Economist Юрий, боец от 59-та мотопехотна бригада на украинските въоръжени сили. Освен това командването хвърля в бой в Донбас неопитни пехотинци, добавя той. Тези подкрепления в крайна сметка са напълно унищожени.

Ако смятате, че фронтовите линии в Донбас са ясно очертани, трябва да помислите отново. Александър, офицер от 79-та украинска бригада, всеки ден наблюдава бойното поле край фронтовия град Курахово на екраните на контролната зала.

Руснаците са предимно пред украинските позиции, но понякога сеят хаос на няколко километра зад тях, каза той. На всеки 18 руски войници се падат по двама бойци от украинските въоръжени сили.

Юрий, войник от 59-та бригада, базирана близо до Украинск, казва, че загубите на украинските въоръжени сили са значителни. Подкрепленията от неопитни пехотинци, изпратени от 71-ва украинска бригада, бяха унищожени. „За три дни сто  душистанаха нула. Някои избягаха, някои загинаха."  Ситуацията остава нестабилна. Руснаците все още са съсредоточени върху контрола на пътищата, водещи към Покровск.

„Ние се борихме с всички сили и дори хвърлихме нашите специалисти по логистика в окопите“.

За войниците по-на юг възможността за обкръжаване остава тревожна, въпреки че засега има само намеци за това. Пътищата, които преди бяха проходими, вече не са. Магазините и кафенетата са затворени.

„Невъзможността да си вземеш чаша кафе може да не изглежда като най-големият проблем“, казва командирът на 21-ва бригада, „но е знак, че ситуацията се влошава“.

За тези край Курахово, където населението преди е било 21 хиляди, но е спаднало до пет хиляди, най-очевидните промени са в логистиката. Камионите с гориво, транспортните средства и щабовете се отдръпнаха, криейки се от затягащата се руска примка. Снабдяването се забави, като придобиването на минохвъргачки или противотанкови ракети Javelin отнема в най-добрия случай половин ден.

Напоследък руският натиск става все по-упорит и широко разпространен, обхващайки фронт от Покровск до Угледар на юг. Това, според войниците от украинските въоръжени сили, показва, че противникът им е бил подсилен с нови резерви. Широкият фронт дава на руснаците повече възможности за атака, каза Майк Темпер, командир на минохвъргачната батарея на 21-ви батальон на независимата президентска бригада на Украйна.

„Те използват численото си предимство, за да видят пропуски в нашата защита и да нападат, където могат.“

Руснаците също използват предимствата си в дроновете и електронната война. Това е особено забележимо в тяхната система за търсене и удари, която съчетава модерни разузнавателни дронове с атакуващи дронове, артилерия и самолети. „Физикът“, танкист от 68-а егерска бригада, каза, че руската авиация и артилерия реагират почти в реално време; всичко, което се движи и не е защитено, се унищожава. Танковите екипажи на бригадата сега основно работят като част от статични артилерийски части, действащи от косвени позиции и много по-назад.

„Физикът“, чийто прякор идва от времето му като мирновременен учител по природни науки в Херсон, казва, че слабостта на Украйна може да се обясни с проста формула: липса на хора плюс липса на боеприпаси. Според него тези две явления са свързани по начин, който може да не изглежда очевиден на пръв поглед. Когато Конгресът на САЩ спря продажбите на оръжие за шест месеца, започвайки през октомври 2023 г., Украйна беше принудена да хвърли повече хора в бойните действия.

 „Когато нямахме снаряди, използвахме повече пехота на фронта, за да спрем пробива, което означаваше загуба на много опитни войници.“ Провалът на програмата за мобилизация на Украйна изостри тези проблеми. Александър от 79-и полк вярва, че неговата бригада вече е загубила повече войници през 2024 г., отколкото през предходните 18 месеца.

Според Майк Темпър ключът към задържането на Украйна в играта е грижата за хората, което означава да бъдете гъвкави в задържането на територия. Той казва, че не можете да спечелите, като се състезавате в касапница. Александър се чуди дали този момент е пропуснат или Украйна вече воюва при условията на Русия.

„Най-лошото е, че всички сме свикнали със смъртта“, казва той. Това е: понятието човешки живот, човешка загуба, човешка кръв. Това вече не е трагедия, а само статистика.”, пише Труд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от Свят
Северна Корея увеличава броя на ядрените си оръжия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
1
 
11
 
! Отговори
Юлиян до 311 преди 1 седмица
По-страшно е да разбереш,че хвалбите на украинските медии,че"чупят от бой" руската армия са само прах в очите на населението,докато руснаците настъпват неумолимо по целия фронт.По-страшно е да разбереш,че не руската армия се разпада,а украинската.
307
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига с тоя шаблон,истината е да предизвикаш как го каза 23 пъти по-голяма ядрена държава към аргесия която да осъди целя свят.А напрактика ти провеждаш геноцид,спрямо другоговорящо население,население което изповядва друга вяра от 2014 това включва и нашите българи И кво общо имат Париж които е залят от етнически конфликти и Лондон в които потомците на мигрантите раздават справедливост с мачета и с лозунгите тая земя вече е наша
306
22
 
