Борят се 300 трафопоста да бъдат захранени

Проблемите са в ЕРМ - Запад и ЕРМ - Север
29 ное 2023 17:07, Стела Стоянова
12
Борят се 300 трафопоста да бъдат захранени
Снимка БГНЕС, архив

По отношение на електрозахранването, останаха нещата с двете мрежи – ЕРМ Запад и ЕРМ Север. В частта Юг няма повече аварийна обстановка, тоест населени места без електрозахранване.

Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев, предаде БГНЕС. Информацията е от 11 ч.

"В ЕРМ Запад имаме все още 175 трафопоста, които имат проблем със самото захранване", каза министър Радев и подчерта, че те се водят в 68 населени места, съответно 9507 абонати.

Енергийният министър отбеляза, че нещата се приоритизирани така, че там, където има реално най-много засегнати, да получат приоритетно електрозахранване.

"По отношение на Електроразпределение Север, там ситуацията е 163 трафопоста, предимно остават в областите Габрово, Шумен, Търговище, Разград, малко в Силистра и Горна Оряховица", каза той и допълни, че става въпроса за 58 места и 8234 абонати.

Министър Радев допълни, че има съществено развитие на обстановката, но все още се борят с около 300 трафопоста да бъдат електрозахранени.

По отношение на газохранилището „Чирен", което беше на собствено газгенераторно захранване, всичко е решено и в пълна изправност.

„По отношение на ЕСО, ние имаме за всеки отделен мрежови експлоатационен район планове за действие при обилни снегонавявания, поледици и ураганни ветрове", каза още енергийният министър. Той допълни, че в същия аспект за развити такива планове и в електроразпределителните дружества.

Министър Радев обясни, че правят секторна работна среща с представителите на всяко от електроразпределителните дружества и ЕСО.

По думите му констатираните проблеми не са малко.

Ще бъде направена и допълнителна извънбраншова среща с МРРБ, МВР, МОСВ, МЗ и МЗХ.

„В този формат на управление има смисъл не само да се бяга срещу вятъра, а всъщност превенцията да е в резултат на осъзнати слабости, съответно на планирани и обмислени действия след това, а не да остават нещата на самотек година след година", категоричен е министър Радев.

Енергийният министър коментира, че какво КЕВР проверява, или пък твърди, че е проверявал или не е, е нещо различно от проверките, които се извършват от Дирекция „Сигурност на енергоснабдяването и управление при кризисни ситуации" в МЕ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
мутрохолд преди 2 месеца
по тия трафопостове не са сменяни елементите от социалистическо време, нито пък старите алуминиеви жици дето като се допрат от вятъра дават на късо. И преди снега Мутрохолд се бяха изхитрили , като има вятър , първо спират тока на места в Софийско
10
0
 
3
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 2 месеца
Заглавието пак кърти миФки , както обикновено !
9
0
 
1
 
! Отговори
Токаджиев преди 2 месеца
Няма ток, няма плащане за спрян ток.Кой ще поеме отговорност за развалената храна от фризера? Ще ползвам печка на дърва,бойлер на дърва и агрегат, фотоволтаични панели.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Стига бе, още ли не са приключили?
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Преди години как при сняг над метър се оправя ха бе? Тия сега се борили. Само че като продадохме ЕРП-тата, първата работа на частниците беше да съкратят аварийните екипи и персонала и сега като стане авария почват да се ослушват и да лъжат по телефоните. То не може и да се плачеш. По телефона ти искат номера на точката, т. нар. ИТН и тогава ви свързват. Баба ви Гицка от село дали знае какво е това ИТН??
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 6 Че то като тази инфрастуктура беше държавна имаша аварии през ден. Много бързо се забравя какво беше. Единственото хубаво беше,че парите от тока отиваха в държавата,но качеството на всичко беше под всякакви критика
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вече 34 години "демокрация" и "пазарна икономика", приватизация на енергетиката, частни "инвестиции" - и инфраструктурата започва да издъхва. Защото недоучилите политици не знаят, че частния монопол е по-лошо от държавния
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Забавно е как ЕРП-тата обясняват какви инвестиции били правели по мрежата, и всичко лъсва след първия сняг.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези трафопости са много гладни щом се борят да ги захранят.
2
0
 
4
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
С кого се борят? За какво се борят? И Горна Оряховица откога са областен център, не беше ли там Велико Търново. Не че е голяма разликата де, но един министър трябва да ги поназнайва тези неща.
1
0
 
3
 
! Отговори
Тия планове, Радев преди 2 месеца
Да си ги навреш, знаеш къде!