Германската полиция арестува "истинския заподозрян" за нападението с нож в Солинген

Терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за нападението
25 авг 2024 10:10, Петър Бойчев
41
Германската полиция арестува "истинския заподозрян" за нападението с нож в Солинген
Снимка БГНЕС

Германската полиция е задържала „истинския заподозрян" за нападението с нож в петък вечерта в западния германски град Солинген, при което загинаха трима души и други осем бяха ранени, съобщи вътрешният министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия Херберт Ройл, цитиран от ДПА.

Ройл заяви, че заподозреният в момента е разпитван. Говорител на МВР на провинцията потвърди, че мъжът се е предал на властите, предаде БТА.

Ройл заяви, че задържането на заподозрения е резултат от целодневно разследване. Той заяви, че е „донякъде облекчен", подчертавайки, че са налице не просто подозрения срещу мъжа, а „определени доказателства".

Според вестник „Шпигел" заподозреният е 26-годишен мъж, пристигнал в Германия в края на декември 2022 г., който е подал молба за убежище.

Органите за сигурност са нямали подозрения, че е бил ислямистки екстремист.

По-рано властите задържаха 15-годишно момче по подозрение, че е разбрало за планираното нападение, но не е информирало властите, припомни Асошиейтед прес. Две свидетелки съобщиха на полицията, че са чули момчето и неидентифицирано лице да говорят за готвено насилие преди нападението.

Преди изявлението на Ройл антитерористичният прокурор Маркус Касперс заяви по време на пресконференция, че властите все още не могат да говорят за мотивите на нападателя.

„В момента не можем да идентифицираме мотивите, но предвид обстоятелствата не може да изключим възможността за тероризъм", заяви Касперс, без да предостави допълнителни детайли.

Загиналите при нападението са двама мъже на 56 и 67-годишна възраст, както и 56-годишна жена. Полицията заяви, че нападателят изглежда нарочно се е целил в гърлата на жертвите.

По-рано терористичната групировка „Ислямска държава" пое отговорност за нападението. Твърдението не може да бъде потвърдено по независим път. Групировката не предостави доказателства за твърденията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Свят
Израел нанесе въздушни удари в Ливан
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 25 "Фрау Меркел, пожелавам ти да гниееш в ада за вечно времена" - защо? Меркел направи това, за което демонстрираха стотици хиляди немци в германия.
28
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Преди няколко години един пич беше вързал търсен от немската полиция ислямски терористи и ходи лично в полицейската сграда да ИМ СЕ МОЛИ да идат да го приберат. Фaкт..
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Можеше и по-добре.
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Терориста е прав. Кой съсипа Сирия?
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Мале, тук ако някой от тия направи подобно нещо, ще стане страшно меле около Женския пазар. Полицията няма да успее да озапти тълпата. И без това вече лазят по нервите на софиянци в тези райони. Ние не сме като германците. Онези са наплашени от двете загубени войни и си траят до последно, но ми се струва, че и те веднъж да запалят и ще стане страшно за алахуакбаровците.
24
3
 
2
 
! Отговори
от БАН преди 2 седмици
Важното е да накривим капата на Путин.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В едни по-интересни времена, на тая амуджа щяха да й направят фигурата Палавата петолъчка на площада на града. Връзваш го за крайниците и главата за 5 коня и рязко се извикваш - Дииий конньооо. Голям кеф и забавление за народа. Както е тръгнало, връщането не подобни времена не е толкова далеч, колкото на онези в Брюксел им се струва.
22
3
 
11
 
! Отговори
Меркел, гори в ада преди 2 седмици
Фрау Меркел, пожелавам ти да гниееш в ада за вечно времена. Да се печеш завинаги!
21
1
 
11
 
! Отговори
та така преди 2 седмици
а меркел се пече некъде в луксозен морски комплекс , се пак милионите от - добре дошли , требва да се харчат
20
0
 
19
 
! Отговори
Подобни преди 2 седмици
трагедии могат да се случат и тук, изобщо не сме застраховани от такива инциденти. Още повече в центъра на града и особено по метростанциите Сердика и НДК е пълно с орди от пришълци, които всеки момент може да се радикализират
19
2
 
14
 
! Отговори
Кръчматъ преди 2 седмици
Кой от милионите "истински" касапи на "мама Меркел"???
18
2
 
17
 
! Отговори
МЕРКЕЛ преди 2 седмици
Голям е сладур, убил 3-*** и намушкал още 8, какво толкова е станало? Ще му занеса плюшено мече в ареста, за да се чувства по-уютно в родината ми. Привествам и други каот него. Добре са дошли.
17
4
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Преди няколко години един пич беше вързал търсен от местата полиция ислямски терористи и ходи лично в полицейската сграда да ИМ СЕ МОЛИ да идат да го приберат. Фakt.
16
2
 
13
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 2 седмици
Всъщност истинският заподозря САМ се е предал. Едва ли щяха да го заловят - не е коректно , все пак. :)
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кое е по-фрапиращо? Да се говори за "истински заподозрян", или това, че бил арестуван в резултат на "целоднавно разследване" по случай от април?
14
6
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
До 6 "Търсете Меркел" - що?
13
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Сега ЕС и ЕСПЧ да го обявят за жертва на политическо преследване , обявят за невинен и да му дадат нова самоличност.... Както постъпиха с ислямския терорист Ахмет Чатаев.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А ножа Солинген ли е бил(Солинген и също марка ножове).?
11
1
 
22
 
! Отговори
Ива преди 2 седмици
Сириец с името и родното място - информацията я има навсякъде вече - обновете си статията...
10
2
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 2 седмици
Пак раздавайте мечета на нашествениците.