»ран и »зраел: б€ха съюзници, сега са заклети врагове

 ак настъпи пром€ната след »сл€мската революци€ през 1979
14 апр 2024 08:25, ѕетър Ѕойчев
131
»ран и »зраел: б€ха съюзници, сега са заклети врагове
—нимка Ѕ√Ќ≈—

—ъюзник на »зраел по време на режима на шаха, »ран, който извърши вчера атака с дронове срещу »зраел, премина след »сл€мската революци€ през 1979 г. в лагера на заклетите му врагове.

ƒве години след създаването на »зраел »ран става през 1950 г. втората мюсюлманска страна след “урци€, ко€то признава новата държава. ѕо онова време в »ран живее най-гол€мата еврейска общност в Ѕлизки€ изток, предава Ѕ“ј.

»зраел има гол€ма дипломатическа миси€ в »ран и внас€ от тази страна 40 процента от петрола, от който се нуждае, в зам€на на оръжи€, технологии и селскостопански продукти.

—траховитата иранска политическа полици€ —ј¬ј  е създадена през 1957 г. с помощта на американското ÷–” и израелската служба ћосад.

ѕрез 1979 г., с установ€ването на »сл€мската република, »ран прекъсва вс€какви официални отношени€ с »зраел и спира да го признава за държава. Ќо се запазват неофициални търговски връзки.

ѕрез 1980 г. "»сл€мски джихад", подстрекаван от »ран, става първата палестинска исл€мистка организаци€, ко€то започва въоръжена борба срещу »зраел.

Ќо по време на войната между »ран и »рак (1980-1988 г.) »зраел достав€ ракети на “ехеран. “ова е разкрито в рамките на аферата с продажбите на американски оръжи€ на »ран (аферата »ран-контра), цел€щи да осигур€т освобождаването на американски заложници, държани в Ћиван.

ѕрез 1982 г. »зраел нахлува в Ћиван, за да спре палестинските атаки.  орпусът на гвардейците на »сл€мската революци€, идеологическата арми€ на »сл€мската република, помага за създаването на "’избула" - шиитското движение, което се установ€ва в ёжен Ћиван и води въоръжена борба срещу »зраел.

»ран и "’избула" са обвин€вани от »зраел, че са замесени в много атентати срещу израелски или еврейски интереси в чужбина.

ѕрез 1998 г. »ран казва, че е изпробвал за пръв път ракета зем€-зем€ "Ўахаб-3" с обсег от 1300 км, способна да достигне »зраел.

— избирането през 2005 г. на ћахмуд јхмадинеджад напрежението нараства значително. ”лтраконсервативни€т президент многократно предрича изчезването на »зраел от картата и нарича ’олокоста "мит".

ѕрез същата тази година »ран поднов€ва дейностите си по обогат€ване на уран в »сфахан (÷ентрален »ран).

ѕрез юли 2015 г. »ран сключва с големите световни сили споразумение, постав€що граници на €дрената му програма. "»зраел не е обвързан с това споразумение... защото »ран продължава да иска нашето унищожение", предупреждава премиерът Ѕен€мин Ќетан€ху.

»зраел подкреп€ решението на —јў през май 2018 г. да се оттегл€т от споразумението.

ќт 2013 г., докато —ири€ е във война, »зраел гледа с лошо око на военната намеса на "’избула" и нейни€ ирански наставник в подкрепа на режима на Ѕашар јсад.

»зраел нанас€ стотици удари в съседната си страна, вземайки под прицел правителствените войски, иранските сили и бойците на "’избула".

ѕрез ноември 2017 г. Ќетан€ху заговар€ за "тайно" и "плодотворно сътрудничество" с арабски страни в контекста на безпокойството от нарастващото вли€ние на »ран в Ѕлизки€ изток.

ѕрез септември 2020 г. ќј≈ и Ѕахрейн, съюзници на —аудитска јраби€, които, също както »зраел, са враждебно настроени към »ран, подписват споразумени€ за нормализиране на отношени€та си с »зраел.

ѕрез следващите месеци »зраел обвин€ва »ран в нападени€ срещу кораби, докато »ран сочи с пръст »зраел за убийства на ирански представители и за саботаж в завода за обогат€ване на уран в Ќатанз (÷ентрален »ран).

Ќападени€та срещу ирански цели, за които е обвин€ван »зраел, зачест€ват. ѕрез ноември 2022 г. е убит полковник, а след това през декември 2023 г. е убит командир на гвардейски€ корпус.

Ќа 1 април 2024 г. при въздушен удар, за който е обвин€ван »зраел, е унищожено иранското консулство в ƒамаск. —поред Ќѕќ са убити 16 души, сред които двама генерали от гвардейски€ корпус. јмерикански€т президент увер€ва израелски€ си съюзник в "непоклатимата" си подкрепа.

Ѕлизо 2 седмици след този удар »ран предприема на 13 април атака с дронове от сво€та територи€ срещу »зраел, който решава да затвори въздушното си пространство. ћалко преди об€в€ването на това нападение Ќетан€ху увер€ва, че страната му е подготвена за "веро€тността за директна атака на »ран".

