Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила

Ако шофьорът не е неин собственик, трябва да плати сума, равна на стойността й
9 авг 2023 12:24, Стела Стоянова
182
Шофираш с над 1,2 промила? Прибират ти колата! Вече вдигнаха два автомобила
Снимка БГНЕС, архив

Новите промени в Наказателния кодекс, които засягат шофирането в нетрезво състояние, влизат в сила днес, бе съобщено на брифинг на прокуратурата и полицията в Бургас.

Съгласно тях шофьор, задържан да волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, ще се наказва с конфискуване на автомобила му в полза на държавата. Същото важи за заловените да шофират след употреба на наркотици. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство, пише БНТ.

Полицията е задържала шофьор на тир с над 3 промила алкохол. Задържан е и водач на лек автомобил, шофирал под въздействието на наркотични вещества.

Ще бъде доказана собствеността на автомобила - дали е собственост на водача или на работодателя.

И двете моторни превозни средства са иззети като доказателство по досъдебното производство.

Още по темата

"Ще бъдат върнати или конфискувани в зависимост от решението на съда. Отнемат се в полза на държавата, като държавата в лицето на НАП ги разпродава на търг ", заяви Мария Маркова, ръководител на Районната прокуратура в Бургас.

"Автомобилите, които ще бъдат конфискувани, ще бъдат на паркинг, собственост на МВР, и ще бъдат под охрана", допълни комисар Калоян Калоянов, директор на Областната дирекция на МВР в Бургас.

"Има възможност за репатриране на автомобилите както чрез общинската фирма, така и чрез частни, които минават като разноски по досъдебното производство. Работи се за разкриване на кръвна лаборатория в Бургас", допълни комисар Калоян Калоянов.

Той поясни, че по Черноморието по време на летния сезон са командировани служители на "Пътна полиция" с автомобили и технически средства от вътрешността на страната, проверките са засилени.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
11
 
! Отговори
ххх преди 1 година
ко праим с неверните тестове за наркотици... ще изгонят и малкото останали хора
87
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Изземването на автомобил/камион,който не е собственост на провинилия се водач е нарушение върху правото на собственост.Много е вероятно Конституционния съд да отхърли този закон.
86
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като се има в пред вид по колко се чака за кръвна проба за наркотици, ще стане голямо мазало, ама при мутро-шарлатанската коалиция е така
85
6
 
1
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 година
Можело значи. Даже можеха спокойно да свалят границата до 0.6 промила, за по-весело, както и допълнителна ефективна присъда покрай конфискацията. На пичилифшити - чиститу :).
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не чета статията но предполагам че като ти вдигнат колата ще ти начисляват пари за паркинг докато не си я прибереш. Още един лост за дране на населението. Няма да питам за политика на докарване на инвестиции защото явно схемата е само чегарене.
83
0
 
13
 
! Отговори
Хе-хе преди 1 година
Преди госини една "конфискувана" от МВР кола беше хваната с превишена скорост на Цариградско и фиша беше пратен на собственика да го плаща. МВР разбира се потули случая. Сега ще има многократно повторение на тая история.
82
0
 
3
 
! Отговори
сега преди 1 година
Белослава ще се изложи .
81
1
 
10
 
! Отговори
яка хранилка за КАТ преди 1 година
На катаджиите яка хранилка им спретнаха занапред.
80
3
 
8
 
! Отговори
всико паприкаш става преди 1 година
Оле оле на Кирчовците не им давайте да правят каквито и да е поправки,че само глупости правят,след тях който ще оправлява няма да може да им оправи бъркотиите
79
7
 
18
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Най-после адекватни мерки срещу потенциални пияни убийци!
78
3
 
8
 
! Отговори
Гз преди 1 година
А най добре е тая държава да се закрие. Само полу или пълни ***.
77
2
 
8
 
! Отговори
Те бяха пияни теа преди 1 година
Сабрани от баровете на плажа младите на амфети старите на по кило твърдо гласуваха закон без аналог в противовес на конституцията (първа глава,чл.17).А на чужденците ще ги вземат ли ?Ако се прилага и има редовни проверки за една година ще се напълним с коли,автобуси и камиони всеки ще търси начин да ни заобикаля. После ако гледаш прасе на село прасето ли ще ти вземат?Частната собственост е неприкосновенна-чл. 17 точка 2!
76
1
 
5
 
! Отговори
Гз преди 1 година
*** е готов и апартамента да си продаде, ама книжката не. Книжката да се отнема до живот мрши
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1-во направете достатъчно лаборатории които да правят достатъчно бързо тестове, щото това което става с тестовете за наркотици е пълно безумие, имам колега дето спре да си пие хапчетата за кръвно от страх да не му излезе положителен нарко тест
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същия закон трябва да се прилага и за "състезателите", каращи в градовете с над 100км/ч.
73
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато пияния е с чужд камион к"во правим?
72
0
 
11
 
! Отговори
Гъз преди 1 година
Книжката до живот. Ако застрелям някой лежа 20 г, после пак ли имам право да притежавам оръжие. Ненормалници
71
3
 
4
 
! Отговори
Need for speed преди 1 година
А от отдела за киберсигурност ще конфискуват плейстейшъните и лаптопите на пияните и дрогираните геймъри.
70
1
 
12
 
! Отговори
това добре преди 1 година
А пътищата кога ще ги оправят? Едни хорица със златни талони, дето се качват на кола 2 пъти в годината и получаваш мощен адреналин, ако се возиш при такъв, какво ги правим? Ония дето не могат да четат и пишат, ама имат книжки? А тези, дето редовно вземат завоите в двете ленти?
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не виждам да са вкарали и промяна за отказ за тест? Какво означава отказ, когато си пил? Проверяват, установяват, вземат ти колата и книжката и другия път ще мислят, преди да седнат пияни зад волана тия ***!