Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив

В Плевен и Шумен също алармират за разрастваща се популация от гларуси
24 юни 2024 10:29, Анисия Иванова
147
Агресивни чайки нападат във Варна и Бургас, отправят се към София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Постоянни жители и летовници във Варна и Бургас са вдигнали ръце от агресивни чайки и гларуси, които без страх нападат хора за храна. В морската ни столица настояват общината да вземе крути мерки, с които да се ограничи свръхпопулацията от пернати.

Последните няколко години двата най-големи града по Черноморието ни гъмжат от птици, а поведението им клони към агресивно. Все по-често гларуси и чайки се спускат и отмъкват закуски от ръцете на плажуващите.

От Българското дружество за защита на птиците смятат, че увеличеният брой се дължи на изобилието от храна.

"Настояваме за химически кастрации и навсякъде да се сложат херметически затварящи се контейнери, които няма да им позволяват да ровят и късат пликовете с отпадъци. Има дни, в които градът ни прилича буквално на коптор. Боклуци навсякъде, остатъци от разлагаща се храна, неприятна миризма и все повече птици във въздуха", коментира Иван Михайлов от Варна.

Аналогична е и ситуацията в Бургас.

"От красив символ те се превърнаха в нахални натрапници, вечно гладни, досадни, агресивни. По нищо не се различават от гълъбите, които сеят всевъзможни зарази", заяви Наташка Пейчинова от Бургас.

Орнитолози съобщават, че чайки се наблюдават на нетипични за тях места в България. Те все по-често гнездят в София и Пловдив. Изобилието от храна в столицата и града под тепетата вероятно е причина те да мигрират.

"В София и Пловдив хората могат да се радват - там поне птиците си летят високо, а не се спускат нахално в ръцете и краката, докато се разхождаш", шегува варненец в социалните мрежи.

Заради нашествието от грабливи птици някои фирми вече предлагат машинки за прогонване на пернатите. Проверка на "Труд" показа, че устройството, което дразни чайките и ги кара да летят надалеч, се търгува в диапазон от 50 до 100 лв. в зависимост от марката. Джаджата работи на принципа на ултразвук, който не понася както на гризачите, така и на птиците.

"Ако имaтe пpoблeми c чaйĸи, глapycи или дpyги птици, ĸoитo нapyшaвaт cпoĸoйcтвиeтo ви и ocвeн тoвa ca пpeнocитeли нa бълxи, ĸъpлeжи, ĸoĸoшинĸи и мнoжecтвo зapaзи, нe ce ĸoлeбaйтe дa ce cвъpжeтe c нac. Πpи пpoблeми c пoдoбни птици, мoжe дa пopъчaтe и зaĸyпитe oт caйтa ни ypeди и cpeдcтвa зa пpoгoнвaнeтo нa чaйĸи или зa зaщитa oт глapycи", гласи реклама в сайт за борба с грабливите чайки.

"Виждал съм как гларус поглъща цяла гарга с няколко преглъщания. Направо се изумих, че е възможно", коментира на свой ред Кирил Кънев. "Гларусите са голяма напаст. И не убиват само гълъби и други по-малки птици. Нападат и котки, катерици и т.н. Щъркелите също имат подобни навици", пише Ивета Пламенова.
 
Плевенчани и шумналии също алармират за разрастваща се популация от гларуси. Жителите на Плевен и Шумен настояват местните власти незабавно да разработят план за действие, докато положението не е излязло от контрол, подобно на Варна и Бургас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още по темата: БургасСофияВарначайки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
13
 
! Отговори
Жо преди 3 месеца
Гларусите са вид от семейство чайки (на латински Larus), което българите са превърнали на по-благозвучното Гларус.
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще се преселват където има рибарници и язовири, гладни са.:))
69
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До пияница мистик В България няма хищна птица, която ще се осмели да нападне чайка или гларус!
68
1
 
17
 
! Отговори
В преди 3 месеца
Пловдив ги има от 1978 г. Тия откриха топлата вода!
67
2
 
10
 
! Отговори
Тия хора направо.... преди 3 месеца
"Настояваме за химически кастрации и навсякъде да се сложат херметически затварящи се контейнери". До каква степен на затъпяване сме стигнали, честно.
66
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Във Ловеч също ги има от години,и са много,цели ята!Много шумни и мръсни птици!
65
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Рундьо Радефф да се намеси, нали е въздушен ас, да ги гръмне с МиГ-29" - зает е да прави коремни пред проcтия си електорат
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е много ясно - крайно време е чайките да отидат там дето е меката на дюнерите и пиците - в София - има да клюпат - ше им плющят ушите
63
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Чайките са канибали, изяждат си малките една на друга, ровят се в сметищата, изобщо много гн.сна птица. Не знам защо на някои толкова им харесват, даже имат романтична представа за тях.
62
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Поредната напаст от изток.
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В София има чайки от години, колкото и да не им се вярва на морските чеда. А наскоро видях една и във Враца. Чух я да кряка, "гледах и не вярвах на ушите си". Сигурно защото нямат гарги.
60
0
 
19
 
! Отговори
00014 преди 3 месеца
До АнонименАз съм от Варна, но имам апартамент и в София. Истина е, има гларуси, единични бройки, "разузнават и се окопават". А щом вече гнездят кошмарът е след няколко години.
59
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Като бях дете, ученик по Живково ни заведоха от училище на екскурзия до морето. И си взехме по някое време от една пицария пици да ядем. Навън бяхме, имаше маси. По 30 см пици. И на едно момиче, като отиде да си купи лимонада и един гларус се спусна и и отмъкна от масата цялата пица без никакво усилие :))) Да внесат хищни птици. Соколи, ястреби. Те много обичат гълъби и чайки да ядат. За гларусите не съм сигурен, че ще ги нападат, че с бая едри. За тях орел направо трябва :)))
58
0
 
13
 
! Отговори
00014 преди 3 месеца
Преди години спорих в нета по темата с един защиник на гларусите от Попово. Е, дано вече се е запознал с тях.
57
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и що точно ще фърчи 500 км да дойде от морето до софия ? или повечето ви читатели са от там и оттам кликовете ?
56
0
 
9
 
! Отговори
Сега преди 3 месеца
Само 6 американски флот ще оправи работата но в момента нема кой да ги покани А ПП -ДБ в момента са в опозиция и така бай ую да се оправя
55
0
 
10
 
! Отговори
До 53 преди 3 месеца
Ми ше цъкаш с език и ше се пукаш от яд че за твоето ceло няма новини :D
54
6
 
7
 
! Отговори
Тия преди 3 месеца
Ще да са долетели откъм Русия !
53
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всичките са чайки, но от различни видове.------------------------------------------------------------------------------------Чайка е руското наименование и може би затова ти харесва повече
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми че няма по цял ден да плюскате и да ядете пред гларусите да ги дразните и без това няма риба много ясно че ще ви взимат храната