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


131
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
100
0
 
0
 
! ќтговори
Reagan преди 1 месец
ƒо √лупости са това Ќе леж на та€ кълка - ще се схванеш :)
99
3
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—амо »зраел има право да убива!—амо »зраел има права!«јўќ??
98
5
 
5
 
! ќтговори
»сторик преди 1 месец
ѕреди векове юдеите са създали »сл€ма за въоръжена борба срещу христи€ните.
97
4
 
4
 
! ќтговори
111 преди 1 месец
ƒо √лупости са това: ƒа, глупости са това което пишеш ти. ўатите също имат хиперзвуково оръжие, може би малко изостават от другите, но не знаеме колко бързо могат да наваксат ако се наложи. ќсвен това, въпросното оръжие още не се доказало като "решаващо" - руснаците в ”крайна например, още буксуват.
96
3
 
2
 
! ќтговори
√лупости са това преди 1 месец
ƒо 111: » –уси€ и  итай вече имат хиперзвукови тактически ракети. ј —јў още не. јко –уси€ или  итай реши тайно да продаде на н€кого тази технологи€ как мислиш, на кого ще реши да продава? Ќа —јў или на »ран?
95
3
 
2
 
! ќтговори
111 преди 1 месец
ƒо —ветът се промен€97:ƒа, светът се промен€.  акво например ще се получи ако учените създадат *** и € присад€т в гениталната област на д€до ти ? ѕениса на съседа ще минава през "купола" на д€до ти като през вестник, д€до ти който е тво€ баба, щото светът се промен€ и ... нататък не знам, не съм пророк - ще поживеем, ще видим.
94
2
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо времето на шаха »ран е нормална държава, сега е пълна с тарaмбуки.
93
2
 
5
 
! ќтговори
—ветът се промен€ преди 1 месец
ƒа, »зраел с помощта на —јў отрази тази атака. Ќо ако продължава с държавни€т си тероризъм (както например беше с обстрела на посолството на »ран с —ири€) ще получава все по-мащабни атаки.  акво например ще се получи ако »ран създаде хиперзвукови тактически ракети? ўе минават през "железни€т купол"на израелската ѕ¬ќ като през вестник.
92
4
 
4
 
! ќтговори
111 преди 1 месец
 ъде съм писал: "»ран са толкова безопасни" ? —ъщноста на коментарите ми е че »ран не е достатъчно силен и направо е смешен на фона на големите си закани. »наче всеки е опасен, даже и много по-слабите от »ран.
91
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо 75 - „е то има линостанали христо€ни в ≈вропа? ќсобено на север?
90
5
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"«ащото толкова много любите мюсюлманите и сте против евреите, които са ви дали »исус ’ристос," - Ridditor spotted!
89
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо 111 - Ќе омалов€жавай тази атака. јко »ран б€ха толкова безопасни, досега »зраел щеше да е пратил военни, а след т€х щаха да помъкнат ц€лото Ќј“ќ и да подчин€т "персите".
88
3
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќе забрав€йте, как се стигна до революци€та! Ўахът отвори вратите за хората си, да учат нанзапад, а от там се върнаха едни изкривени, двто реваха, че жените им н€мали права, че имало опреси€ на религиите и върнаха страната със 500 госини назад, като накра€ получиха противоположното, на това което търсиха и разбраха, кошко всъщност са имали.
87
4
 
6
 
! ќтговори
111 преди 1 месец
 во стана, убиха ли вече поне един израелец "великите перси". »наче, израелците си опукват иранци периодично, както сами знаете, но хайде да видим и "великите перси". Ќещо се спекоха иранците, или обратното - удари ги сюргюна, както и вас.
86
5
 
7
 
! ќтговори
111 преди 1 месец
 акво стана, нали иранците щ€ха "...»зраел това ... »зраел онова..., а на кра€ - фоерверки. ¬ н€кой незаконен склад за пиратки в Ѕългари€ има повече експлозиви отколкото в атаката на »ран. ’а-ха, нищо не става от вашите "перси", както и от вас също. ўе си лаете безпомощно по форумите докато »зраел вършее наред и докато ритнете камбаната ( е, не всички - н€кой от вас са турчюли€, ха-ха ). јре, гледайте »зраел и се учете кво е силен народ - н€мат равни.
85
3
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ћеле, какви коментари. ¬ече н€ма Ѕългари€, има €вно ƒжагалистан.
84
14
 
5
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ран не търси мир. «ащото този с „а л мата при мир , ще го обръснат на сухо. Ќарода ще търси отговорност за агреси€та към »зраел.
83
11
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо колкото знам . «аконите в »ран така са направени , че жените да са с едини€ крак в затвора . » да са във вечен страх от мъжете си. ≈ това ли е нормално? Ќа това ли да ги поздрав€ва е. “а това е чиста репреси€ към половината население , как ще се устой.?
82
0
 
1
 
! ќтговори
’а ха преди 1 месец
» ѕалестина също.ќбичат се много:)
81
11
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел очевидно ще бъде изпарен скоро.