Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила

Ако шофьорът не е неин собственик, трябва да плати сума, равна на стойността й
9 авг 2023 12:24, Стела Стоянова
182
Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила
Снимка БГНЕС, архив

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила днес, бе съобщено на брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас.

Съгласно тях шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол. Задържан е и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

Ще бъде доказана собствеността на автомобила - дали е собственост на водача или на работодателя.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

Още по темата

"Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг ", заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

"Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана", допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

"Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас", допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на "Пътна полиция" с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
4
 
6
 
! Отговори
до 131 преди 1 година
Стискам ти палци, да си пил едно редбулче или хапче за глава и да те тестват , да видиш ЦИРК ! ;)
127
4
 
11
 
! Отговори
Смях! преди 1 година
С тези тестове където излизат 50 на 50 , да почнат да тестват и в МВР, да видим на колко народ ще им конфискуват колите !!! Смешен закон е тва , при положение, че камерите вършат далеч по-добра работа !
126
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудесно решение! Едно от малкото смислени решения на българските депутати през последните десетилетия. Чакам реалното, ефективно отнемане завинаги на автомобили от пияни и наркоманизирани джигити, особено на скъпи лимузини за по 20000, 50000, 100 000 лв., евро и нагоре.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И как ще съберат стотици хиляди глоба за ТИРа или автобус, например?
124
4
 
5
 
! Отговори
Angel преди 1 година
Почна бизнеса с коли по 150/ 300 лв. Купува таралясника и си пие и му дреме за колата.
123
4
 
15
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
Няма лошо да има строги закони, но да сменят текста от "след употрба" на "под въздействие" както си беше. Тогава ще е честно. Тестовете са 15% дефектни, пише си го самия производител, те служат са да потвърдят или отхвърлят съмнение са употреба и ако има положителна след тест се отива в медицинско заведение, кръв, тест и след положителна кръвна следва наказание. Никога повече тези левите в управление, никога. Има начини, но всичко е игри и пари. Бих ги съдил до гроб.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра мярка. Като иска някой да се налива да ходи пеша или някой друг трезвен да го вози, а не да превръща колата в неуправляемо оръжие и да застрашава другите. Шофирането е отговорност и не е за пияници и наркомани. Ще мине време и ще се отсеят гнилите ябълки.
121
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само и само да се задържат на власт и да приемат всички закони и да изпълнят заръките от Козяк, ще еват народа до последно. Иначе един по-голям проотест и падат. Ако ще е такъв закона да върнат текста, който гласи, "под въздействие', а не както е сега "след употреба", защото много невинни хора ще плачат. Тези леви *** никога повече няма да видят парламент, Валерката започна а тези довършват глупостите. Да се видят статистиките от катастрофите и ще се разбере, че ефекта ще е нулев.
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ние гласуваме за тези
119
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И каква изобщо е логиката на това нещо?Ами ако вървиш пеша с 1.2 какво ще ти конфискуват...или носиш картечница с 1.2 конфискуват ти я и какво...продължаваш си по пътя ли..Който си кара с 1.2 ще си намери начин какво пак да кара!
118
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А наркоманите до кога ще ги търпим?
117
2
 
15
 
! Отговори
Недомислици преди 1 година
То за Семерджиевците не важи щото дават няколко стотачки на жълтия кибик край шосето и си продължават по пътя!Пък да не говорим за 240те лентяя дето си измислят закони..за тях нито един закон не важи!А на този дето са конфискували и утре си купи друга какво ще последва?И сега мверу с бързи темпове ще става още по голям милионер от рекет!
116
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ухааа, сега яко ще захлебат милиционерчетата.Ще има масово приватизиране на автомобили с фалшиви тестове. После ходи доказвай в съда че не си .
115
3
 
11
 
! Отговори
lawyer преди 1 година
Ами за пияните пешеходци? Ами за пияните Колоездачи ? Защо няма предвидени санкции.Този закон е популистки и може да издържи само в нашите пробити и подкупни съд и прокуратура.В ЕС съд ще пада като зряла круша.Лошото е че пак Българския данъкоплатец ще плаща за това.Тази *** трябва да се изчисти от най-малкото мишле до най-големия плъх.
114
1
 
19
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
Всичко хубаво, ама да важи за всички. Щото не е далеч момента в който ще се наложи да конфискуват колата на някой "баровец" или нечие отроче и цирка ще е пълен...
113
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 116 : Ей сега като разпродадат ламарините на пияндетата ще съберат пари за маркировка. Рано или късно инфраструктурата ще се оправи, ако искаме инвестиции в България.
112
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво, само "с теслата" по джоба или "с кютек" ще се оправим!
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анонимен 115, и как виждаш тия роботизираи транспорти по нашите пътища без маркировка, така си маате, просто нещата трябва да са премислени и приложим
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 : конкретно на тираджиите трябва да им се удрят по сто тояги преди и след всеки курс. Винаги ще има защо. Ама не ги мисли - идват роботизираните транспорти, те не пият ;) Скоро тираджиите ще са извън играта, и си го заслужават, защото са нагли.
109
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 112, и как си представяш това да се прилага при международния превоз ? по един чиновник на фирмата да върви след тираджията с дрегер, моля ти се, това е несериозно, съгласен съм с по-строгите наказания, но трябва нещата да са приложими иначе няма смисъл, само разлайваме кучетата