Крадени експонати от Британския музей продавани за по $50 в нета

След вътрешно разследване е уволнен кураторът на гръцките колекции
Обновена: 18 авг 2023 13:26 | 18 авг 2023 13:13, Елка Василева
7
Крадени експонати от Британския музей продавани за по $50 в нета
Снимка: архив, БГНЕС

Крадени експонати от Британския музей са били продавани за 50 щатски долара чрез eBay, въпреки че реалната цена може да достигне 50 хил. британски лири, съобщи "Дейли телеграф".

Още по темата
Според изданието в платформата са предлагани дори антики от Древен Рим. Продажбите са факт поне от 2016 г. Кражбите от Британския музей са били улеснени и от липсата на подробен онлайн каталог на колекциите.

Британският музей съхранява 8 млн. артефакта. Преди пандемията от КОВИД-19 културната институция е посещавана от близо 6 млн. души годишно.

Преди време музеят съобщи, че малки златни бижута с полускъпоценни камъни и стъкла, датирани от 15-и век до наши дни, са изчезнали от хранилищата. След вътрешно разследване е уволнен кураторът на гръцките колекции Питър Хигс. Хигс е работил в музея 30 години.

Загубите на музея се равняват на около 80 млн. британски лири, съобщи "Таймс".

"Дейли телеграф" подчертава, че експертите по антични колекции са предупреждавали ръководството на музея, че един от сътрудниците може би се занимава с кражби на експонати от хранилищата. Откраднатите артефакти са били използвани за научни цели и дълго време не са били показвани пред публика, съобщи "Скай Нюз".
(БТА, Розалия Благоева)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 8 месеца
крадци,айдуци,да върнете откраднатото на крадците,които го откраднаха много преди вас
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това на снимката да ви прилича на британско? То пък какво ли въобщюе е британско.? Авторски права нещо? ....Няма, няма....
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има ли нещо в Британския музей, което да НЕ е крадено? Каква е тази гръцка колекция? Да не би гърците да са си дали нещата сами? Британците и американците нямат култура, разбират, че от това може да се печели и затова грабят предмети на изкуството, но иначе нямат култура. ФАКТ Защото културата предполага мислене в перспектива , а те са "граби, руши, убивай и унижавай".Културата предполага УВАЖЕНИЕ към нещо, а те никого и нищо не ужажават и не ценят.
3
0
 
1
 
! Отговори
Дидо преди 8 месеца
Аз така си копих картина на Пикасо за 300 долара.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нангличаните, ако върнат всичко откраднато музеите им ще останат празни.
1
0
 
4
 
! Отговори
Пришълецът преди 8 месеца
Вятър и мъгла:)))