Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни

Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават
22 мар 2024 16:00, Елка Василева
205
Украйна се надява на сделка с България за ядрените реактори през юни
Снимка: архив, БГНЕС

Украйна се надява да подпише през юни споразумение с България за закупуване на два ядрени реактора, за да компенсира загубите си, след като Русия превзе Запорожката АЕЦ, която е с шест реактора, заяви в интервю за Ройтерс ръководителят на украинската държавна компания за ядрена енергетика "Енергоатом" Петро Котин.

Още по темата
Двата реактора ще бъдат монтирани в Хмелницката АЕЦ в Западна Украйна и ще бъдат с произведено в Русия оборудване, което Киев иска да внесе от България, поясни Котин.

Русия пое контрол над Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, след началото на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г. Шестте атомни реактора на електроцентралата в момента са изключени.

„Преговорите между правителствата на Украйна и България продължават… и мисля, че някъде през юни ще имаме резултат, като сключим договор с България за покупката на оборудването“, заяви Котин по време на проведеното вчера интервю.

„Дадох задачата на нашата строителна организация и на Хмелницката АЕЦ, за да са готови през юни за монтиране“, заяви той, имайки предвид първия от двата реактора, които трябва да са веднага готови за монтаж.

Котин каза още, че ако реакторите бъдат доставени навреме и цялостно, „Енергоатом“ ще бъде готов да започне работа по новия реактор след две или три години – необходим период за производствата на турбина за него. Той допълни, че „Енергоатом“ води предварителни преговори с американската корпорация „Дженерал Електрик“ за производството на турбината.

Вторият реактор ще се монтира по-късно и Котин не представи срокове за това.

Той заяви, че България е поставила цена за двата реактора от 600 млн. долара, но София е склонна да увеличи цената на оборудването, което освен от България може да бъде закупено единствено от Русия.

„Налице е постоянно желание от българска страна да постигнат по-голяма печалба за себе си от въпросните 600 млн. долара и с времето те говорят за по-висока цена, но ние все още сме фокусирани върху цената от 600 млн.“, каза Котин.

Той заяви, че „Енергоатом“ има намерение да построи още два реактора в Хмелницката АЕЦ, конкретно американските модели ЕйПи 1000 (AP 1000), а също, че компанията ще започне да излива цимент за тях в началото на април.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/135 "и какво излиза продаваме два руски за 600 милиона долара и купуваме два за щатски за 10 милиарда долара,Абе сделка,та чак дрънка!" - на 2 Април 85% от матряла гласува за такава сделка!
134
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според неписани правила цената на реакторите е около една трета от стойността на един АЕЦ,последно такава централа с такъв тип реактори два броя АР1000 е изградена Vogtle Джорджия-САЩ където според самите американци стойността е излязла около 30 милиарда долара,тоест ако се позовем на сметките,едно към три означава че само реакторите струват около 10 милиарда долара,и какво излиза продаваме два руски за 600 милиона долара и купуваме два за щатски за 10 милиарда долара,Абе сделка,та чак дрънка!
133
1
 
12
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
Оглозгаха България.Всички работим за Украйна и украинците.Да изпращаме подаръци и да ги издържаме
132
0
 
3
 
! Отговори
до аноним келешче преди 1 месец
що не отиде на Шипка да видиш кой е малцинство?
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ква зделка ,знаем зделките на ПП ,когато Желязков ходи в Украйна каза че разбрал че двата реактора от Белени били подарени от ПП на Украйна ,рани сега че същото ,ПП са най-големите национални предатели от 30 г.избори Борисов да го изметем тия
130
2
 
16
 
! Отговори
СССР преди 1 месец
Бойкот на украинците трябва. Втора година държавата субсидира тези ***. Хотели, безплатен транспорт паркинги и какво ли още не . За капак сега ще им подарим без пари нашите ядрени реактори .
129
3
 
12
 
! Отговори
Teodor преди 1 месец
Дано докато им пристигне реактора вече са в червената книга всички от тази държава !
128
1
 
22
 
! Отговори
Fenbbb преди 1 месец
Каква арогантност, фокусирали се върху 600 млн, ами купете си на свободния пазар?!От Уестингхауз например? Но там цената е в пъти по-висока и не е ясно кога ще се изгради. Апропо, как така украинците купуват вражеска Руска техника?! Нали има санкции реално? И как те могат да използват тези реактори, а ние не?!
127
2
 
14
 
! Отговори
рендетУ преди 1 месец
Не всичко е загубено, все още имаме Минимален Шанс да съхраним Двата Нови Руски Атомни Реактора, които по-късно да инсталирае на АЕЦ Козлодуй, вместо Краварските!!! Това Лято предстоят Избори за Ново Народно Събрание (надявам се) и за нов Евро Парламент.... А, и в момента не сме "на зор" бихме могли да изчакаме поне Една Година, дори Две..., а за Две Години, мнооого неща може да се промнят и то Кардинално!!!!!
126
1
 
19
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Ако не знаете какво значи "Кон за кокошка"-е те това е!
125
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подаряваме или разрушаваме ПВО, самолети, бронетранспортьори, оборудване за АЕЦ и т.н. и после купуваме *** на космически цени от янките. Как няма да са богата държава като доят васалите си така. А нас ни забавляват с псевдо-демокрация-реалити, в което едни западни слуги се карат наужким с други западни слуги.
124
15
 
2
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки скимтят под новините:):):)И толкоз:):):)кАпейки в България сте малцинство:):):)
123
1
 
8
 
! Отговори
докога преди 1 месец
ДОКОГАААА , Господи, ще търпиш грабителите да ни грабят ? Дойди Господи Исусе. избави ни.
122
1
 
12
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
Как така "след като Русия превзе Запорожката АЕЦ", нали Русия само отстъпва и губи в тая война и умират само руснаците
121
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Краварите като ни натиснат и 600 милиона няма да вземем. За 5 тяхни самолета дадохме повече от цената за един наш реактор
120
0
 
12
 
! Отговори
mda преди 1 месец
продаваме за 600млн, а купуваме за 15 млрд , около 30х пъти по-скъпо? предлагам американския данекоплатец да покрие масрафа, вместо за бомби, за ядрена енергетика.
119
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С какви пари Украйна ще купи реакторите? С парите на България
118
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да обобщим значи.... Преди 7години дадохме авансоново над 2млрд $ за чертежи На 8 самолета, които са проектирани преди 50г.!!!Още ги чакаме!!! Нарязахме си самолетите и ракетите СС-23,затрихме казармата,спряхме АЕЦ-Белене(въпреки референдума), подарихме БТРте на укрите,сега ще им подарим и реакторите, златото е за дъндипрешъс, и тая българска държавица, вече може официално да се ЗАКРИЕ!!!!
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те все се надяват и все ИСКАТ. А НИЕ ИСКАМЕ ДА СИ ПРИБЕРАТ НАГЛИТЕ КУРОРТИСТИ от Черноморието ни и да ни оставят на мира! Взехме си белята с тия наглеци!
116
1
 
15
 
! Отговори
простата истина преди 1 месец
Значи нашите руски нови реактори ще ги продадем на ниска цена на Украйна - която е враг на Русия и иска да работи точно с руски реактори а ние ще купим подобни американски ама 5 пъти по скъпо? Защото американските биле по хубави и демократични?Е хубу де Украйна е близо до нас и иска в ЕС нали? Там що да са руски реактори?Нали са калпави ако стане нещо?Не може ли в Украйна да са хубави американски? Съвсем се обърках вече ама усещам че искат да ми бъркат в джоба