БГ туризъм: Златният ключ е балансът между традициии и технологиии

Да се мисли за разширяване на продукта заради късия сезон у нас
5 юни 2024 15:50, Анисия Иванова
23
БГ туризъм: Златният ключ е балансът между традициии и технологиии
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Хотелиерът трябва да намери баланса между традиционното гостоприемство и технологията, защото в момента се засичат различни генерации и сегменти. По-възрастните обичат традиционния начин на обслужване, но младите, хората под 30 години, започват все повече и повече да пътуват и техният обем все повече нараства с всеки изминал ден и за тях, ако нещо не е в телефона им, то не съществува. Това е начинът им на комуникация. Те не обичат да звънят, обичат да пишат. Не обичат да правят нищо аналогово, а чрез телефона в джоба си. Това каза Ивайло Кожухаров, стратегически консултант, в "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Ако говорим за продукти - в България имаме много добри хотелиерски продукти, особено във високия сегмент и по морето, и спа хотелите, работят наистина на топ ниво, изтъкна Кожухаров. "Нашата база наистина е много голяма, на места има застрояване, което е повече от необходимото и има редица проекти, които нямат обоснованост защо да бъдат в момента на пазара. Може би поради това донякъде се размива общото впечатление за туристическия продукт, но смятам, че според цената, която човек може да си позволи, всеки може да намери достатъчно качествен продукт. Но дори и най-качественият продукт трябва да има персонал, който да го обслужва и това е основният проблем".

"Докато допреди четири-пет години можехме да намерим персонал от Русия и Украйна, впоследствие вече започнахме да гледаме към Узбекистан, Таджикистан, а вече отиваме все по-на изток. Това не е много добро решение, но късият сезон не дава възможност трайно да бъде обучен персонал, да получава достатъчно добро възнаграждение и трябва да се мисли по посока на това да се разширява продукта. Това може да стане чрез спа-услуги, както и конференции, конгреси и други събития, които да удължат сезона, за да могат заетите в сектора да получават по-високи нива на заплащане".

Има мобилно приложение, което помага на хотелиерите в три основни направления, сподели Пламена Бобева, която също гостува в предаването. Първо се елиминира цялата хартия и хотелът става малко по-екологичен. Второ - оптимизира се работния процес, което помага на един от основните проблеми в бранша, а именно липсата на кадри.

В момента чрез приложението, решаваме много проблеми, свързани с това да се оптимизират процесите, не само от страна на хората, които управляват хотелите и са заети с обслужването на гостите, но правим така, че клиентското изживяване да бъде по-добро. Клиентите да имат на едно място всички услуги, достъп до актуална информация и техният престой да бъде по-приятен, допълни Кожухаров. "Дигиталното решение може да скъси дистанцията между хотелиера и госта още преди той да е пристигнал в мястото за настаняване".

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Руските туристи вече няма да пътуват, много хотели в България вече не са рентабилни и се продават, Турция и Гърция ще ги надхвърлят с цени и обслужване
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Страхотни технологии има по морето - Пясък няма, но е пълно с шезлонги! Природа няма, но е пълно с хотели! Храна няма, но има ресторанти! Посетители няма, но е пълно със собственици на хотели! Кой ти ходи не на море с пясък, а на шезлонги? Една палатка няма място де да си я инсталираш?
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Рано или късно ще се събарят хотели , а тези които не се съборят ще станат собственост на държавата ,за да се направят почивни бази и детски лагери .Колкото до бариерите , един багер само ще мине и вече няма да има бариери .Тази дивотия продължи твърде дълго , време е народа си вземе държавата от мафията .
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Заградете го още отвсякъде , българин да не може да стъпи там . Да видим сега какво казва закона : Морето е изклютиелна държавна собственост . Преведено , държавна собственост означава на всички нас .Недоумявам защо плащам паркинг , бариетри , сянка и всякакви други измислици .Щях даим тегля една , обаче в сайта е забрането ...ама си го помислих .
18
2
 
