Украйна ни разследва заради корупция с доставките на оръжие

Хора, свързани с БСП, са получавали комисионни
29 фев 2024 09:50, Нели Христова
123
Украйна ни разследва заради корупция с доставките на оръжие
Снимка: БГНЕС

В Украйна се води разследване за възможна корупция в България във връзка с доставките на оръжие през първите месеци на войната на Русия в страната. Това стана ясно от думите на разследващия журналист Христо Грозев пред Свободна Европа.

"Тези схеми са транснационални, те включват верига от посредници – България, Румъния, Полша, Словакия, но организацията, която се нарича "Държавно бюро за разследване" в Украйна, в момента води такова транснационално разследване за злоупотреби, което включва и България“, каза той.

Свободна Европа попита българската прокуратура и украинското Държавно бюро за разследване дали се води подобно разследване и кои са заподозрените фирми, но до публикуването на текста не получи отговор.

Новината идва, след като в началото на войната на Русия в Украйна тогавашният министър на икономиката Корнелия Нинова твърдеше, че "България не е доставила и един патрон на Украйна". Впоследствие тогавашният министър-председател Кирил Петков каза, че България е изнасяла оръжие за Украйна, но индиректно - чрез фирми посредници.

От думите на Грозев стана ясно, че хора, свързани с БСП, са получавали комисионни за това, че са помагали на конкретни фирми да имат предимство при сделките за износ на оръжие за Украйна.

Свободна Европа попита пресцентъра на БСП как ще коментира това твърдение, но той не беше на разположение за незабавен отговор.

"Към онзи момент за Украйна беше толкова важно да продължава достъпа си до българския пазар, че дори те си затваряха очите за тази злоупотреба. Само и само да не се прекъсне този канал на тайни продажби към Украйна", каза Грозев.

Свободна Европа се свърза и с директора на най-големия държавен производител на оръжие ВМЗ "Сопот" - Иван Стоенчев. Той обаче каза, че няма информация за водено разследване в Украйна във връзка с доставките на българско оръжие.

В началото на войната в Украйна България беше една от двете страни от Европейския съюз, които отказаха официално да я подпомогнат с оръжие.

Въпреки това от отговор на Нинова на въпрос на депутати от ГЕРБ в парламента през април 2022 г. стана ясно, че през първите два месеца от войната България е изнесла оръжия и боеприпаси на три пъти по-голяма стойност, отколкото за същия период предходната година.

В интервю за Свободна Европа през април 2022 г. бившият шеф на държавната оръжейна търговска фирма "Кинтекс" Александър Михайлов коментира, че търсенето на оръжие е огромно, а основните дестинации, които се одобряват, са Чехия и Полша.

Почти година по-късно Кирил Петков съобщи, че чрез индиректен износ през Полша, Румъния, САЩ и Великобритания голяма част от снарядите в Украйна в началото на войната са били българско производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До сега само тези не ни бяха разследвали !
30
4
 
37
 
! Отговори
фака преди 2 месеца
чакай малко, коя е украйна да ни разследва за нашата помощ
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ми след като копърката дянков открадна меча на Ханко Брат вместо да го подари на клоуна...
28
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Украйна първо беше тъжно, после стана трагично, а сега става смешно!
27
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ха ха ти му пращаш оръжие то те разследва, както се казва - няма оръжие няма разследване, да ги гроболизират и да се свършва
26
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Естествено че ще разследва... Да откраднат парите, дето окрайна искаше да открадне... Не ги е срам...
25
3
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 2 месеца
Винаги съм знаел,че хората на *** са корумпирани.
24
5
 
10
 
! Отговори
пешо преди 2 месеца
КОрупция и БСП? НИКОГА!!!!
23
24
 
5
 
! Отговори
Мафия с униформа преди 2 месеца
Някой учуден ли е, че бай *** краде каквото може и откъдето става. Че и да не става, защо да не опита? Какво тук означават някакви си животи, някаква си война? Профилите отдолу не ги коментирам. Те само потвърждават дъното на руската пропаганда и нейната гнила същност. Браво, Христо!
22
5
 
28
 
! Отговори
Знам какво направи преди 2 месеца
Хаха точно Украйна да ни разследва хехехе.
21
5
 
35
 
! Отговори
Урайна? преди 2 месеца
Разследва? Нас? За корупция?! Ай сиктир, бе! :D Това е вица на десетилетието. Да бяхме пращали тайно на руснаците, че да ни разследват ама то... та нали Кирцата се похвали, че тайно сме спасили Украйна, с нашите доставки на оръжие, даже статия написаха в едно голямо издание. Накрая ще излезе, че България е виновна, за войната в Украйна егати! :D
20
4
 
19
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Да не вземе сайта Миротворец да припада че коклите ще трябва да почнат първо от себе си,а след това цялата правителствена сбирщина от България ще е там на чело с Баидън!
19
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е Украйна,че да ни разследва! Нагли та нагли .Колко милиарда извлачиха от Бг?!според Каракачанов сме им дали 3 милиарда
18
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много рано са сетиха,заека мина баира,както казва народа.
17
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е според Вас дали не сме изнасяли оръжие за Украйна ? Оръжията са мръсен бизнес и за тях няма значение за кого е доставката, а дали се плаща.
16
7
 
24
 
! Отговори
Българската поговорк преди 2 месеца
Храни куче да те лае - в действие! А за Нинова вярвам и за неща, които тя изобщо не е казала! Как може човек, който не е мозъчно ампутиран изобщо да гласува за тази партия на лъжците!
15
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украинците първо себе си да разследват за корупция и да дадат отговор къде отива всичкото оръжие, боеприпаси и пари които получават. Не случайно Украина е държавата в която по време на война милионерите са се увеличили с 14% в сравнение с преди войната.
14
6
 
40
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Ще умра от смях -украйна да осьди бьлгария , за благодарностЧе сглобката даде всичките ни пари там
13
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Еееех, майка му стара! Пак ментето Христо Грозев изпълзя на амбразурата да хвърля кал по България! Клеветническата шайка от ДБ обикакят целия свят, за да петнят имиджа на родината ни! А павететата които се готвят да гласуват за тях, много добре да си опичат акъла! Да не им се стори София тясна....!
12
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Противен плъшок. Антибългарин.