Потвърдиха: Руска "БУК" свалила MH17, но умишлено ли е?

Ракетата била на бунтовниците, Кремъл отрича
Обновена: 28 сеп 2016 21:00 | 28 сеп 2016 20:22,
196
Потвърдиха: Руска "БУК" свалила MH17, но умишлено ли е?

Международните прокурори заявиха днес, че сваленият в Източна Украйна малайзийски самолет е бил улучен от ракета "БУК" руско производство, изстреляна от село под контрола на бунтовниците, биещи се с украинските правителствени сили, предаде Ройтерс.

Резултатите от разследването, в което участват представители на Холандия, Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, оспорват предположението на Русия, че самолетът, разбил се през юли 2014 г. на път от Амстердам за Куала Лумпур, е бил свален от украинската армия. При катастрофата загинаха всички 298 души в самолета, повечето холандски граждани.

Прокурорите не могат да предявят обвинения, тъй като няма международно споразумение за това пред какъв съд би могло да се гледа евентуално дело. Роднините на жертвите обаче искат подробности за това кой е свалил самолета, надявайки се, че това може в крайна сметка да доведе до наказателно преследване по случая, предизвикал силно изостряне на напрежението между Изтока и Запада.

Ракетната система "БУК", използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха прокурорите на пресконференция в холандския град Нювегейн.

По думите им разследващият екип е идентифицирал 100 души, които представляват интерес за него, но засега не са официално определени като отделни заподозрени.

Според прокурорите не е ясно дали бойците са получили заповед да изстрелят ракетата или са действали самостоятелно.

Отделно разследване на холандските власти установи миналата година, че самолетът е бил свален от ракета "БУК", изстреляна от територия под контрола на проруските бунтовници в Източна Украйна. Москва обаче отрече бунтовниците да са отговорни за това.

Кремъл днес отново изрази тази позиция, като каза, че според радарни данни малайзийският самолет със сигурност не е бил свален от ракета, изстреляна от контролирана от сепаратистите територия в Източна Украйна.
"Радарни данни от първа ръка определиха всички летящи обекти, които може да са били изстреляни или да са били във въздуха над контролираната от бунтовниците територия по това време", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Данните са категорични . . . няма ракета. Ако е имало ракета, тя може да е била изстреляна единствено от другаде", каза той.

Следователите заявиха, че още не са получили достъп до новите радарни данни, на които Русия основава своите твърдения.

Роднините на жертвите бяха уведомени за резултатите от разследването малко преди пресконференцията на прокурорите.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 134 131Защото версията е толкова съшита с бели конци че няма до къде ето ГЛУПАВИ МОМЕНТИ1. СОУ Бук-М1 дефилира през целия донецки окръг през деня минимално маскирана, даже спира почти в центъра на Донецк и се дислоцира не там където са боевете или не за защита на ДОНЕЦК а в полето на Юг дето няма нищо2. Записани са телефони разговори и засечени телефони по съответни кули(подслушване се прави само с ПРОКУРОРСКА ЗАПОВЕД МИНИМУМ - знаели са кой да подслушват ???)
101
1
 
1
 
! Отговори
133 преди 7 години
Ми умен съм, щото в професията си използвам точно юридическият въпросКой има иматерес от извършването / неизвършването на едно действие/ бездействие! Ти , като си много умен, от какво се издържаш- от платените проруски коментари, нали- и не упражняваш никаква друга професия и се водиш трайно безработен! А аз плащам данъци, част от които отиват и за теб- за твоите помощи за безработен, които получаваш от бюрото по труда..
100
0
 
2
 
! Отговори
134 преди 7 години
Що не четете статията? ...Ракетната система "БУК", използвана за сваляне на самолета, е изстреляла една ракета от село Первомайск и после е била върната в Русия, казаха ПРОКУРОРИТЕ на пресконференция в холандския град Нювегейн.... От кога всички руски политици станаха руски прокурори, че да знаят и могат да разследват повече от обикновените прокурори, м?
99
4
 
