Тежки времена: Украинките поемат "мъжките" професии

Украинският пазар на труда се променя из основи заради недостига на кадри
28 яну 2024 10:30, Красимир Ангелов
364
Тежки времена: Украинките поемат "мъжките" професии
Снимка: БГНЕС

Продължаващата почти две години война повлия сериозно на пазара на труда в Украйна - кадри липсват и заради принудителната миграция на милиони украинци, и заради мобилизацията. Търсейки начини да се справят с недостига на работници, някои компании все по-често ангажират жени, които да поемат специалностите, практикувани до момента основно от мъже, пише в свой материал DW.

Държавната служба по заетостта на Украйна отчита, че жените все по-често намират работа в "мъжки" професии - като операторки на помпени станции, кранистки, монтажистки, товарачки, шофьорки.

Трудовите процеси се реорганизират

"Преструктурирахме някои производствени процеси, за да облекчим работата на жените и виждаме, че те я приемат с желание", казва директорката по човешките ресурси в голяма верига бензиностанции в Украйна Евгения Кузминская. Традиционно работата в бензиностанциите се е извършвала основно от мъже.

В същото време Кузминская подчертава, че има някои длъжности, за които все още не е възможно да се наемат жени. Например - всички шофьори, които работят с взривоопасни товари, са мъже. Това се дължи на факта, че жените нямат съответната квалификация и необходимата категория шофьорска книжка.

Защо компаниите предпочитат жени

След избухването на войната през 2022-а година и един от най-големите аграрно-промишлени холдинги в страната - "Кернел", започва да предпочита жени за определени позиции. Ръководителкта на кадровата политика на "Кернел" Наталия Теряхина разказва пред ДВ, че и преди 2022-а година компанията активно е набирала жени за длъжности, които са свързани с тежко физическо натоварване, но обичайно за тях е имало много повече кандидати мъже.

След февруари 2022-а фирмата е започнала да наема по-активно именно жени - включително за да намали риска от загуба на служители, обяснява Теряхина. Производството в заводите на "Кернел" е автоматизирано и е от затворен тип, респективно не е свързано със значителна физическа натовареност, която би ограничила жените.

Жените са готови да се преквалифицират

Основният проблем на условното разделение на женски и мъжки професии се крие не толкова в невъзможността да се върши тази или онази работа, а в половите стереотипи за мъжете и жените, казва Наталия Теряхина. Този проблем започва още при избора на образование или професия. А впоследствие именно липсата на специализирано образование се превръща в основна пречка за трудовата реализация на жените, ако става дума за "мъжки" професии, казва кадровичката.

В същото време Държавната служба по заетостта отбелязва, че от втората половина на 2023-а година насам расте броят на жените, които избират традиционно "мъжки" професии за обучение. Системата на службите по заетостта включва центрове за професионално обучение, в които миналата година нова квалификация са придобили 25 200 жени. Сред тях има такива, които са се обучавали за оператори на котли, шофьори на трамваи и тролейбуси, оператори на дървообработващи машини и електрозаварчици.

Войната създава търсене на нови професии

Анна Цицак, координаторка на Фонда на ООН за населението (UNFPA) в Украйна, разказва пред ДВ за готовността на жените да усвояват нови професии, включително "мъжки". Под егидата на фонда функционира центърът за кариера и бизнес "ВОНА", който оказва съдействие на жените при намирането на работа или започването на собствен бизнес.

"Жените най-често избират професии в козметичната индустрия, а ние им обясняваме, че за тях има повече възможности, че няма разделение на мъжки и женски професии", казва Анна Цицак. След началото на войната, посочва тя, търсенето на такива професии като специалисти по 3D-принтиране и пилоти на дронове е нараснало - клонът на "ВОНА" в Лвов вече провежда курсове за обучение по тези специалности.

От части за дронове до сувенири

Марина Т. е една от жените, преминали курс по 3D-принтиране в центъра на "ВОНА" Лвов. Тя е от Лисичанск, където имала свой бизнес - продавала празнична украса, детски играчки и дрехи. Но след руската инвазия всичко било унищожено, разказва тя пред ДВ.

