Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"?

Белгийски военен експерт: Русия има нужда от още 1,25 млн. фронтоваци, за да спечели
16 апр 2024 19:00, Елка Василева
419
Войната в Украйна върви към "корейски сценарий"?
Снимка: архив, БГНЕС

Войната в Украйна се насочва към "корейски сценарий", твърди белгийският полковник от запаса Роже Хусен, цитиран в местни медии. Така той отговаря на въпрос дали споделя оценката на британския генерал Ричърд Барънс, че Русия тази година може да спечели войната. Барънс направи този коментар миналата седмица преди Би Би Си.

Още по темата
Хусен изразява очакване за замразяване на конфликта и несъгласие с оценката на британския си колега. Според него, за да спечели войната, Русия трябва да успее да направи така, че на власт в Украйна да дойде марионетно правителство, а това не изглежда вероятно тази година.

Белгийският експерт е на мнение, че победата за Русия изисква тройно превъзходство над украинските сили във всяко отношение. Той отбелязва, че макар руските войски да имат висока численост, по отношение на артилерията и авиацията нещата стоят различно. Хусен цитира данни, според които украинските бойци на фронта са около 400 хиляди, а руските - до половин милион. Неговият извод е, че Русия има нужда от още 1,25 милиона фронтоваци, за да спечели.

Хусен допълва, че дори да победи в битката, Русия не би могла да удържи завзетите земи, защото вече цялото украинско население е настроено враждебно, дори на изток. По негови изчисления за поддържането на постоянно военно руско присъствие в случай на пълна окупация на Украйна ще бъдат необходими около 700 хиляди бойци, което не е постижимо.

Той допуска Русия да наложи пълен военен контрол над източните украински области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Според него руският президент Владимир Путин би могъл тогава да обяви пред руснаците победа, но ако реши да продължи по-нататък, би трябвало страната му да увеличи значително производството на боеприпаси, а това би било трудно в днешното състояние на руската икономика.

Белгийският военен посочва, че при такова развитие Путин би преминал към преговори, а при спиране на военната помощ от САЩ за Киев в случай на избиране на Доналд Тръмп за президент украинският държавен глава Володимир Зеленски вероятно ще приеме да преговаря. Накрая Хусен напомня, че между Северна и Южна Корея е обявено прекратяване на огъня още през 1953 г., но двете страни остават в състояние на война и до днес.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


419
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тукашните преписвачи пускат материали от серията Dumb and Dumber
9
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хаха...белгийски полковник-експерт!!Единствената война,която са водили тези клоууни,е срещу невъоръжени цивилни(жени и деца) в Белгийско Конго!Втората Световна имат 3 дена"война" срещу немците и клякат!Полковника да заповяда на фронта,русите ще му покажат дали могат да правят снаряди или не :)
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Мир - Не е Зеленски, споменават Буданов или Сирски.
7
4
 
15
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
Границата между Русия и Украйна при приключване на войната най-вероятно ще бъде река Днепър. През тази година сигурно няма да се стигне до тази разделителна линия, но времето работи за Русия. От Киев би трябвало да бъдат доволни ако могат да запазят Одеса за да имат излаз на Черно море.
6
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Жалко, че Украйна трябва да страда от тези азиатски ***...Вие, които толкоз си обичате Рашка, идете да видите какъв ужас е, и какво защитавате.Най-големият брой разводи, най-висок процент ХИВ, най-бързо растяща популация мюслемета, и най-голямото количество гей барове в Европа.
5
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Войната ще се точи още дълги години, до окончателния фалит на Северна Монголия, изпитана практика е това на западняците :)) Само съжалявам копейките, че нема да могат да си видят мечтания руски мир :))
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А старшинката с кашкавала от Малта, кво мисли?
3
8
 
24
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Войната, ще свърши когато всички руски региони се приберат в майка Русия.... Останалата част от укрия ще бъде дадена на гейропа за възстановяване и ще плаща репарации на Русия.... ===)))
2
5
 
7
 
! Отговори
Мир преди 2 месеца
Зеленски е загинал на полигон в близост до Харков..
1
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стигнах до "белгийския полковник" и загубих интерес!