Тагарев заминава в САЩ да обсъжда отбраната, ще види лично как се прави F-16

Ще бъде обсъдено стратегическото партньорство
Обновена: 9 яну 2024 07:02 | 8 яну 2024 22:45, Стела Стоянова
114
Тагарев заминава в САЩ да обсъжда отбраната, ще види лично как се прави F-16
Снимка БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Тодор Тагарев заминава на 9 януари на петдневно работно посещение в САЩ. Визитата е продължение на започнатия през септември 2023 г. Стратегически диалог между Република България и САЩ за сътрудничество в областта на отбраната.

На планираните срещи в Министерството на отбраната, Държавния департамент, Съвета за национална сигурност, Конгреса на САЩ и Агенцията за сътрудничество в отбраната и сигурността ще бъдат обсъдени въпроси на стратегическото партньорство в областта на отбраната между двете страни.

Програмата за посещението включва и срещи с представители на неправителствени организации като фондация „Джеймстаун“ и Атлантическия съвет, на Националния университет по отбрана, както и с водещи изпълнители на проектите за модернизация на Българската армия - компаниите Lockheed Martin и General Dynamics Land Systems.

В първия ден от визитата си, на 10 януари във Вашингтон министър Тагарев ще проведе среща с президента на Националния университет по отбрана (National Defence University) генерал-лейтенант Майк Плен и с представители на академичната общност. Той ще участва в дискусия с представители на Атлантическия съвет на САЩ по въпросите на сигурността в Черно море, бъдещето на Западните Балкани и Източния фланг на НАТО.

През втория ден от работното посещение ще се проведат официалните разговори в държавните институции на САЩ, на които ще се дискутират широк кръг от теми, свързани със средата за сигурност, помощта за Украйна, развитието на двустранното военно сътрудничество и изпълнението на 10-годишната Пътна карта между министерствата на отбраната на двете страни, борбата с дезинформацията, сигурността в региона на Черно море, интеграцията на Западните Балкани в евроатлантическите структури, както и укрепването на Източния фланг на НАТО.

Ще бъдат разгледани и други въпроси, касаещи двустранните отношения в светлината на отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

В рамките на визитата в САЩ министър Тагарев ще посети заводите на Lockheed Martin в Южна Каролина. Представители на ръководството на компанията ще го запознаят с производствения процес на самолетите F-16 Block 70, предназначени за българските ВВС.

В състава на българската делегация е включен началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който ще проведе официална среща с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Чарлс Браун, както и срещи с други представители на Въоръжените сили на САЩ. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още по темата: отбранаТодор Тагарев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дали ще види как го плющат в усрания ***? По-вероятно отива да дава отчет и нови настройка на софтуера.
91
0
 
1
 
! Отговори
Мм преди 3 месеца
Само да не сключи договор за нови самолети, които да платим кеш и не знам дали ще получим?! Или да ги прати в Украйна вече купените....
90
0
 
2
 
! Отговори
Драг Нюз преди 3 месеца
Бай дън лично ще поже филм как се правят самолетите, след като ударят по някоя магистрала. Понеже на хамериканците няма да им се занимава с документални филми, ще му пуснат ТопГън и ще показват как Том Круз лети и поразява "лошите руски" самолети. Магаренко ще гледа с отворена уста в която ще влетят няколко американски мухи !!! Хахаххаха. След като се нагледа, ще му дадът да чисти и лъска обувките, а те ще му обяснят, че основно за това са го взели !!!
89
0
 
11
 
! Отговори
Путин. преди 3 месеца
Дано. Самолета. Ти. Да. Се. Разбие. Продажник. Мръсен. Чифутчия. Ти. Си. Срам. И. Позор. За. Родината. Дано. Във. Ада. Да. Вриш
88
0
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 3 месеца
Дано самолета да се разбие и никой да не оцелее !!!
87
0
 
11
 
! Отговори
Тото преди 3 месеца
Ще се върне обработен за някоя нова покупка за 2-3 милярда. Пък хорицата в българия нямат пари за хляб.
86
0
 
14
 
! Отговори
ФашингтЪн : преди 3 месеца
Магаренко пристига за следващи инструкции!
85
0
 
4
 
! Отговори
Иванов преди 3 месеца
Тагарев да вземе да им даде повече зор за самолетите да не се вайкат а да бачкат по бързо
84
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Брей ,че разпуска в сащ ,да го качат на ракета за Марс
83
0
 
15
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 3 месеца
ТОЯ ЩЕ УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ
82
0
 
11
 
! Отговори
Фичката преди 3 месеца
И да докара ЕФ шеснайските ако са ги сковали-сглобили.Толупа и Шкембе Войвода да върнат милионите на държавата.
81
0
 
14
 
! Отговори
ннн преди 3 месеца
100% съм сигурен, че не отива за добро.
80
0
 
13
 
! Отговори
Ист..... преди 3 месеца
Продажник! На САЩ им трябват пари от всякъде, няма значение от къде!!! Като се върне с набито канче със сигурност ще предложи нова сделка за поредното старо и не качествено оръжие. А за ф16 спрете да пишете глупости!!! Това са стари самолети с нова електроника, може и никога да не ги видим. Човека взе парите и каза чакай малко!!! Не забравяйте и комисионните, за това е зора!!!
79
0
 
17
 
! Отговори
ОРОЗ преди 3 месеца
Този безродник(бивш БКП функционер),ще подпише договор за американска база на наша територия.По време на комунистическия режим ,не е имало чужди бази у нас.
78
1
 
17
 
! Отговори
Да ви Е-га преди 3 месеца
БоклукаТагаренко отива при Господарите си да му кажат още колко пари колонията България трябва да даде за чертежи и хартийки. Това нищожество не е Българин а ХамериканскиРоб! Демоктация, Шенген ала-бала, прах в очите на идиотитеДемократи! Реално сме васали на САЩ!
77
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
а нещо за визите нема ли да пита?
76
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какъв безродник е Магарев? Отде знаете че е Българин, то и тайсон фюри е със английски паспорт ама каза че е Ром. Ама магарев бил Хамелион бивш БКП е ами те 99% в Бг политиката са или бивши или деца и внуци на БКП ици. Расим, желю, българчето белият Иван, паси, ся са пребоядисаха, дано някой ден им се потърси отговорност за Хамелионството
75
0
 
24
 
! Отговори
Магарев преди 3 месеца
На гости при фюрера.Дъртия комунист стана най-големия фашист на балканите...Да си мерзавец,подлец и безродник е на първо място при нашите дупетати.
74
0
 
18
 
! Отговори
По братски преди 3 месеца
Сега ще подпише договор за взаимна помощ при охрана на границите. Наши войници ще пазят границата с Мексико, а американски - тази с Турция. Ако не друго - поне ще вдигнат стена като тяхната с Мексико.
73
0
 
14
 
! Отговори
Колко ли преди 3 месеца
Ще ни изнасят?