Почна ли се? САЩ разполагат в Германия хиперзвукови ракети, които удрят до Урал

Dark Eagle лети височина 400 километра и атакува целта със скорост над 6000 km/h - пет пъти по-бърза от звука
13 сеп 2024 08:05, Петър Бойчев
890
Почна ли се? САЩ разполагат в Германия хиперзвукови ракети, които удрят до Урал
Снимка Spiegel

Берлин и Вашингтон се съгласиха американските крилати и балистични ракети да бъдат разположени на германска земя за първи път от Студената война. Според анализатори Пентагонът иска там да има ракети Dark Eagle, способни да атакуват цели много дълбоко в руска територия, пише Spiegel .

Споразумението, постигнато между САЩ и Германия, малко неясно гласи, че в допълнение към крилатите ракети Tomahawk и ракетите с малък обсег SM-6 се планира да се разположат „хиперзвукови оръжия, които в момента се разработват“. Въпреки това, експерти като Улрих Кюн, ръководител на отдела за изследване на контрола на въоръженията и нововъзникващите технологии в Института за изследване на мира и политиката на сигурност (IFSH) към университета в Хамбург, са уверени, че въпросните хиперзвукови оръжия са балистични ракети Dark Eagle.

Все още се знае много малко за това оръжие. Новата хиперзвукова система на американците се състои от ракетен двигател (бустер) и специална бойна глава, която се изключва при изчерпване на горивото в бустера. В същото време бойната глава остава маневрена до края и е в състояние да избегне опитите за прихващане.

Смята се, че Dark Eagle може да лети в екзосферата, която започва на надморска височина от около 400 километра, и да се втурва към целта си със скорост над 6000 km/h - пет пъти по-бърза от звука. „Една хиперзвукова ракета може да лети дори по-бързо“, казва Маркус Шилер, експерт по ракети и преподавател в университета на Бундесвера в Мюнхен.

„Двама автори от уважавания лондонски мозъчен тръст IISS дори смятат, че американските оръжия имат обсег от повече от 3000 километра, изстреляни от Германия, тези ракети могат да достигнат цели дълбоко в Русия, включително Москва“, пише Spiegel.

Въпреки това карта, публикувана от вестника с обхвата на ракетите Dark Eagle, показва, че те ще достигнат не само Москва, но и Урал, пише Труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


890
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
710
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ръководителят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу и лидерът на КНДР Ким Чен Ун дадоха първи сигнал на Запада: Времето за дипломатически игри свърши. Без повече споразумения, компромиси или разговори за червени линии. Решението беше взето - Москва започна да се готви за сблъсък с НАТО.
709
6
 
4
 
! Отговори
Надарен 30 см преди 5 дни
НЕЩА РУСКИ БОМБИ! ИСКАМ РУСКИ БАМБИНИ ДА ИМ ПОДАВАМ В УCTATA БОМБОНИ!
708
7
 
9
 
! Отговори
Мисирлък преди 5 дни
Още от заглавието беше ясна мисирската боза. Грамотните хора добре знаят, че САЩ изостават от Русия и Китай в хиперзвуковите разработки. В последните две години кравите имаха няколко неуспешни изпитания
707
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Кво е това анадъно?
706
5
 
8
 
! Отговори
До дежурният трол преди 5 дни
До Що такой: По слаби? Виж, не ти стига пипето за това. Русия има повече ядрени заряди от САЩ, Великобритания и Франция взети заедно, и хиперзвукови тактически ракети, които дори САЩ все още нямат. Прочети преди да пишеш г'лупости. Аннадънму?
705
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
А и руските кораби чакащи на дъното................
704
5
 
6
 
! Отговори
Фитока преди 5 дни
Дори не е необходимо Русия да изстрелва ракети,достатъчни са подводните атомни дронове чакащи на дъното на океаните да превърнат крайбрежията на страните от НАТО в ядрени пустини,а и няма как да ги спрат,освен да си спорят,че вдигал половин км вълна,а била само сто метра И сто метра да е,като измине 500 км преди да спадне от Британия само радиоактивна кал ще остане и виенското колело в Лондон да се возят на него.Ха,ха,ха!
703
8
 
3
 
! Отговори
Сеирджия преди 5 дни
Видов ден в Москва ще се случи през нощта! Изгря ще слънце!
702
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Ручки гejчета, докато пишете тука, Нато товари ядрени глави на самолетите. Ще има слънчево време скоро над Русия. Ще изгреят 100 слънца.
701
5
 
5
 
! Отговори
Що такой преди 5 дни
То и сега няма кой да отговори. Ракетите на Русия са по-слаби.
700
1
 
2
 
! Отговори
До дежурният трол преди 5 дни
До Нико: Нико, защо не напишеш нещо за футбола. От това в България всички разбират.
699
1
 
7
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 дни
До Що такой: Нищо не са казвали за Хирошима. А и тогава нямаше кой да им отговори на САЩ по същият начин. А сега, а са опитали, ще си го получат с лихвите.
698
7
 
7
 
! Отговори
Нико преди 5 дни
Мдаа дойде време Нато да издумка блатото. Има ли изненадани? Хората им писна. Дано добре да ги издумкат.
697
5
 
6
 
! Отговори
Сеирджия преди 5 дни
Американосите идват в Украйна за наказателна мисия! Сега руснетата ще се изтеглят в балкана и ще водят героична партизанска война, а путин ще вика изпод земята "ЗА РОДИНУ! ЗА ПУТИНУ"!
696
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 5 дни
До Анонимен 378: "Татко ще ми купи колело, ама друг път". САЩ могат да "омиротворяват" африкански държави, но този номер с Русия не минава. А за войната: Русия не можеше да остави на изтребление руското население в Донбас. Да си припомним как са действали САЩ в такив аслучаи. Президентът Рейгън например заповяда нахлуване на остров Гренада, само защото там били заплашени американски граждани. Което си беше само предлог.
695
1
 
3
 
! Отговори
Що такой преди 5 дни
И в Хирошима така казаха..
694
5
 
1
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 дни
До Що такой: Слаба работа. Ще удари, ама друг път.
693
4
 
5
 
! Отговори
Що такой преди 5 дни
Два ядрени бомбардировача 60-0044 и 60-0055 кацнаха в Полша и Швеция. Нато ще удари Русия.
692
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
Няма драма! Американците ще накарат Русия да се изтегли от Украйна! Това не е световна война! Никой не е нападнал Китай или Корея или Иран! Те са неутрални и могат да погледат шоуто! Защо Русия може да напада всички съседни страни, а да не може да бъде омиротворена? Няква логика?
691
3
 
6
 
! Отговори
Ха,ха,ха преди 5 дни
Морските тюлени могат само на филм да спрат ответни ядрени удари.