САЩ може за пръв път да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна

Те ще са част от нов пакет военна помощ, който предстои да бъде обявен
2 сеп 2023 07:30, Елка Василева
429
САЩ може за пръв път да изпратят снаряди с обеднен уран на Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Правителството „Байдън“ ще изпрати за пръв път на Украйна бронебойни снаряди с обеднен уран, предаде Ройтерс, като се позова на официален документ и свои източници в САЩ.

Снарядите, които могат да помогнат за унищожаването на руските танкове, са част от нов пакет военна помощ, който се очаква да бъде обявен следващата седмица. С мунициите могат да стрелят и американските танкове „Ейбрамс“, които Украйна се очаква да получи в идните седмици, каза добре осведомен източник.

Още по темата
Един от събеседниците на Ройтерс заяви, че новият пакет ще бъде на стойност между 240 и 375 милиона долара, в зависимост от това какво ще включва.

Стойността и съдържанието на помощта все още се доуточняват, казаха източниците. Белият дом засега не е отговорил на запитване за коментар.

Въпреки че Великобритания по-рано тази година изпрати на Украйна боеприпаси с обеднен уран, за САЩ това ще бъде първо предоставяне на Киев на подобни снаряди и вероятно ще предизвика спорове, отбелязва Ройтерс. Ако стане факт, това действие ще последва решението на правителството „Байдън“ да осигури на Украйна касетъчни бомби въпреки опасенията от опасността от подобни оръжия за мирното население.

Използването на боеприпаси с обеднен уран е предмет на ожесточени спорове. Техни противници като Международната коалиция за забрана на оръжията с уран смятат, че те крият риск за здравето при поглъщане или вдишване на прах от обеднен уран, включително от развиване на ракови заболявания и вродени малформации при бебета.

Вторичен продукт при обогатяването на урана, обедненият уран се използва в боеприпаси, защото изключително голямата му плътност дава на снарядите възможност да пробиват броня и да се самозапалват, предизвиквайки изгарящ облак от прах и метал.

Макар и радиоактивен, той е по-малко такъв в сравнение със срещащия се в естествена среда уран, въпреки че понякога може да мине доста време, докато частиците му се разградят напълно.

САЩ използваха боеприпаси с обеднен уран в големи количества във войните в Залива през 1990 и 2003 г. и при бомбардировките над бивша Югославия през 1999 г.

Ядреният регулатор на ООН, Международната агенция за атомна енергия, посочи, че според изследванията ѝ в бивша Югославия, Кувейт, Ирак и Ливан „наличието на разпръснат в околната среда обеднен уран не представлява радиационна заплаха за населението на засегнатите райони“.

Въпреки това радиактивният материал може да добави още едно предизвикателство към огромното начинание, което предстои на Украйна след войната - да почисти територията си. Част от нея вече е осеяна с неизбухнали касетъчни бомби и други боеприпаси и със стотици хиляди противопехотни мини.

Вестник „Уолстрийт джърнъл“ написа в средата на юни, че САЩ обмислят да изпратят на Украйна снаряди с обеднен уран.
(БТА, Владимир Сахатчиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


429
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
398
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
абе и ейбрамсите ще горят , ако не знете те са с газотурбинен двигател и светят много яко за термо визионни прибори , а за самолети и хеликоптери са лесна мишена....краварите ще ги боли много , вече година и половина к'в е резултата .....едно голЕмо нищо
397
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Ром"с._расия си заслужава раздробяването, но ние не заслужаваме да се тровим, че малко ни беше чернобил, нашите комунисти удобно не казаха на народа тогава
396
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
пффф американците трябвало да разрешат да им дадем пари, а после ще подкрепят северомакедонските лъжци, рассия и тя подкрепя същите лъжци като им обяснява, че българската азбука идвала от тях, изобщооо нямаме кадърни политици, личи си
395
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ФАЩите съвсем изкекерясаха!
394
1
 
7
 
! Отговори
Ром"с. преди 8 месеца
Всичко това може да влее в Черно море и "нашите" вашингтонски приятели въОбще не мислят за хората оклоло Черно море..те си играят своите игри и главното е да радробрят Русия ..какво ще кажат американолюбците?
393
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 8 месеца
анатема за тези убии-ци по генезис
392
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
E, чак сега ще ядем кИфтетата не по "чирпански", а по "американски". Обеднен уран..отпаден продукт при обогатяването на урана. Високо токсичен материал, който ще отрови не само укрия, а и страните до нея БЕЗВЪЗВРАТНО. Период на полуразпад 4.5 МИЛИАРДА ГОДИНИ. Гарантиран рак на костите. Сърбия съди Америка за бомбардировките с обеднен уран довели до бум на ракови заболявания.
391
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
УУУУУУ!Това ще убива и украинци и нас!Нищо украинско няма да става за ядене.Нищо няма да се постигне,само унищо жение на украинска земя и народ.
390
1
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 8 месеца
Руснаците,като правят нещо може да не е много качествено,но има истински работи в него.Правеше впечатление Титаниевата щанга за демонтаж на гуми в Москвича.Москвича го няма отдавна ама Щангата си е съвсем истинска и вероятно може да се ползва и след 1000 години.Така де ако Вова им прати една пиратка с обогатен Уран и Плутоний в следващите 10 000 г няма да има нищо годно за ядене там.Да фнимават многу.
389
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на цензурата...всички постове предварително се четат и се публикуват само угодните такива. Не ви е срам...И нямало цензура нали!
388
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На Хубава новина четири човека или платени тррола са сложили лайк. Чудя се как е възможно да има такива безчувствени и безсърдечни ехидни същества ?
387
3
 
10
 
! Отговори
1111111 преди 8 месеца
Както във Виетнам изпробваха химическите си бомби, така сега в Украйна ще направят същото. Важното да е далеч от щатите.
386
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гавра,забрана за използване на какъвто и да е било уран от когото и да е било. Наполовина виновен няма да има, утре някой може да ползва направо уранови бомби тип атомни ...
385
13
 
6
 
! Отговори
Хубава новина преди 8 месеца
повече млади рушкиВдовици.
384
11
 
8
 
! Отговори
рушофил преди 8 месеца
Браво!
383
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе къде са Грета и зелените? Гринпис и подобни къде са? Тукашните са в коалицията на ппдб. Зилени сме искаме уран, нали така?
382
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А може и да им се върне. Сармат вече е в бойно дежурство. А хохльотролът отдолу да заминава на фронта, не да ми дриска коментарчета. Бандерстан погреба 400 хиляди пронити хохли и има нужда от още.
381
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И за Последен път,да духат Таратора в Европа! Територия,ама на която ИЗОБЩО Не им е МЕСТОТО!!!-:))) Краварииииииииии!
380
15
 
9
 
! Отговори
Хубава новина преди 8 месеца
всеки начин за унищожаването на монголоидните агресори е оправдан.
379
9
 
17
 
! Отговори
11 преди 8 месеца
Това са демократи...утре и атомна бомба ще дадат и пак ще е демократично а *** от ЕС седят и гледат как се унищоцава Европа за да може САЩ да продава оръжие! Докога ще търпите НеоФашистите и Сенилният Байдън да мародерстват?! Надявам се и се моля Русия да даде уран на ТалибанитеЕкстремисти и те да измомбят ФАЩ и Брюксел!!!