Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите

Ситуацията с мигрантите може бързо да се влоши, смята тя
3 ное 2015 14:00, Елка Василева
113
Меркел прогнозира военни сблъсъци на Балканите
Ангела Меркел. Снимка: архив, Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че има опасност от въоръжени сблъсъци между страни от Балканите, през които минават транзитните маршрути на бежанския поток, ако се наложи Германия да затвори границата с Австрия, предаде Франс прес.

В страни от Западните Балкани вече има напрежение и "аз не искам там да се стигне до военни сблъсъци", каза снощи канцлерът на заседание на Християндемократическия съюз в Дармщад.

Още по темата

Мнозина експерти предупредиха, че ако Германия - основна дестинация за мигрантите и бежанците от войната в Сирия - затвори границата с Австрия, същото ще сторят и балканските страни, през които транзитира мигрантският поток.

Европейският съюз обяви в края на октомври, че ще създаде условия за настаняване на 100 000 бежанци в Гърция и на Балканите, за да овладее небивалата миграционна криза, на фона на напреженията между Словения, Хърватия, Сърбия и Унгария заради транзитното преминаване на десетки хиляди мигранти.

Ангела Меркел заяви снощи, че не иска да засилва мрачните тонове, но че ситуацията може бързо да се влоши.

Бежанският проблем предизвика разделения и в управляващата широка коалиция между консерватори и социалдемократи в Германия. В неделя те не успяха да се споразумеят по искането на баварските консерватори от Християнсоциалния съюз (ХСС) Германия да приема по-малко бежанци. Прогнозата е, че до края на годината те ще бъдат между 800 000 и 1 милион души.

Нов кръг преговори са насрочени за четвъртък по друго искане на ХСС - за създаване на транзитни зони по германско-австрийската граница, където да се ускори проверката на документите и експулсирането. Социалдемократите отхвърлиха това искане. Ако на новия кръг не се постигне резултат, ще продължим да преговаряме, каза Ангела Меркел. "Не за първи път трябва да убеждаваме социалдемократите в правилността на някои неща", добави тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
3
 
27
 
! Отговори
Скрити послания ООД преди 8 години
"Прогнозира", или "планира"?Кукловода с презокеанските конци нареди ли да започваме вече?
23
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая трябва да я хвърлят на вълците, съсипа Европа.
22
3
 
30
 
! Отговори
Кънчо преди 8 години
До Анонимен 17 Е, да де, нали точно това целят и после да се намесят като "умиротворители" с бомбардировки срещу местното население и накрая да откъснат територии от държавите ни, за да сформират държава за пришълците. Косовски сценарий.
21
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама как ще затворите границите, г-жо Меркел, нали Вие ги поканихте да идват!!!
20
5
 
9
 
! Отговори
Евала Бранник! преди 8 години
Никой не го споменава, но е факт. Всички балкански държави цоцат яко от трафикантстване. Но то ще избие обратно рано или късно.
19
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не се притесняват, Тиквата вече ни е продал като територия подходяща за заселване с ***.Местните ако пречим ще ни отстранят по един или друг начин.
18
1
 
23
 
! Отговори
Гневен българин преди 8 години
До Анонимен 1 Номер 3 е много прав. "Нацист"е националист на немски,а това е нещото,което евреите ненавиждат и се опитват да унищожат във всяка една държава и тук много успешно се справят.Най-гнусното и двулично в техен стил е,че те са най-големите нацисти и не дават и дума да се каже за този еврейски национализъм,но видите ли щом идвал от тях той бил различен и по-добър,а немския такъв не.Направиха така,че цял свят да смята,че едно и също нещо е лошо за нас,но много добро и задължително за тях
17
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А ние на Балканите защо трябва да се трепем?! Не може ли да изпотрепем нашествениците?
16
27
 
4
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
до 8 войнaтa в сирия я зaпaлихa aсaд и женa му ***
15
2
 
24
 
! Отговори
... преди 8 години
Първо това не са бежанци! ТОВА СА ИКОНОМИЧЕСКИ ИМИГРАНТИ КОИТО ИДВАТ САМО И ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ ПЛОДЯТ ЗА НАША СМЕТКА! А СЛЕД ТОВА С РАДОС ЩЕ НИ РЕЗНАТ ГЛАВИТЕ, ЧЕ ДАЖЕ И БЕЗ ДА СНИМАТ ОТ CNN! После що не направин като "братята" хамериканки! Да си вдигнем една ДЕМОКРАТИЧНА ограда около еропа, особено за тия сегашните "имигранти" и после да им пращаме саолетоносачи като им показваме как се налагат демократичните принципи! Е това ще е върха на ДЕМОКРАЦИЯТА! И ще е точно както ни учат USA!
14
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще бъде виновен за това, бе, Меркел? Аз ли им каза "Заповядайте" на бежанците???
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми нали това е отдавнашна цел ?Търсят я от 50 години !
12
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Иска й се на бабата да се изпотрепем на Балканите! И тя се е продала на Сорос, който е вече пътник към Ада и иска да повлече със себе си цяла Европа!
11
5
 
18
 
! Отговори
Брaнник преди 8 години
Бaлкaнците обърнaхa емигрaционнaтa вълнa нa бизнес- трaфикaнство, Гермaния неминуемо ще зaтвори грaниците си, a държaвите- трaфикaнти ще го зaкъсaт яко! лaком г.., кръв ...е
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще се влоши, ще се влоши! И наш Боко ще пострада. Тия ще му изядат главата.
9
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега е момента!Да си върнем Македония, Беломорието, Северна Добруджа и Крим!
8
3
 
50
 
! Отговори
гневна европейка преди 8 години
Щяло да има сблъсъци - кой ги извика тези орди ? Аз ли, ние ли ?Кой подпали войната в Сирия? Меркел тласка Европа към трета световна война......ПОНЕ ДА СЕ ИЗВИНИ И ДА СИ ПРИЗНАЕ,ЧЕ Е СГРЕШИЛА. Защо ще затваря границите - да си вземе вкъщи тези нашественици и окупатори.Освен това да има предвид,че в Германия предстои гражданска война - заради нейната простотия .....ОТВРАТЕНА СЪМ !!!
7
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След това, което забърка бабката, заслужава много повече от това да бъде свалена!
6
1
 
48
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Изкуфяла бабка!Отново пренасяте конфликта на Балканите, за да ви е мирно и удобно на вас...Този път, обаче, няма да е съвсем така, както "прогнозирате".
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А така, призна си най-после Меркелица. Първо 100 000 мигранти, след това всичките милиони бродяги до момента ще ни ги сложат на главите на България, Румъния и Сърбия. Накрая ще ни пускат по няколко милиарда да ги хрантутим и по живо, по здраво.