На пазар по съседски: Цените в РСМ по-ниски, качеството високо

Българите купуват не само плодове и зеленчуци, но и млечни продукти
5 окт 2024 13:20, Инна Ангелова
238
На пазар по съседски: Цените в РСМ по-ниски, качеството високо
Снимка: БГНЕС

На прага на сезона на зимнините проверяваме цените на сезонните плодове и зеленчуци. За целта отиваме на пазара в Благоевград, както и в македонския град Делчево, където българите са редовни клиенти.

Елица Грозданова е търговец на пазара в Благоевград. Пред bTV разказва, че за момента единствената разлика е само в цената на червената чушка – от 1,80 до 4 лв. Градинският домат започва от 3,50 до 5,50 лева според качеството. Цената на зелето е около 1,50-1,80 лв, казва тя и допълва, че все още хората забавят пазаруването за туршиите, защото е топло и рано.

На 40 км от Благоевград се намира Делчево. Градчето в РСМ посреща много българи, които си купуват стоки от местните пазари. Цените тук са по-ниски от българските.

“Доматите ни струват 3 лв., краставицата също 3 лв., чушките ни са 3 лв., морковите - 2 лв. Продаваме и яйца, това са домашни яйца и пресни на ден-два и по 30 стотинки едното“, обяснява Даниела, която е продавач в зеленчуков магазин.

местните търговци споделя, че българите не търсят само плодове или зеленчуци, а също така и млечни продукти. Причината - качество на достъпна цена. Млякото и кашкавалът са по-евтини в сравнение с цените в България.

Средната цена на килограм сирене при съседите е 12 лв., а на кашкавала 15 лв. Правим проверка, колко ще ни струват в Северна Македония няколко основни хранителни продукти, които всички слагаме на трапезата си.
 
За бутилка олио, 200 гр. масло, килограм брашно, 500 гр. кашкавал, 300 гр. сирене и две кисели млека сметката ще излезе около 25 лева.

Търговците са категорични, че не само цената привлича клиентите им от България, а нещо много по-важно. “При нас е по-истинско, при нас си е наше производство, македонско. Не е вносно и затова купуват. Имам си клиенти, които с години си пазаруват“, казва собственикът на зеленчуков магазин Ядранка.

Полезна информация за желаещите да ходят на пазар в Северна Македония е, че има митнически ограничения за стоките от животински произход като сирене, кашкавал, салами и месо - от тях може да пренесете през граница максимум 1 килограм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


238
Още от Страната
Туроператорите отчитат повече туристите през летния сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Може да е по-евтино,на как разбрахте,че е по-качествено?Да не сте им изследвали продукцията в лаборатория?
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Високите мъже са бъдещето така според еволюцията щели да построят база на луната
26
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Като им е висок стандарта на макетата, да затваряме границата с тях и да видим откъде ще внасят, че там в този пущинак, не виреят много добре някои култури :))
25
2
 
0
 
! Отговори
Къци Въпцаров преди 3 часа
По добре да си нисък отколкото висок. По ниска консумация на храна, по ниски амбиции, по ниско самочувствие. По добре е.
24
5
 
0
 
! Отговори
Тежък пенис преди 3 часа
Високите мъже имат едно предимство и то е че поради дължината на половите си органи могат да практикуват автофелацио , т.е да се самозадоволяват сами като Мерилин Менсън.
23
0
 
15
 
! Отговори
Зевс преди 3 часа
Каква ирония, традиционното българско качество го търсим при макетата.
22
3
 
4
 
! Отговори
Хехе преди 3 часа
РСМ - Цените им ниски, заплатите също.
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ако влязат в ЕС ще пропаднат като България.
20
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
По-добре да си купиш готова туршия от веригите, хем по-евтино, хем няма да си правиш излишния труд :)) Навремето през соца редовно са си правили, ама тогава зеленчуци и плодове през зимата нихт :))
19
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Българчетата ги интересуват само цените и да си натъпчат търбусите. България в ЕС, за едно по добро бъдеще за планетата. Важно е човечеството, не индивида. Българи, неандерталци. Ще ви научим на европейски ценности или ще ви разкараме, все тая.
18
2
 
1
 
! Отговори
Къци Въпцаров преди 3 часа
Ниските мъже сме алфа
17
2
 
3
 
! Отговори
Изберете българското преди 3 часа
Нали сме татари? Защо чакат нашите шарани като топъл хляб? да продават в Сърбия! Ей къде е ! И са брача! ***.ата им дева продажна! И на джурналистите!
16
3
 
5
 
! Отговори
Щом е Маке се комита преди 3 часа
Да им пратим Буци Мародера,Киро Простака или поне Шушан Беевски! Всичко ще се нормализира! И цените им ще се повишат,и главата ще ги боли,и елита им ще ги дои!!!
15
6
 
12
 
! Отговори
Македонец преди 3 часа
Ехехеее, едно време ние идахме у Бугариа да купуваме кашкавал Витоша, Пирин, бело сирене итн. Сега со ЕС ептен сте напреднали... :)
14
11
 
3
 
! Отговори
запознат преди 3 часа
Македония доказа вече че е по стока от България. Но българския хитрец ще гласува за старите партии или няма да гласува въобще и ще вика че искал промяна. Величие е добра алтернатива в момента. Въпреки че сглобката 2 изглежда неизбежна.
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Анонимен 12. Има. Даже са повече от по време на "социализма".
12
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Има ли още хора, дето си правят туршии... :))) Аре не ми ги хвалете австралопитеците от РСМ, стига сте ни занимавали с античките :))
11
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Така е във всяка държава, която не е попаднала в клещите на ЕС.
10
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 часа
а цените в македонската верига кам в българия са политически как веднъж не намалихасезонните плодове и зеленчуци намерили възрастни хора да влизат в техните кварталнимагазинчета в люлин и как подбират персонала не връщат рестото в дребни стотинкифамилиарчат с клиентите говорят на ти има развалени опаковки от месо и хлябаз не влизам в подобни прос=таш=ки обекти
9
1
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 3 часа
Не е много ако са истински, а не *** със заместители.