Макрон: Фермерите да запазят спокойствие

Вие не помагате на колегите си
Обновена: 25 фев 2024 07:34 | 24 фев 2024 22:20, Стела Стоянова
29
Макрон: Фермерите да запазят спокойствие
Снимка БГНЕС, архив

Френският президент Еманюел Макрон призова фермерите да „запазят спокойствие“, след като малка група нападна годишния селскостопански панаир във Франция, предаде „ПОЛИТИКО“. Трактори влязоха във френската столица и група от десетина фермери се сбиха с полицията на панаира. „Призовавам всички тук да се успокоят“, каза Макрон след среща със синдикатите на фермерите на панаира и добави: „Вие не помагате на никого от колегите си, като разбивате изложбени щандове“.

Но той призна, че „естеството на напрежението в селскостопанския свят“ означава, че ще отнеме време, за да се разреши. "Селскостопанската криза не може да бъде решена за няколко часа. Тя няма да бъде решена по време на този панаир", обясни френският президент.

Това се случва, след като Макрон в петък вечерта отмени дебат, планиран да се проведе с фермерски съюзи и екологични групи на панаира. Имаше спор с организациите на фермерите, след като медиите съобщиха, че на дебата било поканено спорното движение на активисти за климата, Les Soulèvements de la Terre, известно с многократните си сблъсъци с полицията и фермерите.

„Отричам с най-категорични думи“, че тази зелена група някога е била поканена, ядосано репликира Макрон, припомняйки, че е настоял групата за климата да бъде разпусната. Това решение по-късно беше отменено от съдилищата.

Въпреки това Макрон организира импровизирана дискусия с фермери, присъстващи на панаира. Френският президент обяви също, че националните власти ще засилят контрола и прозрачността при честното договаряне на цените на храните между фермери и търговци на дребно. Той добави, че ще настоява подобни мерки да бъдат приети на европейско ниво, както и за по-нататъшно опростяване на правилата на ЕС. „Не можем да имаме Европа, която се движи в посока на намаляване на растежа и намаляване на производството, защото искаме да останем суверенни и сме на планета, която ще се изправя пред все повече и повече предизвикателства с храните“, отбеляза Макрон. „Европа трябва да продължи да бъде продоволствена и селскостопанска сила, както за себе си, така и за износ“, но също така „трябва да инвестира повече в прехода на селскостопански модели“.

Френският лидер подчерта още, че ще бъде въведен „план за спешни парични потоци“, за да се помогне на фермите, които се борят да свързват двата края. Накрая Макрон разкри, че ще организира среща в Елисейския дворец с представители на селскостопанския сектор „след три седмици“, за „консолидиране на спешните мерки, ... формализиране на националните и европейските ангажименти и изграждане на истински френски и европейски селскостопански напредък план за 2040 година". /БГНЕС, АФП
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още по темата: фермериМакрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойсгвие и само спокойствие. Нше ще помагаме на Укра и на милион мижранти всикви, а за вас спокойствие и дебели нерви
13
1
 
21
 
! Отговори
Това е преди 1 месец
В Пошла земеделците в знак на протест са разсипали укро зърно. Гаргите след като са яли от него всички до една са ритнали камбаната. После пак обяснявайте, че укро зърното не било обогатено с обеден уран! Това е геноцид! Да го карат това зърно на хамериканците и англетата, които им дадоха снаряди с уран! В ЕС искат хем да фалират земеделците, хем обикновените хора да разболеят. Какво сме им направили?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Г-н финансов експерт мога ли да ти туря а ти го впиши кредит.
11
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Микрон каза, че селскостопанската криза не можела да бъде решена за няколко часа, а виликият ФРГ министър Хабек в свое интервю за DW каза, че "Даже, ако глобалното затопляне не съществува, ние сме длъжни да се престорим, че ...".
10
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ялaй бaбa, яла яла...
9
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом тоя все още е жив и здрав, а не бит и набучен на кол, значи и франсетата, също като нас са нация от п'о,ми'яри!
8
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато започнем да се делим на "ние, политиците" и "вие, които ни пречите", значи тази държава няма да я бъде в този вид.
7
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Пошла земеделците в знак на протест са разсипали укро зърно.Гаргите след като са яли от него всички до една са ритнали камбаната.После пак обяснявайте,че укро зърното не било обогатено с обеден уран!Това е геноцид!Да го карат това зърно на хамериканците и англетата,които им дадоха снаряди с уран!В ЕС искат хем да фалират земеделците,хем обикновените хора да разболеят.Какво сме им направили?!
6
0
 
28
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
Ти микронке, гледай да си избереш поредното " момче - фаворит".
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този човек е неадекватен но те го избраха два пъти и мисля че го заслужават напълно.
4
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6 - Единственият да беше, на ръце да го понесат, ама те много такива.
3
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Болен мозък управлява Франция. Ще става още по- зле.
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Май французите им писна от Еврогейския съюз ще вадят май гилотината Макрон ще му хвръкне кратуната, в коша
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо докарахте хората до "да се борят да свързват двата края"? И без това трудът им не е седене на бюрце, а храни всички.