Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни

Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават
22 мар 2024 16:00, Елка Василева
205
Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на два ядрени реактора, за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Още по темата
Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат, като сключим договор с България за покупката на оборудването“, заяви Котин по време на проведеното вчера интервю.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви той, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината.

Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия.

„Налице е постоянно желание от българска страна да постигнат по-голяма печалба за себе си от въпросните 600 млн. долара и с времето те говорят за по-висока цена, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн.“, каза Котин.

Той заяви, че „Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива цимент за тях в началото на април.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като приемат Украйна в ЕС ще ги затворят ли тези реактори!
114
0
 
2
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
До 110.Ти пак поне с ГЕРБ ги сравняваш, защото ако беше с Пепетата щеше да изглеждаш като още по-голям ид***от отколкото си.
113
0
 
18
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 месец
Като чета коментарите явно няма какво да кажа (напиша)... 90% от българите сме против за война и смърт за англосаксонски интереси!!! Елате лятото на Бургаския плаж да видите колко нагггли са укрите, на които плащаме хотела и по 40лв дневни да си имат за Водкка.Храним ги,поимги, а накрая ще ходим да мрЕме вместо тях, докато те си пияттт водккка и коктейли на Слънчака с нашите пари....
112
0
 
5
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 месец
Кво гори в украйна?Много мирише удошихме се у дома.Не мога да отворя прозореца
111
0
 
7
 
! Отговори
007 преди 1 месец
До 95. Руснаците нямат нужда от помощ за разлика от смешниците украинци.А каквото получават от Корея и Китай си го плащат. Да си видял Путарата да обикаля по целия свят и да проси като нарковоинът? И не съм купейка плащат ми в Бг.левове:)))
110
0
 
5
 
! Отговори
супер новина преди 1 месец
така и така от юли ще плащаме доста по-скъп ток , направо да им ги натоварим заедно с бтр-ите . А и за кво да им искаме пари , даже викам и цялото праеителство в оставка да им харижем фор фрий . Но най интересен остава въпросът дали скоро ще има на кой да ги харизваме или търговийката ще е с РФ
109
9
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки,кауза пердута е вашето тук в България:):):)Колкото и да пишете все тази,никой не ви вярва на руските опорки:):):)На избори Коци и Корни общо% по малко от ГЕРБ:):):)
108
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак ще заминат подарък.Най-бедната държава в съюза и единствената която отглежда украинците в 5 звездни хотели Ол инклузив,аза пенсионерите няма да има по 50 лв за Великден
107
2
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Шшшшшш кАпейка 102 за тебе се отнася,не се прави на приятно разсеян:):):)
106
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
8 милиарда за самолети които не сме видяли 30 милиарда за реактори които надали ще видим такива са нашите съюзници САЩ ще ни набутат в дългове и ще ни заробят за, 100 години
105
5
 
6
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки "Сделка" се пише,а не"Зделка":):):):)Не го ли научихте Българския език бе?:):):)
104
1
 
0
 
! Отговори
Шегаджии, но неуки преди 1 месец
Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия. . . . Ще искам обезщетение от университета за погрешно дадени знания! Не съм учил след като си предал една оферта как увеличаваш цената на офертата при започване на преговорите? Но понеже в България е всичко с главата надолу може би при увеличаване на обема на закупката се увеличава и цената вместо.
103
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украинците да си купят фотоволтрици . Нали ще стават европейци .
102
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние се надяваме до юни Украйна да я няма.Също и Брюкселските урсули.
101
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямата зделка на, века ние даваме нашите реактори без, пари а американците ни вземат 30 милиарда за, техните а казват че Русия ни била, враг то се вижда кой ни е враг
100
5
 
16
 
! Отговори
Капитан Петко преди 1 месец
Предатели и фашаги, фашаги и предатели. Да си бяхте седяли под турско иго - не заслужавате подарената ви свобода, която я загърбихте и се преклонихте отново пред най-силния господар. Но понеже сте неуки дори не знаете, че САЩ вече не са това, което бяха. Отново сте на губещата страна в световната война. НАТО и с-ие срещу останалия свят. Никакъв шанс нямат фашизиращите се неграмотници в западния блок
99
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавайте ги на Украйна бе, докато са още работещи, защото след няколко години, ЕС ще ни накарат да ги изключим и тогава няма да можем и 1 стотинка да вземем за тях. А ние вече сключихме договор с американците за нови реактори и СССР ще духа супата.
98
2
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
за 2 милярда ги продаваме и за 60 милярда купуваме нови от САЩ! Сделката е много яка!
97
2
 
12
 
! Отговори
Сандо преди 1 месец
а Украйна от къде има пари за ядрени реактори? ... до юни може и Путин да преговаря с нас за тези реактори неговите нови земи ;)
96
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бьлгарина винаги иска да печели без да се интересува от тежкото положение на отсрещната страна!Винаги иска да се възползва от нещо или от някого!Дребнав и алчен е! Такъв е от памтивека!Това му е в гените от рождение!Бедните украинци,намерили от кого да искат нещо!