13
 
! Отговори
Общ преди 3 месеца
В тъй омразната на нашите хотелиери Северна Гърция ми предложиха нощувка със закуска и вечеря в хотел на брега на морето с три басейна с морска вода, плаж само за хотела с безплатни шезлонги и чадъри, безплатен огромен паркинг със сянка за мен, жената и детето за има-няма 260лв на ден. Ко да направя, съгласих се. Тука за тия пари ще взема бунгало на трета линия и докато стигна до плажа са ме разцепили от бариери, такси и пр. Не мерси. Още 10 години няма да им стъпя.
17
3
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 3 месеца
Само кръгли и..д..и..о..т..и.. могат да мислят за туризъм в пред-ядрени времена.И вместо да се абстрахират от терористите,хотелиерите ги вкарват от Индия,Пакистан,Киргистан и от. Съветско-османска мафия! Няма нито един етнически българин в това гнусно перверзно съсловие от дилъри,мутри,проксенети,търтеи.Нито един!
16
3
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАьъ7112136860 преди 3 месеца
Само кръгли и..д..и..о..т..и.. могат да мислят за туризъм в пред-ядрени времена.И вместо да се абстрахират от терористите,хотелиерите ги вкарват от Индия,Пакистан,Киргистан и от. Съветско-османска мафия! Няма нито един етнически българин в това гнусно перверзно съсловие от дилъри,мутри,проксенети,търтеи.Нито един!
15
0
 
8
 
! Отговори
Вълканов преди 3 месеца
Много важно е задържянето на Бъгарите,като облужващ персонал. За съжаление, много често не се рави. По капризи на управата, за най-малката грешка се гонят. Това се прикрива. Затова някои хотели реват, че няма или недостатъчен им е персонала. Товарят се отаналите с много повече дейности. Чуждестранниете работници са само в период на замислено, но не ставащо.Лошото и хаосно ръководство са основната причина за недостига. Плюс недоброто заплащане. Държи се обслужващия персонал в състояние на стрес.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Ако не е в полза на бг народа за какво са тия хотели. Работна ръка от чужбина ще намали населението още повече в Бургас и Варна че бг остават без работа.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Те хора не останаха, тия продължават да си разтягат лукумите...!
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия за кви традиции говорят на мутроморието? Виетнамците и бангладешците и те ли са част от българските традиции?
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И земеделието и туризма са семеен бизнес . В България го индустриализираха но в Китай и Виетнам могат да предложат по ниски цени в този сигмент . Те обаче не могат да предложат наркотици . Наркотиците трябва да се предлагат направо от хотелиерите защото иначе ще фалират хотели . А ко стана с виетнамците ? Дойдоха ли ? :))))) По големите хотели ще трябва да се бутнат и да се направят по малки семейни хотели .
10
0
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 месеца
Абе откъде ги намирате тези "експерти" да ги каните, че да говорят едни и същи пpocтотии? :) Въртяха сукаха и накрая пак стигнаха до заветното: "НЯМА КАДРИ! НЯМА ПЕРСОНАЛ!" Ами убуу, щом не се сещате да ви дам акъл безплатно. Забивате пред хотела една голяма табела, също така пускате обява в джобса която да гласи: "ТЪРСИМ МЕНИДЖЪР НА ХОТЕЛ. ЗАПЛАТА 8 000 ЕВРО. СЪЩО ТАКА ТЪРСИМ ГОТВАЧИ. ЗАПЛАТА 5 000 ЕВРО. СЕРВИТЬОРИ И БАРМАНИ ПО 4 000 ЕВРО И КАМЕРИЕРКИ ПО 3 500 ЕВРО. За един ден решавате всичко
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Сега ще внесат и чужденци защото бг нема население.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствено се застрои парата на мафията, съсипа се и се унищожи природата. И постоянно криза след криза и държавата им плаща заплати и пенсии.
7
2
 
8
 
! Отговори
По същество преди 3 месеца
Огради, частна собственост, и бетон му е майката. Какво го мислите? Какви технологии в България? Каква традиция? Джендърството и парата за тихоокеански острови и за вили в Барселона ще ни е традицията. Фики, Кики и Ники Сороса.
6
0
 
6
 
! Отговори
селянин преди 3 месеца
ай стига с тоя туризъм бре кат немате ора да ви бачкат не бачкайте я кат немам ракия и вино не пием просто е или имаше навремето една приказка неволята учи
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
смешниците в бг с два месеца сезон какво ми се правят на морски курортна държава, че и нагли с цените, умрело бунгало за 4 човека ми търсят 200 лв, а за толкова наемаме къща с двор на два етажа в Гърция на 5 мин от плажа. Айде у лево.
4
1
 
10
 
! Отговори
обективен преди 3 месеца
Ама докато в територията ни , на туриста се гледа като ходещ банкомат , никога няма да има нормални почиващи. Та тук гледат да те оберат, излъжат унижат ,и някои други по неприятни неща може да станат !
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ми традицията повелява : да се пие с мезе !