Фондациите на Сорос обещават $400 млн. за зелена икономика

Целта е създаването на устойчиви работни места
16 юли 2024 20:21, Александър Попов
62
Фондациите на Сорос обещават $400 млн. за зелена икономика
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Фондациите "Отворено общество", филантропските организации, които милиардерът Джордж Сорос основа през 70-те години на миналия век, обявиха днес първия си нов голям ангажимент след дългогодишна вътрешна реорганизация, обещавайки 400 милиона долара през идните осем години в подкрепа на развитието на зелената икономика, предаде Асошиейтед прес.

В едно от първите си публични изказвания, откакто беше назначена за председател на Фондации "Отворено общество" през март, Бинайфер Новроджи заяви пред АП, че целта на инвестицията е създаването на устойчиви работни места, преход към чиста енергия и отдалечаване от въглеродно интензивните индустрии в Бразилия, Мексико, Южна Африка, Сенегал, Малайзия и Индонезия.

"Идеята за свободни пазари не може да реши всичко, най-вече не може да разреши климатичната криза", каза Новроджи. Фондациите ще подкрепят мозъчни тръстове, правителства и граждански общества в страните със средни доходи.

Новроджи, адвокат по правата на човека от Кения, която работи във фондациите в продължение на 20 години, пое кормилото на организацията с активи от 25 милиарда долара след три години на изкупуване, съкращения и структурни промени. "Отворено общество" до голяма степен спря отпускането на нови безвъзмездни средства през изминалата година, тъй като премина към това, което нарече нов оперативен модел.

Смята се, че промените са задвижени от Алекс Сорос, един от синовете на Джордж Сорос, който беше избран за председател на управителния съвет през декември 2022 г.

Сорос, унгарски евреин, оцелял след нацистката окупация и натрупал богатството си като инвеститор, в крайна сметка емигрирал в Обединеното кралство, а след това в САЩ, където получил гражданство. Фондациите, съставени от редица международни и базирани в САЩ субекти, работят за насърчаване на неговата гледна точка, че "никоя философия или идеология не е окончателният арбитър на истината и че обществата могат да процъфтяват само когато позволяват демократично управление, свобода на изразяване и зачитане на индивидуалните права", според сайта на фондациите.

Това си остава тяхна мисия, въпреки че подходите им могат да се променят, защото светът се променя, отбеляза тя. Пространствата за политическо несъгласие и свободно изразяване се затвориха в някои страни, в които "Отворено общество" инвестира сериозно от години. Те включват Мианма, който се управлява от военни от 2021 г., и Унгария, където правителството на премиера Виктор Орбан изтласка фондациите и Централноевропейския университет, основани от Сорос.

Миналата година "Отворено общество" обяви, че ще уволни 40 на сто от своите 800 служители в световен мащаб, процес, който все още продължава. Очакванията са фондациите да имат между 500 и 600 служители, каза Новроджи, признавайки, че съкращенията са оказали своето влияние.

Понастоящем бордът на фондации "Отворено общество" се състои от шестима членове, включително трима членове на семейството на Сорос. През 2016 и 2017 г. бордът имаше над 20 членове./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДО 19/Млакни бе ПРОДАЖНИИИИК
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дето рекламират да си чистим пода с мокри кърпи и да плащаме за обикновенна четка за прах като консуматив много зелени, капсулите за кафе също, топ!
25
20
 
2
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Велик човек и голям филантроп. Господ само здраве да му дава. Спокойно ще доживее до 130, за тези отдолу, които питат колко още ще живее.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зимети му парити и кат ви каже, чи тряяя правити нещо за тях му фарлети ина гура бой
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дано сме живи да видим какво възмездие ще има за тоа и за змийчетата му! Дай, Боже! Амин!
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече значи съм категорично против зелената сделка.
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абсолютно зло е тоя кпгато и да иде при годподаря си сатаната все ще е късно.
20
0
 
9
 
! Отговори
До 20 преди 1 месец
Той близо 100 годишен колко още да живее хаха
19
13
 
4
 
! Отговори
Радан Кънев преди 1 месец
Господ да му даде още дълги години живот
18
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Изключителен човек и филантроп. Помогнал е повече на човечеството, отколкото всички коментиращи тук, родата им десет поколения назад и потомците им 100 поколения напред.
17
1
 
19
 
! Отговори
Въпрос преди 1 месец
От къде идват парите у тая фондация? Нещо произвежда ли? На Бил Илън и Джеф са ясни продъктите, които предлагат на пазара, ама на Шорши от де?
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сади гори, дървета бе дър.. т пед... ас с това ще помогнеш на хората това чисти въздуха
15
0
 
21
 
! Отговори
Абе преди 1 месец
Най-добре да изчезне тая фондация със сичките си зелени прайджии
14
0
 
8
 
! Отговори
българина преди 1 месец
хитлер номер 2, този и цялата му рода трябва да бъдат ликвидирани планомерно, светът ще си отдъхне
13
0
 
7
 
! Отговори
Юлиян преди 1 месец
С 400 милиона можеш само да си оплискаш...!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ее мръ.. сен грък тоя Сорос умира и и мисли как са съсипе живота на хората единия му крак вече в трапа и пак злобее
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как си мислите овце, чичко ви сорош туй за вас ли го прави? Може би да сте добре угоени за скотобойната?
10
0
 
5
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
Тръмп му пречи
9
0
 
20
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Те, те тоя разсипа Бългрия.... Със шепа купени краварски слуги... ===))) грантаджии...
8
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да имате нищо и ще сте щастлви