Обиди и удари под кръста: Дебатът между Тръмп и Харис

Нападките започнаха още в първите минути
11 сеп 2024 07:00, Нели Христова
179
Обиди и удари под кръста: Дебатът между Тръмп и Харис
Снимка: БГНЕС

Камала Харис заяви, че Доналд Тръмп е направил "бъркотия" в Америка, а републиканецът отвърна, че тя е „марксистка“ в огнен сблъсък в дебата, който може да промени сюжета в напрегнатите президентски избори в САЩ.

Вицепрезидентът на Демократическата партия и бившият президент на Републиканската партия си стиснаха ръцете - за изненада на мнозина - когато излязоха на подиумите в Националния конституционен център във Филаделфия.

Но любезностите скоро приключиха.

В рамките на няколко минути 78-годишният Тръмп я нарече "марксистка", а също така невярно заяви, че тя и президентът Джо Байдън са позволили "милиони хора да се влеят в страната ни от затвори и арести, от психиатрични клиники и лудници".

59-годишната Харис отговори на голяма част от крайните изрази на Тръмп с усмивка и поклащане на глава, след което отвърна на удара, като посочи, че той е осъден престъпник и го нарече "краен".

Отхвърляйки хвалбите на Тръмп, че е постигнал безпрецедентни успехи като президент, тя каза, че в действителност "това, което направихме, е да разчистим бъркотията на Доналд Тръмп".

"Доналд Тръмп ни остави най-лошата безработица от Голямата депресия насам... най-лошата епидемия в областта на общественото здраве от един век (и) най-лошата атака срещу нашата демокрация от Гражданската война насам", каза тя, визирайки управлението му на пандемията "Ковид-19" и подстрекаването му към опити за отмяна на изборите през 2020 г.

Най-интензивната им размяна на реплики беше по темата за абортите, като Тръмп настоя, че макар да е настоявал за прекратяване на федералното право на аборт, той иска отделните щати сами да определят политиката си в това отношение.

Харис заяви, че той говори "куп лъжи", и нарече политиката му "обидна за жените в Америка".

Очакваше се сблъсъкът на живо по ABC News, гледан от десетки милиони избиратели, да продължи около 90 минути.

Последният президентски дебат през юни обрече кампанията на Байдън за преизбиране, след като той се представи катастрофално срещу Тръмп. Харис зае поста на кандидат на фона на опасенията на демократите, че Байдън е твърде стар и немощен, за да победи скандалния републиканец.

По време на предишни дебати и докато беше сенатор, Харис си спечели репутацията на леденостудена лидерка, която поставя трудни въпроси.

Но Тръмп е най-бруталният оратор в американската политика.

Освен това той се ползва с невероятната способност да оцелява след всеки скандал - а неговата пламенна група подкрепящи го избиратели, ако не друго, се радва на честите му гафове, измислени истории и насърчаването на конспиративни теории.

Той е осъден за фалшифициране на бизнес документи, за да прикрие афера със звезда от филми за възрастни, признат е за отговорен за сексуално посегателство и е изправен пред съд по обвинения в опит за отмяна на изборите през 2020 г., които загуби от Байдън.

Но Харис явно влезе под кожата му, като го подпита за една от любимите му теми - размера на събиранията на търговските марки.

Участниците, каза тя, предизвиквайки гневна реплика, си тръгват по-рано от "изтощение и скука".

В друг момент, в който Тръмп изглеждаше, че губи самообладание, той говори дълго за развенчаната конспиративна теория, според която имигрантите от Хаити в Охайо са изяждали домашните любимци на местните хора.

"Те ядат кучетата, хората, които са дошли, ядат котките", каза той, преди да бъде коригиран от водещия на ABC News, че властите в град Спрингфийлд са заявили, че това не се е случвало.

Тъй като до изборите на 5 ноември остават само 56 дни, интензивното внимание бе рядка възможност и за двамата кандидати да променят баланса в почти равномерно разпределената според социологическите проучвания подкрепа.

Едно-единствено изречение или гаф можеше да доминира на телевизионните екрани и в социалните медии през следващите дни.

А дебатът беше ключов шанс за Харис да се представи на повече избиратели, след като се включи в надпреварата едва преди по-малко от осем седмици, когато 81-годишният Байдън внезапно се отказа.

Тръмп кацна със самолета си - наречен Trump Force One - малко повече от два часа преди дебата, докато Харис пристигна в източния град в понеделник.

Напрежението вероятно беше по-голямо за Харис - първата жена, чернокож и южноазиатски вицепрезидент на Америка, тъй като тя участва в първия си президентски дебат.

И двамата кандидати се борят да бъдат възприемани като защитници на промяната.