Съпругът на Марина се сражава във войната и тя и семейството ѝ се преместват в Лвов, където успява да отвори работилница за подаръци, картички и сувенири. А след това се записва в курса за обучение по 3D-принтиране, предлаган от центъра "ВОНА". Жената разказва, че си представя как в бъдеще ще произвежда части за дроновете, които използва украинската армия и така ще помага. След края на войната пък възнамерява да пренастрои принтера и да печата на него сувенири в собствената си работилница.

В момента "ВОНА" набира ученички за курс за електротехници, от каквито пазарът изпитва остра нужда. В най-скоро време ще започне и курс за шофьори на тролейбуси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още по темата: DWжениВойната в Украйна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
0
 
2
 
! Отговори
жената трябва преди 3 месеца
да оре на зе окопите
240
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тежки ли?!? Нали само на Руснаците им е тежко?!?
239
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как тежки, като само победи бичат! Откога им натежа?!?
238
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Тексас бият русофили, браво.
237
0
 
2
 
! Отговори
_|_ преди 3 месеца
Нали нямаше загуби на хора в Украйна? Пропаганда?
236
0
 
5
 
! Отговори
РусуфилBDSM преди 3 месеца
За Украйнките не знам ама местните *** се плющят и освен това плащат за това
235
3
 
24
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 3 месеца
Скоро мъже няма да останат в тая "държава". Ще има само деца и старци ,и за тях жените ще трябва да се грижат наред с работата по прехраната и погребването на умрелите им, в името на чужди интереси мъже ! Те си избраха съдбата предавайки мачица Русия.Сега ще теглят !
234
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Свобода за Тексас
233
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Може в моргата да не е имало вакантни места!
232
3
 
12
 
! Отговори
Бай 100ян преди 3 месеца
Хубавото на войната е че когато тя приключи на един мъж ще се падат по 5 жени !
231
0
 
7
 
! Отговори
кой и чичи сам? преди 3 месеца
буххаахахах бухахахахаха
230
1
 
8
 
! Отговори
Bormann преди 3 месеца
Скоро и пеленачета с проходилки ще почнат да юркат бухаха бухаха бухахаха
229
1
 
16
 
! Отговори
Британски учЕн преди 3 месеца
Има още много да се бият до последния украинец.
228
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много бандеровки помагат с проституция дори има сайт който е рекламиран по бандеровските медии teronlifans
227
19
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Чичото на путин му е разрешил(след много молби и тръшкане)да си поиграе на войници до към 2030г.,след което чичо Сам е предупредил вовачка да се пребира вкъщи или ще бъде наказан...Както чичо Сам се изразява:трябва по някога да си снисходителен с палавоста на подрастващите!
226
0
 
24
 
! Отговори
Д-р преди 3 месеца
Някой изследвал ли е колко българи живеят в Украйна.Само в гр. Измаил са 48 хиляди, в 450 хилядния Миколаев има цял район наречен Новотърновка, около Одеса има много села познаващи се по подредените дворове, около Бердянск са 60 села, около Мариупол има неизвестен брой села, около Белгород Днестровски и в града също или по цялото крайбрежие на Азовско и Черно море. Пишете за тях, какво прави държавата. И в Крим също има диаспора с организация наречена "Изгрев"
225
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Преди мислех, че рускините са мързеливи бок,луци. В последните 2 години разбрах, че украинките са много по-лоши! ( Е, поне не можете да ме обвините, че съм русофил)
224
3
 
11
 
! Отговори
до 258 преди 3 месеца
Много правилен отговор, макар командата да е подадена и указана акуратно, тоест ЗАлегни, а не ПОлегни. А пазачи жени няма, защото те еднаслива не могат да опазят. Дотук с мантрите за жени в армията. Жени в армията, само санитарки.
223
5
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 3 месеца
Украинки и мъжки професии ? .... о да, най- добри в пиене на самогон.
222
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинките поемат алкохола заради мъжете,но какво стана с далавератажза 40 милиона в Украйна с боеприпаси ,вероятно е замесен Зеленски ,няма как да не е знаел това са много пари и генерал да бъде и офицери без негово знание няма как да стане ,колко са 40 милиона за милиардите които им подаряват сащ и ЕС )