Доц. Кунчев успокои: В момента ешерихия коли в Кранево няма

Замърсяването било само около скъсаната тръба
25 юни 2024 09:35, Нели Христова
33
Доц. Кунчев успокои: В момента ешерихия коли в Кранево няма
Снимка: БГНЕС

"В момента ешерихия коли в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите беше известно повишаване на ентерококите", заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него то е очаквано, тъй като при скъсването на тази тръба, водите, които се изливат могат да замърсят в известна степен.

"Казвам в известна степен защото ние го установяваме само около тръбата и то на около 100-200 метра около нея - аргументира се Кунчев. - Не става въпрос за целия плаж, да не говорим за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения."

"Взимаме проби 2 пъти месечно от всички плажове - допълни още главният здравен инспектор. - Когато се налага учестяваме контрола. Правим го всяка седмица. Ние вече изследваме в Добричко не само за ешерихия коли и ентерококи, а и за салмонела и неаглутиниращи вибриони. За да сме абсолютно сигурни, че когато кажем, че водата е "добра" или "отлична", тя е такава и хората без проблем могат да я ползват."

"Имайте предвид, че това, което се излива там е пречистена вода, минала през пречиствателна станция. Това не са отпадни води, които идват едва ли не от тоалетните", допълни той.

Припомняме, че преди дни възникна аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от Пречиствателна станция за отпадни води "Албена". Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане здравните инспектори препоръчват да се ограничи къпането в района на аварията.

Проблем с качеството на водата има само на централния плаж на Кранево. На плажа на Албена и на южния на Кранево проблеми няма, обясни министърът на туризма Евтим Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
След като е пречистена вода, защо има/е имало наличие на замърсяване?
25
0
 
5
 
! Отговори
85560 преди 3 месеца
Скъсала се тръба на Албена, ама на 5 юни! Имало замърсяване само на Централния плаж на Кранево, ама на 25 юни?! Абе вие нормални ли сте, това да не е акварим, за 20 дни това замърсяване трябва да се е преместило до Истанбул!
24
0
 
3
 
! Отговори
Непозната преди 3 месеца
Както винаги, страх от прогонване на туристите преди всичко. Учудвам се, че въобще съобщиха за това замърсяване.
23
0
 
9
 
! Отговори
Повиквателна за мола преди 3 месеца
На този " доцент" някой вярва ли му все още?
22
0
 
4
 
! Отговори
Jonsy преди 3 месеца
Айде щом е така идете да поплувате, Кунчев, Милошев, онзи на регионалното министерство, идете на Кранево полувайте във водата да покажете. *** за пари жертват здравето на хората!А сега не е разгара на сезона, като дойде и пречиствателната станция не може да поеме всичко, ще плуват еднометрови кефали на плажа на Кранево!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А кога пак ще има? За един приятел питам?
20
0
 
13
 
! Отговори
Ще му.... преди 3 месеца
...повярвам само ако детето му по цял ден, цяло лято се кисне там.... Иначе то стана като с ваксините за ковид, нещо американският съд се изказа по въпросът, а този дори не се извини за лъжите!!!!
19
0
 
15
 
! Отговори
Народа преди 3 месеца
Да те черпя една чаша морска вода?
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя е абсолютна истина, обърната наопаки!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
верваме, като за ковида...
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Световно известно е, българските гoвннa са стерилни.
15
0
 
13
 
! Отговори
Кунчо преди 3 месеца
А ковид отровите са тествани и безопасни.... хи хи хи
14
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пак ли този потисник и предател веее? Хайде една новина как внезапно е предал Богудух, че да не трябва да му гледаме повече наглата и подкупна физиономия. Тези и 10 години щяха да ни работят затворници с КППта, като няма народ да ги помете, така ще е
13
0
 
3
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Звучи като име на новоиспечен рапър от Сащ с корени от Пакистан"Ешерихия Коли"
12
2
 
11
 
! Отговори
ААА преди 3 месеца
Всички с разстойство по морето да бъдат осъдени са фалшиви новини!!! Как ще ми ходят на морето и ще хващат разтройство като всеки знае, че там е толкова чисто, че напрактика е невъзможно. Според мен това е атака от гърците защото при тях е мръсно и гадно и никой не иска там.
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пусни малко ешерихия коли у Съни бийч :)))
10
8
 
2
 
! Отговори
Хотелиер преди 3 месеца
Българите са големи наглеци и мрънкала. Хем реват, че им било скъпо, хем пък че имало Lajna. Ами като искат да няма Lajna, да хващат самолета и да ходят другаде. Ние тук им правим шкембе-чорбс, пържим им цаца, аз всеки ден ходя до борсата за бира, бензин харча и в жегата пътувам. Всичко има в ресторанта. Да си седят в ресторанта, като не щат Lajna, що ходят на плажа? Могат да си платят шезлонга и чадъра, пък да не стоят там. Аз няма да ги вържа, я? Да дойдат в кръчмата!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Който няма акъл в главата си да пробва има ли няма ли бактерияще видим.. после да не се сърди.. от опит Ви казвам няма оттърване..
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СПОКОЙНО БЕ ЕШЕРИХИЯ КОЛИ У КРАНЕВО НЕМА. Е ИМА ХЕЛИОБАКТЕР ПИЛОРИ,АМА ТОЙ ЩЕ ВИ ДОКАРА САМО ЯЗВА И РАК НА СТОМАХА И ЧЕРВАТА!!...
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
всеки ден трябват проби в района и моментално да се започне отстраняването на аварията за сметка на отговорните лица. всико останало са само празни приказки и разтягане ан локуми