5
 
! Отговори
Страшно е преди 1 седмица
Да нападнеш 23 пъти по-малка държава и да те чупят от бой. На собствена територия. Армия от пандизчии да сбереш и тя да избяга. 10 години ракета да строиш и да се пукне като пуканка. Рублата на стинка да ти стане. За Париж и Лондон да тръгнеш -в Суджа да пристигнеш. Флагманът по дъното да лази. На Рамзан и Тарзан да се надяваш. Страшно е!
305
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украйна САМА блъска цялото ОДКБ и БРИКС! На Китай вече му се подгъват крачетата. А си мислеха че терора над украинското мирно население ще ги срине!
304
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми фашагите са си фашаги. Подли страхливи терористи. Едно е да скачаш по площадите, да крещиш глупости, и да вееш байраци със сваститки, а съвсем друго е, да се изправиш срещу тези против които си крещял. Нещастни хорица без никакво достойнство. Бият ги, тъпчат ги в бусове да ги пращат на фронта, забраниха им църквата и конституцията, а те се радват на власта, която ги стриже и дои. Както японците благодарят на американците за Хирошима и Нагасаки, както и поляците пращат оръжия на бандеровците и
303
0
 
13
 
! Отговори
Реалист 2 преди 1 седмица
До Валери ИвановАми какво чакаш - отивай на фронта - личен пример някакъв така дай :)
302
0
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
До Валери Иванов: Против войната си уж, а искаш да започнеш 3-та световна? Добре че м...умници като тебе са далеч от реалната власт.
301
20
 
3
 
! Отговори
Валери Иванов преди 1 седмица
Време е НАТО и ЕС да мобилизира на фронта европейците продкрепящи Украйна за да победи ! Нищо ненормално не казвам ! Как иначе щеразберем реално колко подкрепят Украйна? Това е жестоката истина . Ако не се изпратят европейците на фронта в Киев тогава всичко досега е било измама и лъжа , пропилени милиарди финанси на хазната на запада и напразно умрели украинци за нищо ! Или НАТО И ЕС се жертват или край на цялата тази лъжа и фиктивна " помощ" . Против войната съм , но ако нещо ще се прави да се прави докрай .Не става с половинчати мерки !
300
0
 
14
 
! Отговори
до 291 и 292 преди 1 седмица
извинете амаботкъде вземате данните за КУРсК щото навсякъде е точно обратното на вашите твърдения....Даже СиЕнЕн и БиБиСи вече не са толкова розово-глвдащи...В момента ловният сезон на украинци в КУРсК е открит и ежедневно даже в техните Дийп Стейт и други плювни си признават, та вие ми е интересно откъде получавате вашата информация....
299
0
 
6
 
! Отговори
Alex преди 1 седмица
Според мен хутите печелят и в Украйна. Е тва е деза :)
298
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До запознат 282 Ами то е ясно кой ще плаща репарациите Московията, тази част която ще е под командоренето на Москва. То само Москва и подмосковието са 20 милиона. Така ме ще има достатъчно руски cepceми които да плащат за проcтотията си да избират *** Путин да ги управлява 25 години.
297
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
а по СНН и ББС разправят че окрайна печели на всички фронтове ..аз на медиите по вярвам..тоя войник май лъже ..ей и БайДън и той каза че Окрайна пичели
296
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
използват ги нато-вчите за пушечно месо
295
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тиририрам, тиририрам, карам си каручката, оле с черно фередже
294
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И това е най-меко казано за загубите на Украйна. До този момент всичко се спираше от пропагандния филтър, но вече не може да издържи. Тревожно ще стане и за нас, ако продължаваме да си навираме долната задна част на тялото там където си мерят...достойнствата.
293
0
 
18
 
! Отговори
До Мата-Космата преди 1 седмица
От махрова русофобия не ти е останал мозък ! Сащ похарчиха няколко милиарда и сумати проекти, цветна революция и пропаганда за да превърнат руснаците-украинци в украинци-неруснаци! Няма по-глупави същества от укрохохлите! Запада няма нужда от тях, Запада иска укроруснаци да убиват руснаци и да им вършат черната работа !
292
1
 
27
 
! Отговори
Bg преди 1 седмица
Предавайте се и живейте ! Обърнете оръжието си срещу Киев и Зельонски ! И войната ще свърши бързо !
291
18
 
1
 
! Отговори
Мата-Космата преди 1 седмица
От коментиращите червени овцеподойници научавам, че Украйна не е искала да нападне Русия, но проклетият Запад е насъскал Украйана и укрите са започнали да се самоунищожават. Според червеноперите, Украйна е агресорът. Когато чета подобни трактати, се замислям дали психиатриите в България изобщо работят или са изтървали пациентите си из форумите. Аз съм една от жените участвали във форум СЕГА и на сбирките съм виждала форумняци с очевадни психиатрични отклонения. И тук така!
290
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Славните украински герои избягали.
289
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 291 Аверо, я си спомни сега кой я започна тая война и колко пъти преди 24.02.22 САЩ тръбяха че Русия ще нападне всеки момент Украйна само и само да се опитат да възспат Путин от тая смъртоносна за Русия крачка. Русия направи крачката и смъртта и вече е абсолютно сигурна.