Планинските райони са гръбнакът на промишлеността ни

В много от тях има глад за работна ръка
8 май 2024 20:43, Анисия Иванова
20
Планинските райони са гръбнакът на промишлеността ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рядко мислим за България като планинска страна, но по различни критерии между 30% и 60% от територията е планинска. Някои от планинските региони са много проспериращи, с нарастващо население и добър поминък; за други райони определението "демографска пустиня" не е преувеличение. Това каза д-р Димитър Събев, икономист от Институт за икономически изследвания към БАН, който представи новата си книга "Планинските райони на България. Икономика и население" в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Българските планини в демографско отношение далеч не са по-слаби от българските равнини. Ако махнем населението на столицата и областните градове, планинските райони имат също толкова гъсто население колкото в равнините, което предвид условията за живот означава, че те са по-силно населени от равнините."

Този парадокс не е нов, като българското население се е изнасяло към планините през историята, когато ситуацията в равнините не е била благоприятна, каза Събев.

Проблемите в планинските региони са много, като намаляващото население е основна причина за тревога. В много от тях има глад за работна ръка и няма т.нар. "доброволна безработица", като хората напускат заради установилото се ниско заплащане.

"В някои общини до 40% от населението работи в чужбина... Но там, където има хора, има икономика и надежда. А имаме краища на България, където пенсионерите са десет пъти повече от учениците. Населението е най-големият проблем на планинските райони."

Статистическият анализ е показал, че общини с един голям работещ отрасъл - като рудодобив или туризъм - също са застрашени от демографската криза. За да има сравнителна стабилност, трябва да има разнообразие на икономическата структура, каза Събев.

Докато като цяло услугите са водещи в икономиката на България, в планинските региони индустрията преобладава с над 55%. "Те са гръбнакът на българската промишленост; там е мястото, където българската промишленост, се е запазила."

Как може да се съживят планинските райони и как трябва да се насочват инвестициите може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: Bloomberg TV Bulgaria
Още от Страната
Къмпинг "Градина" вече работи и очаква силен летен сезон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Държавата да отпусне малко пари и да се подобри живота в смолянска област, че зимата падне ли сняг от едно село едвам стигаме до другото.
18
0
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 седмица
До Рендето означава, че от нямане кво, внуците на ортаците на codename Янко, притоплят манджата с развитието на странджа-сакар от 80те години
17
0
 
5
 
! Отговори
Рендето преди 1 седмица
""""Планинските райони са гръбнакът на промишлеността ни""" ---------- Промишленост, означава Производство!!! Кво произвеждат Планинските райони???
16
1
 
2
 
! Отговори
Хохо преди 1 седмица
Вярно е, толкова много хора от тези райони бачкат в чужбина и изпращат пари, че без тях БГ е заникъде
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Примерно номер 13 е психичноболен човек който ходи на църква и мрази човечеството, не им обръщайте внимание.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Развийте и добива на камъни, чакъл, варовици за строителство, секторът на каменните облицовки е бързорастящ още поне 50г.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Полето го похабиха, морето бетонираха, само големи заводи им липсват в планините!
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С нарастващо население е само кърджали заради връщащи се турски изселници и заводите за авточасти на теклас.
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Примерно трънският район е почти тотално депопулиран, но местните и.диоти изгониха минната компания която искаше да добива злато, за да се занимават с имагинерен туризъм без нещо интересно и имагинерно биоземеделие по камънаците.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В смисъл че има десетина мини. Другото е органичната химия край морето. Това всички го знаем.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Българските планини в демографско отношение далеч не са по-слаби от българските равнини. Ако махнем населението на столицата и областните градове, планинските райони имат също толкова гъсто население колкото в равнините, което предвид условията за живот означава, че те са по-силно населени от равнините." класическа бан о.лигофрения от времето на късния живковизъм.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ква промишленост - п.омаци копат тютюн у планината :)))
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А морските райони са половите ни органи
6
0
 
16
 
! Отговори
Това е истината преди 1 седмица
За жалост икономиката в тази региони основно се състои в неконтролиран и първичен дърводобив, който обезлесява и унищожава вековна природа.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може би,ама надали.Има 201,вече не населени места в БГ.А колко са с по 1-ин-2-*** жители,никой не знае.Дори и нормални пътищата вече няма до тях.Пороите са отнесли всичко.Затова и винаги съм казвал,че изборите не решават нищо.Само се харчат милиони толкова нужни за възраждането на България.Българската политика е kpeTeHu3ам,поради простата причина,че и полтиците са такива.До сега за избори са похарчени милиарди без всякакъв смисъл.
4
0
 
12
 
! Отговори
VDCH преди 1 седмица
До Сата НАТОНе е куку тоя. Тези, които му вярват са.
3
0
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
А заглавието е на неграмотникЪТ - редакторЪТ
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Може би,ама надали.Има 201,вече не населени места в БГ.А колко са с по 1-ин-2-*** жители,никой не знае.Дори и нормални пътищата вече няма до тях.Пороите са отнесли всичко.Затова и винаги съм казвал,че изборите не решават нищо.Само се харчат милиони толкова нужни за възраждането на България.Българската политика е ***,поради простата причина,че и полтиците са такива.
1
1
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Тоя е леко куку май...