Зеленски със знакови уволнения в Украйна

Главната прокурорка Ирина Венедиктова се раздели с поста си
18 юли 2022 06:52, Нели Христова
62
Зеленски със знакови уволнения в Украйна
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски издаде укази за отстраняване от длъжност на началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и на главната прокурорка Ирина Венедиктова, предаде Ройтерс.

Указите за уволнението на Баканов, приятел от детството на Зеленски, и Венедиктова, която е начело на усилията по преследването на руските военни престъпления в Украйна, бяха публикувани на официалния сайт на президента. Венедиктова ще бъде заменена от Олексий Симоненко.

В отделен пост в "Телеграм" Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

"Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор", каза държавният глава./БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стил и метод на либералните управления е да има гонения.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не може да изгони руските дипломати понеже те сами си заминаха гони руските чиновници. Но то няма други. Не може да изгониш целия народ.
31
3
 
11
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Тоя клоун що не си даде парите над 100 милиона долара личните на народа на Украйна ?Как нашите европейски актьори не могат да си платят сметките а тоя е милионер
30
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Там се разиграва кърваво шоу, театър, цирк, гротеска. Щеше да е смешно ако не беше тъжно и жестоко. Толкова хора си загубиха живота. Бг медии сещо имат вина. Те подстрекават и тук да стане така. Всеки ден пущат гласа на Хитлер в ефир безспир. Всеки ден подстрекателства. Мярката е премината.
29
1
 
8
 
! Отговори
Яяяя преди 2 години
Служителите в тези ведомства имат достъп до реална информация. На тази база 60 човека са направили своя избор и са преминали към врага. Това не говори хич добре за това което става наистина в Украйнал Така е било и по времето на ВСВ
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Главния прокурор президента ли го назначава и уволнява. Може да са президентска държава.Президента обаче носи отговорност за жертвите от СВО
27
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаше ли кой да го впише и него в списъка с уволненията, да вземе да се самоуволни, та да миряса светът. Всичката Мара втасала, та опряла до уволнения. Сега да вземе и генералитета си да уволни, дето и с него се дрънка, и да остане само цар Зельо да командва. Ако има кого. Абе що такива борци срещу нещо си стават същото нещо?
26
5
 
22
 
! Отговори
По същество преди 2 години
Даже хора във властта и близки на Зеленски колаборационират с Русия. Повечето украинци или искат с Русия или поне не искат война срещу братски народ. Има една клика на'цисти и платени от запада, от които Русия ще се отърве и Украйна ще може да се присъедини към Русия отново.
25
4
 
22
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
Това при тях си е традиция. Порошенко така уволни предният главен прокурор под натиска на САЩ. Прокурорът беше започнал разследване срещу сина на Байдън. Та те така, под натиск на САЩ, прокурорът беше уволнен, а разследването прекратено.
24
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, руските *** са се развихрили. Давайте дрОгаре, малко остана, заработете копейките, че скоро ще сте на борсата за чистачки.
23
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зеленчуков да каже вярно ли е, че върти търговия с оръжия с Путинеско, за каквато вече излезе информация от няколко независими източници. Защото ако се окаже наистина така, вече ще стане пределно ясно, че ние спонсорираме тази война да продължава, а не да приключва.
22
4
 
22
 
! Отговори
слава кокаине преди 2 години
Най-добре е да отстрани себе си, за да може украйна да постигне мир
21
4
 
25
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Демокрация от най-чист вид!Наркофюрера раздава правосъдие, уволнява главни прокурори!Тия са готови за ЕС!
20
3
 
14
 
! Отговори
Явно... преди 2 години
...желае да ги покрие на някое тихо място, че иначе ако се разприказват, ще стане страшно...
19
3
 
14
 
! Отговори
ДА се разбира преди 2 години
Значат че недорасляка е у параноята!
18
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 години
До mn 6 И у нас Надежда си позволи да уволнява главния прокурор , няма надежда.
17
4
 
21
 
! Отговори
сина преди 2 години
интересни работи стават в украйнините на Русия!
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това недоразумение е живо само защото руснаците искат така .
15
3
 
25
 
! Отговори
PG преди 2 години
Ей *** ти трябва да си отидеш там при янките да те дъндурка и хранят ,ти си дола твар която не мисли за народа си,гад
14
4
 
20
 
! Отговори
ss преди 2 години
И хитлер така е свършил...