Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби

САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" за $285 млн.
Обновена: 25 май 2023 13:08 | 25 май 2023 07:03, Елка Василева
310
Зеленски: Доставката на изтребители F-16 е сигнал, че Русия ще загуби
Снимка: архив, БГНЕС

Доставката на изтребители F-16 за Украйна ще бъде сигнал, че Русия ще загуби от агресията си и колкото по-бързо се осъществи едно решение за самолетите, толкова по-добре, заяви снощи украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"Още първият украински F-16 ще бъде един от най-силните сигнали от света, че Русия само ще загуби от агресията си. Тя ще става по-слаба и още по-изолирана", каза Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение, цитиран от агенция Укринформ.

"Главното е бързината при обучението и снабдяването, т. е. времето, което ще мине от вземането на решенията до реалната защита на нашето небе", подчерта той.

Зеленски отбеляза, че вчера се е състояла първата му среща с началник-щабовете след всички важни посещения, срещи и решения в областта на отбраната, по които Украйна работи от дълго време с партньорите си, най-вече във връзка с коалицията за осигуряване на изтребители за Украйна.

"Правим всичко възможно да намалим времето до резултата, да видим нови и мощни самолети с украински пилоти в украинското небе", заяви той.

Междувременно САЩ огласиха продажбата на Украйна на ракети "земя-въздух" NASAMS на стойност около 285 милиона долара, с които ще се подсили противовъздушната й отбрана от Русия, предаде Франс прес.

"Украйна има спешна нужда да увеличи отбранителните си способности срещу ракетните удари на руската авиация", посочи в комюнике американската Агенция за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA).

Държавният департамент на САЩ е одобрил продажбата и сега се очаква тя да получи "зелена светлина" от американския Конгрес.

Противовъздушната отбрана се оказа ключов фактор в конфликта при масирания ракетен обстрел от страна на Русия. Продажбата на системите NASAMS е осъществява успоредно с предоставянето на военна помощ за милиарди долари от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари 2022 г., отбелязва АФП.
(БТА, Десислава Иванова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


310
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
3
 
11
 
! Отговори
до до до 178 преди 10 месеца
Няма такова изказване ти казах вече, нито в Руски сайтове, нито и по принцип. Дай линк или ключова дума поне - ти твърдиш за 3те дена все пак ;) Ако не го направиш си поредното соро.сле, което ще се изложи. При псих.одесните сигурно си голямата работа :)))
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хаха водомер селенски
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е от кога пък това някой да ти каже,че не се връзваш на един клоун те прави русофил.
172
16
 
2
 
! Отговори
До до 178 преди 10 месеца
Епа аз ти писах да си провериш във ваште си рашистанските официални сайтове! Или путинфил кат тебе веке и на тях не верва!? :))))))))))))))))))))))))
171
20
 
4
 
! Отговори
:)))))))))) преди 10 месеца
Значи бах ти реването бах ти сълзите от путинфилията тука! Епа нали имате С400 С500 С800, що тогава ми ревете за някви F16!? Или да не би тия сичките С ...999... да са като Т14! Само на хартия гърмят! инак като забуксува на площада посреди парада и нема мърдане от там! Та кое е? путинофилята питам? :))))))))))))))
170
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не, не, мисля че трябва още просене, самолетоносач, подводници.....
169
2
 
11
 
! Отговори
до 178 преди 10 месеца
Още ли влачиш тази опорка за слабо.умни соро.слета - дай 1 източник, официален, където са твърдяли "Киев за 3 дена". 1 източник краварче, ЕДИН :)
168
11
 
3
 
! Отговори
До Какво стана преди 10 месеца
Ти кажи минаха ли трите дни? :)))))))))) Или още ги влачите? :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
167
3
 
13
 
! Отговори
Какво стана преди 10 месеца
Какво стана с контранастъплението? Кога ще започне? Или се отлага :))))
166
2
 
19
 
! Отговори
джо преди 10 месеца
Кого плашиш бе , Аланкоолу??? Какво ще направите когато ви дадат самолети??? Нали и досега имахте. Дадоха ви джавелини ,нищо, дадоха ви танкове , нинч, пейтриът пак нищо аман от изявления на дрогирани особи дето само речи им дай да каканижат...
165
3
 
12
 
! Отговори
СТОП ВОЙНА преди 10 месеца
КАКВИ ф16 Какви пет милиарда живи кървави лева ограбени от престъпни мафиоти от БЪлгария..Престъпниците на власт заплатиха авансово БЕЗ Никакви ГАРАНЦИИ цели 16 ф 16 на КАРТИНКИ..Цена на БОИНГ 747 около 200 милиона долара. Цена на един ПИКЛИВ ф16 над 200 милиона долара. Експерти да сметнат колко са ограбени от БЪлгарскаия народ досега при лихва на кредити 12 % годишна и при лихва 20% годишно..Винвоните лица още са на свобода.. Проверете са яко подкупени престъпници на власт в София..
164
1
 
13
 
! Отговори
Е сега вече разбрах преди 10 месеца
Ааа, сега разбрах най-после, понеже много се интересувах кога започва контранастъплението да победим най-после агресора Русия, значи пилотите се обучават, самолетите пристигат, контранастъплението почва и Русия ще бъде победена, сега вече е сигурно. Хитро, а?
163
24
 
2
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Щом Украйна не може повече да се бие сама, ние българите сме готови да отидем в Украйна България да изпрати войски и да се бием за демокрацията, но няма да позволим на Путин да спечели. Защото Украйна се бие за демокрацията в Европа, а ние българите сме евроатлантици и сме готови да се бием до последния българин за евроатлантизма.
162
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоя циркаджия долу;);)
161
15
 
6
 
! Отговори
Споко преди 10 месеца
Споко, украинските пилоти се обучават на F-16, новите F-16 пристигат и украинската армия минава а контранастъпление и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята от Фукуяма.
160
1
 
5
 
! Отговори
До 168 преди 10 месеца
*** ти та помагай на укрифашистите ама си вземи и везелин, че ще ти требва кат хванат кадировците
159
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 153 "Докато продължават да ни управляват такива наивници..." - ще ви управляват, докато гласувате за тях.
158
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 164 "Само защото се боря против фалшивите лайки" Ти си луд, нали? Освидетелстван ли си? Намери си нормално занимание или отивай на фронта да помагаш на мадъра си раша
157
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американски и украински трролове и ботове отнемат достъпа на български коментиращи по причина че са написали каквото мислят в разградения двор България днес сори.
156
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде, победихте най-после. Писна ни от вас. Развявайте гейския си флаг над Кремъл и се мирясайте. Цял свят пощурихте. Млъквайте, грозотии такива с напомпани устни и нарисувани вежди и с вашия зелен вожд, издокаран в размъкнати фланелки и пуловерчета.