Любимият лозунг на Харис е "няма да се върнем" към хаоса от годините на Тръмп, докато Тръмп се стреми да определи Харис като отговорна за много от непопулярните политики в администрацията на Байдън.

Според правилата дебатът се провеждаше без публика, а микрофоните на съперниците трябваше да бъдат включени само когато им дойде ред да говорят, за да се избегнат прекъсвания.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от САЩ
Милиардер-авантюрист излетя на разходка в Космоса
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
5
 
6
 
! Отговори
САЩ обичат преди 1 седмица
Крави а не камили! Факт!
113
7
 
29
 
! Отговори
Сохо преди 1 седмица
Това недоразумение Камала, която е с индийски корени, но се представя за чернокожа, говореща често доста несвързано и безмислено и започнара кариерата си като любовница на сенатор - тона нещо ли ще стова президент????
112
5
 
16
 
! Отговори
Майк Джоунс преди 1 седмица
Вярвам че Тръмп ще спечели!
111
19
 
6
 
! Отговори
Джоунс преди 1 седмица
Тръмп няма шанс да спечели. Сащ не го харесват.
110
5
 
7
 
! Отговори
БАНко преди 1 седмица
НАТООВЦЕ , САМО ВИЕ И ПУТИН СТЕ ЗА КАМИЛАТА ХАРИС !!!
109
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръмп да си слага памперса и да си гледа старините. А време е и на Путин да му слагат памперса.
108
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Световният хегемон, лидерът на свободния свят, с повече от тристамилионно население, претендиращ че във всички области са водещи и имат незаменими специалисти, ще гласува на избори за 78 годишния пенсионер- милионер Тръмп и хохавелата Камала, която дълбоката държава избута в последния момент, защото интелигентен човек няма да им играе по свирката. Америка стана за смях!
107
5
 
18
 
! Отговори
Абе хора преди 1 седмица
Кой управлява в момента САЩ и взима решения за войната? Щото не е Байдън..
106
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бай Донни е п_ич! Камала е бледа кукла на конци, безлична марионетка без душа! Робот!
105
3
 
7
 
! Отговори
Алоуу, тоя с БМВ-то! преди 1 седмица
Купи ли вече панелката в Обеля, че не останаха? Тегли си бързо капиталите от САЩ, щото ако не-дай-Боже камалата спечели изборите, демократите ще намерят начин да ти ги свият или обезценят!
104
3
 
11
 
! Отговори
Путин преди 1 седмица
Цитат: Аз подкрепям Камала, има такъв заразителен смях! Хи хи хи хи
103
4
 
17
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 седмица
Достатъчно е Тръмп да покаже видеа от всеки голям град на щатите и спящите по улици и булеварди пришълци от континента за да се види провалът на Байдън и компания. Та не котки и плъхове ще почнат да ядат щом са гладни и спящи по улиците. Отделно от това само Тръмп може да спре войната в Украйна че защо не и в ивицата Газа като се разбере с евреите. Харис няма никакви шансове с Тръмп на изборите на 5 ноември.
102
5
 
12
 
! Отговори
Тръмп го подкрепят преди 1 седмица
Елон Мъск и Р. Кенеди младши а Камила я подкрепат Путин и Тейлър Суифт ха ха ха ха
101
14
 
13
 
! Отговори
Тръмп го натръмпиха преди 1 седмица
Копейките лъжат и мажат в коментарите, за да се опитат да омотаят тези, които не са гледали дебата. А фактите са, че Тръмп, заради огромния си егоцентризъм, егоизъм, злоба, простотия и детинщина, се остави да бъде разиграван като пудел от Харис (което беше и очаквано). Той няма умствения капацитет да участва в дебати, защото няма какво да каже. При него всичко се свежда до съчинения и опити за демагогия, които работят при аудиторията му в интернет, но не и наживо, където има кой да му опонира.
100
1
 
2
 
! Отговори
До: Русофил преди 1 седмица
Тогава през 90-те единственият начин да караш АУДИ е преди това да си седял на ,,Мека Мебел" Пенчо.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доналд Дък на родео, язди Камила!
98
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вярно е че политиците трябва да умеят да лъжат и Тръмп е шампион в това отношение.
97
7
 
14
 
! Отговори
Даже Бог преди 1 седмица
Подкрепя Бай Дончо и го остави жив след ужасния атентат!
96
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръмп спечели дебата.Отделно и Тръмп ще вземе от гласовете на Кенеди който се отказа от номинацията си и официално подкрепи Тръмп.
95
5
 
5
 
! Отговори
Путин подкрепя преди 1 седмица
Харис каза! Демакратите също..Значи Демократите подкрепат кандидата на Путин ;))