Google обмисля платени услуги, търсачката остава безплатна

От компанията продължават да внедряват ИИ
4 апр 2024 22:30, Инна Ангелова
49
Google обмисля платени услуги, търсачката остава безплатна
Снимка: 377053 от Pixabay

Google обмисля въвеждането на “премиум” функции, които да се заплащат. Предложеното обновяване на търсачката може да се окаже първото, при което компанията поставя някой от основните си продукти като платени и показва, че все още се бори с технология, застрашаваща рекламния й бизнес, почти година и половина след дебюта на ChatGPT, съобщава БНР.

Google разглежда възможността за подобряване на определени функции, задвижвани от изкуствен интелект  към своите премиум абонаментни услуги, които вече предлагат достъп до новия Gemini AI асистент в Gmail и Docs посочва финансово издание, цитирайки три източника, запознати с плановете на компанията. Инженерите разработват технологията, необходима за внедряване на услугата, но ръководителите все още не са взели окончателно решение дали и кога да я пуснат.

Популярната и разпознаваема търсачка на Google ще продължи да бъде безплатна. В нея ще продължават да се показват реклами заедно с резултатите от търсенето дори за платени абонати. Планираното таксуване ще бъде първото за компанията.

Google отчете приходи от 175 милиарда долара от търсене и свързани реклами през миналата година, повече от половината от общите продажби, което поставя пред компанията главоблъсканица как да възприеме най-новите иновации в ИИ, като същевременно запази най-големия двигател на печалбата.

Google започна да тества експериментална услуга за търсене, базирана на AI, през май миналата година, представяйки по-подробни отговори на запитвания, като същевременно продължава да предоставя на потребителите връзки към допълнителна информация и реклама. Добавянето на която и да е от функциите от това, което компанията нарича своя експеримент "Генеративно изживяване при търсене" (SGE) към основната си търсачка, обаче беше бавно.

Някои анализатори предупредиха, че рекламният бизнес на Google може да пострада, ако неговата търсачка предостави по-пълни отговори, генерирани от изкуствен интелект, които вече не изискват потребителите да кликват към уебсайтовете на рекламодателите. Освен това много онлайн издатели, които зависят от Google за интернет трафик, се опасяват, че по-малко потребители ще посетят сайтовете им, ако задвижваното от ИИ търсене на Google извлича информация от техните уеб страници и я представя директно на потребителите.

Тази година Google добави ново първокласно ниво към потребителската си абонаментна услуга Google One за потребители, които искат да използват най-модерния чатбот Gemini. Той също така добави Gemini към Workspace, своя пакет от онлайн приложения за продуктивност като Gmail и Docs.

Не е ясно как точно компанията ще се стреми да интегрира задвижвано от AI търсене в тези платени услуги.
Google каза, че компанията "не работи или не обмисля" опит за прилагането на интернет търсене без реклами, но че "ще продължи да изгражда нови първокласни възможности и услуги, за да подобри нашите абонаментни предложения в Google".

"От години преоткриваме нашата търсачка, за да помогнем на хората да получат достъп до информация по най-естествения за тях начин. С нашите генеративни експерименти с AI в търсенето вече сме обслужили милиарди заявки и виждаме положително нарастване на заявките за търсене на всички наши основни пазари”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: услугитехнологииAI
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Така се прави. Ставаш монополист и после изнудваш като си убил конкуренцията и хората нямат избор.
21
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 месец
Затова ли скочиха акциите на Google? Следя ги всеки ден.
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Язък, че социалните мрежи са безплатни. Колко простотии щяхме да си спестим!
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
гуглето отдавна умре. Много отдавна не е сериозна търсачка, а вече е просто една поредна с калпав AI
18
3
 
7
 
! Отговори
бай Спас преди 1 месец
Ехей навремето при бай Тошо какви търсачки имаше.
17
12
 
7
 
! Отговори
Qwerty преди 1 месец
Xaxaxax рев на завехнали пенсионери ,общи работници и русофили! За какво им бил Гугул и бла бла,а всички пишат тук от него. Търсят всичко в него и не излизат от него.иначе възмутени. Те това са шизофрениците,сър!
16
14
 
5
 
! Отговори
Ops преди 1 месец
Всичко трябва да бъде платено,освен учебни помагала и книги! Всякаква друга медия и глезотия да се плаща! Някой там се труди,че да си играте на пиратските игрички примерно. Как ще е на вашата работа да не ви плащат,а? *** е свикнал само да цоца без да се бърка у джоба.
15
13
 
6
 
! Отговори
Сът преди 1 месец
Всичко трябва да стане платено! Интернет услугите да са поне х5 пъти по -скъпи та да се отсее малко тоя *** от pycopoби и копейки! Тогава ще бъдат принудени да избират между евтината водка или това да пишат измислиците на Кремъл по разни форуми. Мисля,че ще изберат първото.
14
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дзен.ру най-добрата търсачка! Кеф ти документация, кеф ти пиратски софтуер или някоя платена книжка. Велики са руснаците с тоя Яндекс. Един дебел за алчния западняк и измислените му авторски права. Зарад тия смешковци, бате ви Боко гонеше със спец. полиция тинейджърите, дето сваляли нелегално филми. Помните ли го? Гогл да си прибира платената търсачка де слънце не грей!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как се казва руската търсачка?
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Търсачката на Гъугул ти дава това, което от Гугъл са решили че трябва да намериш. Отдавна не я ползвам. Има много други търсачки.
11
5
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 2 преди 1 месец
За Youtube ако имаш предвид, че са го съсипали с многото реклами (което е наистина неприятно) си инсталирай някакво приложение за блокиране на рекламите като Adblock Plus или например браузър като Brave browser. Вярно, че понякога Youtube засича блокера за реклами (Adblock Plus), но може да опиташ примерно да го изключиш, презаредиш сттраницата и после пак да го включиш.
10
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Напълно очаквано решение.
9
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 2 - Виждат, че Европа минава в дясно и иде Тръмп, така че тоя път ще им се такова ктаковата ...
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ако искате наистина да намерите това, корто търсите позлвайте руската търсачка яндекс, в пъти е по-добра, гугле филрира и крие резултатите ако не им изнася на джендърята
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ще трябва да си плащате за онова ai ето изкара викинигите черни
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НякоИ от основните си продукти!
5
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пускаш търсене в ГУГЛЪ - първите 5 резултата са реклами - послe десетинва резултата горе-долу каквото търсиш, ама не съвсем - после се дублират повечето - после СВЪРШИ?? Ако намериш 20 резултата по тема, късметлия си!? Току-що написах ПИЦА на английски! Отговор - намерени два трилиона страници! Да де! Ама ми показва 30 реклами на пицарии! И приключихме! Няма рецепти, няма пещи, няма вицове, НЯМА НИЩО СМИСЛЕНО ОСВЕН РЕКЛАМИ РЕКЛАМИ РЕКЛАМИ РЕКЛАМИ! ГУГЛЪ Е МЪРТЪВ!
4
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коя "търсачка"?? Тая търсачка не е работила от години! Това е абсолютно най безполезната търсачка в интернет в момента!
3
8
 
14
 
! Отговори
НаПълно НеВаксиниран преди 1 месец
за кво ми е Търсачка, която ми казва, че Ваксините били Ефективни и БезОпасни - я Питайте Принцеса Кейт или вече я няма и я държат на Лед, до Удобен момент за Поредното Погребение на Внезапно Напуснал ни!!