0
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До 133Какво е доказала Комисията бре умнико?Свален е еди къде си. Това вече всички го знаят и никой не го оспорваРазпаднал се е на еди колко си големи парчетия на 3 основни местаКутиите са наред и не са манипулираниИ след това се почват приказки - Анимационен филм как ЕДНА огнева машина от комплекс БУК дефилира (забележете МИНИМАЛНО МАСКИРАНА, ПРЕЗ ДЕНЯ, ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДОНЕЦКИ ОКРЪГ) по пътищата даже спира в центъра на Донецк. След това се разполага къде? не близо до боевете да сваля шурмовици
98
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 132Много си уменако са го свалили сепаратистите то те са виновни - сепаратисти има заради Майдана - Майдан има частично заради 5 милиарда $ САЩ помощ за радикалите в УкрайнаМислиш ли че САЩ ще платят един долар обезщетение на роднините на Убитите заради споделената си отговорност? Не нали? Те даже няма да признаят че техните действия са довели до ситуациятаЕдно нещо за размисъл Янукович му изтича мандата след 13 месеца(считано по времето на Майдана) защо 5 милиарда $ за преврат
97
1
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 7 години
Не четете внимателно- разследващата комисия е доказала доста неща. На руската пета колона, рускоговорящите и руските граждани в България обаче това не е изгодно;) Да не говорим, че следващият път, когато видим руски знамена да се веят на митинги в България, ще знаем, че те не са издигнати от бг. граждани, а от руски граждани- собственици на имоти в България и от 3ма руски депутати от държавната им дума, които имат имоти в България...
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено е, че руснаците ще лъжат, мажат и ще отричат- ако си признаят, това значи милиарди евро обезщетение за жертвите да излязат от руския федерален бюджет и да отидат у роднините на жертвите, а това ще е срив на руския федерален бюджет и може да доведе до хиперинфлация в русия. Отделно- признанието на русия би означавало, че тя е извършила военна агресия в Украйна. Кой ли обръща внимание на на***каните руснаци...
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев да каже най-добре за хибридните войни. Той много ги разбира
94
5
 
2
 
! Отговори
за протокола преди 7 години
"потвърдиха" е мооого различно от "доказаха"!:)
93
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, не е умишлено. Те ей така са си простреляли, пък той самолета се е нахендрил на ракетата. Без да искат.Колко трябва да си малкоумен за да повярваш, че е без да искат?
92
7
 
8
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
Защо новината бе смачкана пусната в късните новини, след като още от 16 часа вчера заключенията бяха пуснати в мрежата? Хибридна война водена от русофилската медийна клоака в действие.
91
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо е бил променен курса на самолета? Кой ще отговори на този въпрос? Къде са данните от украинските РВД-та? Иначе стъкмистики всички можем да правим!До анонимен 108,Американофил да говори за съвест- все едно масов убиец да говори за хуманизъм!
90
5
 
9
 
! Отговори
proroka Oleg преди 7 години
ами Руска ще е каква да е .........там е произведена. ДРУГ Е ВЪПРОСА КОЙ Е СТРЕЛЯЛ..........
89
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са ви написали ясно:"Руска ракета "Бук"..."Ракетата е руска, но не са писали "руснаци свалиха..."Каква е логиката руснаци да убиват руснаци умишлено?Остава да е умишлено, но да не са руснаци или да са руснаци и да е погрешна стрелба.Някой неразбрал още?Чети, Пенчо, мисли и тогава драскай...
88
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американци=миротворци, убиващи хуманно.
87
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Убийци !
86
8
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Може да е била на бунтовниците, а може и да не е. Била изтреляна ракета, а после прибрали установката в Русия? И какви са тия международни прокурори някакви адвокати на укро-бандеровската армия ли?
85
6
 
11
 
! Отговори
до 108 преди 7 години
Вие сте по странно животно. Извинете, да не сте евроатлантик ?. Ако е "да" , значи разговорът е безсмислен.
84
2
 
6
 
! Отговори
дърт преди 7 години
До SpaceXЧе съм дърт, дърт съм, но мойто момче чети по-внимателно ВСИЧКИ материали по въпроса или SpaceX не читател, а писател. А колкото до това, че съм "комунист", то не съм, не съм бил и нямам намерение да бъда, както и нямам намерение и желание да симпатизирам на която и да е партия. Мразя два девиза: 1/Пак са нашите на власт и 2/Родината е там където дават шишкебап!
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Потвърдиха, но не доказаха!