Турция готова да организира мирни преговори между Русия и Украйна

Това обяви Ердоган след срещата със Зеленски
9 мар 2024 08:51, Петър Бойчев
27
Турция готова да организира мирни преговори между Русия и Украйна
Снимка БГНЕС

Турция е готова да организира мирни преговори между Русия и Украйна. Това обяви лидерът на южната ни съседка Реджеп Ердоган след среща с Володимир Зеленски в Истанбул, предаде БТА.

Преди визитата на Зеленски, Турция посети и руският външен министър Сергей Лавров. В края на миналата седмица турският му колега Хакан Фидан заяви, че е дошло времето за диалог между Москва и Киев относно прекратяване на огъня, тъй като двете страни са на предела на това, което могат да постигнат с военни средства.  Според Фидан преговорите за поне временен мир трябва да бъдат отделени от тези за окупираните от Русия територии. Едно от украинските условия за прекратяване на конфликта е руските сили да се изтеглят от окупираните земи, които Москва вече смята за свои.

В Истанбул Зеленски инспектира и напредъка по изграждането на два бойни кораба за украинските сили, които се строят в Турция, а след разговорите им Ердоган обяви, че страната му е готова да организира мирни преговори, в които да участва и Русия.

Зеленски обяви, че е провел честен и ползотворен разговор с турския си колега, както и че Москва няма да бъде част от вече планирани преговори за прекратяване на войната. Те ще се проведат между Украйна и западните ѝ партньори в Швейцария и там украинският президент очаква разработване на пътна карта за постигане на мир.

Очаква се по-късно този месец Турция да бъде посетена и от Владимир Путин.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 месец
Няма да има преговори. Западът не желае да преговаря с терористи, не схванахте ли? Войната ще продължи поне 10 години. После, ако нещо е останало от икономиката на Русия, пак добре.
22
1
 
2
 
! Отговори
Какво следва преди 1 месец
Преговори ще има когато отстранят Зеленски. По един или друг начин.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснака вече на преговори на вярва - изпързаляха го с Минските споразумения, после в Истанбул го придумаха да се изтегли от Киев и после му боцнаха пръстче в ду**то. Трети път няма да има скоро. Още повече сега си напредва където поиска.
20
1
 
1
 
! Отговори
kui преди 1 месец
iska droga . prachta mladi geni na fronta.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленото не иска мир. Иска пари и оръжия които продава.Вероятно има някакви движения против него и кликата му, които скоро ще го свалят.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости, с путинягата-наркоман мирни преговоровори на "куково лЕто"!
17
3
 
10
 
! Отговори
L. преди 1 месец
Този път е ред на Русия да изхвърли договора след преговорите в кошчето.
16
4
 
12
 
! Отговори
хъ хъ хъъъ преди 1 месец
Даа, добре и Русия е съгласна на преговори. НО при нейнете условия!!! Държавният глава на 404 има право САМО да си сложи подписа! Мина времето на преговорите (два пъти), сега укрите могат само да слушат и кимат в знак на съгласие.
15
2
 
11
 
! Отговори
Костя преди 1 месец
Не разбирам как може да има првговори за мир без Русия.
14
1
 
10
 
! Отговори
Стоко преди 1 месец
Най-добре контролираният конфликт в човешката история е този в източна Украйна. Технологичният напредък го позволява. Перфектен баланс на агресия и апатия, който да гарантира постоянното кървене на тази жива рана между Европа и Русия. Железните завеси вече не са на мода, изместени са от разломи от кръв и телеса.
13
2
 
3
 
! Отговори
Даа, преди 1 месец
Би било добре Ердоган да подари броеница.
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чииифутя газ пикае
11
0
 
13
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Нека гледаме реално на нещата, трезво.Не с розови очила. Без руски представители на масата за преговори,същински такива са немислими. Преговори ще има,след няколко месеца.Корупцията завладяла върхушката в Украйна вече се вижда и с просто око.Путин гледа да си оправи проблемите вътре в страната- чия страна ще вземе в борбата за доминация между двете крила.Ако олигархичният кръг остане на втори план,то войната ще свърши по- бързо,а и Русия я чакат по- добри дни.Не съм русофил,а реалист.
10
2
 
12
 
! Отговори
Даа, преди 1 месец
Зелето си остава зеле, вари го, печи го, пак си е зеле.
9
6
 
8
 
! Отговори
Ер Тукан преди 1 месец
Това вече за стотен път го обявяват..... на турчето не му ли е ясно, че не го бръснат за сливвка? ;)
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви мирни преговори като Зе-то кдаже в конституцията записа, че никакви мирни преговори няма да има.
7
1
 
2
 
! Отговори
Осман ага преди 1 месец
До Анонимен Тешекюр *** царвулански.
6
7
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Ердоган прекрасно знае,че на територията на Република България имаме не една и две ядрени глави.Нещо,което обезсмисля всичкото въоръжение на Турция.Съвсем скоро ще хвърчат турски мустаци навред из небесата и ми е чудно какво ще дипли Ердоган през мегафона на турците. Защото само с унищожението на Турция и Гърция ще секне лавината от араби,които ни превземат. Дори Иран стои на второстепенно място пред Турция и Гърция. Израел спря вече потока,защото Палестина беше явката на мигрантите.
5
3
 
4
 
! Отговори
Гущера преди 1 месец
Глупости, преговорите отдавна преключиха.
4
2
 
4
 
! Отговори
Да бе преди 1 месец
Зеленски да продължава работа по "Пътна карта за създаване на Мир".