Във Венецуела участието в политиката е криминализирано

Журналистът и социолог Лауре Никотра пред Bloomberg TV Bulgaria
27 юли 2024 08:29, Александър Попов
22
Във Венецуела участието в политиката е криминализирано
Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Във Венецуела няма равнопоставеност и прозрачност, а участието в политиката е криминализирано. Изборите, на които опозицията, както сочат социологическите проучвания, се очаква да спечели, са тази неделя, 28 юли. Около 600 000 граждани-доброволци ще бъдат около избирателните секции в цялата страна, за да осигурят и гарантират спокойствие на всички граждани, за да могат да излязат и да гласуват. Това коментира Лауре Никотра, журналист, социолог и комуникатор в социлните медии, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

"Изборите във Венецуела са обществен процес. Ние се подготвяме и участваме всички. Доброволците ще подпомагат дейността на застъпниците и на секционните комисии. Ако страната е така разделена както показват социологическите проучвания, 80% на 20%, или с 30 – 40% преднина за кандидата на опозицията, тези доброволци ще са баланса срещу избирателните комисии, назначени от Националния съвет за изборите".

Анализатори определят президентските избори във Венецуела тази неделя като един от най-важните в историята на страната. Това са първите президентски избори след наложеното икономическо ембарго, което притиска силно икономиката на Венецуела. Залогът на вота е огромен и заради 8-те милиона венецуеласки мигранти, които потърсиха по-добър живот и възможности в други страни от Латинска Америка или в САЩ.

Изборите много символично се провеждат на 28 юли, денят в който Уго Чавес щеше да стане на 70 години. От година и половина управляващата партия PSUV е изнесла щаба си в Баринас, родният щат на Уго Чавес. Там е базирана и Лауре Никотра – журналист, социолог и комуникатор в социалните медии. Има собствено предаване, разпространявано в Инстаграм, както и блок в местно радио. Посветила се е на намиране и предоставяне на информация на гражданите.

Изборите са тази неделя, 28 юли. Остават само два дни до този много важен момент, който ще даде възможност на венецуелците да определят и решат бъдещето ни по конституционен, мирен начин, чрез избори, каза в ефира на предаването Никотра. Тя припомни, че от 1998-1999 година Венецуела се управлява първо от Уго Чавес, а след това от Мадуро, като от тогава на власт успяват да се удържат „чавизмът“, а сега „мадуризмът“, въпреки агонията на режима.

По думите й бедствието, което преживява Венецуела, е видно от огромния брой хора, които напуснаха страната в търсене на препитание, за да подпомагат семействата си във Венецуела - около 8 млн. души са в Латинска Америка и Европа. Основно са в Колумбия, Чили, Перу, САЩ, Уругвай,  Аржентина и много други странни. Тази ситуация генерира огромен конфликт в региона и на континента.

Източник: Лауре Никотра: 600 000 доброволци във Венецуела ще охраняват изборите в неделя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: избориВенецуела
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой е кандидатът за президент от опозицията? Нашите медии вече пишат за Тихановская.
18
1
 
3
 
! Отговори
Русия преди 1 месец
Нашите добри приятели:) Северна Корея,Венецуела,Сирия , Беларус,Китай..
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нема да се плашите, Радев и ПП ще ви изпратят допълнително 10 000 машинки и Мадуро печели .
16
0
 
3
 
! Отговори
Гринго преди 1 месец
ДО До Гринго Истината е, ... А кое от написаното от мен не е вярно? И още нещо сеченето с пръст е специалитет на миротворците. Справка: Северна Корея, Виетнам, Куба, Гранада, Никарагуа, Боливия, Венецуела, Сомалия, Ирак, Афганистан, Иран и почти всички останали държави. Разбира се не се ограничават само със сочене, ами и с демократично хвърляне на бомби по населението. Това, обаче не им пречи да се самоопределят като миротворци и борци за мир
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Гринго Истината е, че симпатизирате на брутални и нагли диктатури и ви трябва някой, когото да сочите с пръст, за да не се личи.
14
4
 
4
 
! Отговори
Гринго преди 1 месец
Венецуела беше една сравнително подредена страна, в която около 30 % от населението са индианци живеещи по традиционния от хиляди години, а не в резервати, както в демократичния свят. Имаше и около 2 млн. мигранти от съседна Колумбия (сателит на САЩ), избягали там заради по-безопасния живот. И в един момент терорист, злодей, крадец и грабител номер 1 в света - САЩ реши да открадне от Венецуела няколко милиарда $ от банковите и сметки и резултатът е налице. Това е истината.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че тук по-различно ли е? Само крими елементи в политиката.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мис Вселена преди 1 месец
И тук трябва да се криминализира.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да де ама то машините на Мадуро ги взе боко тиквуня а не кико ***.
10
4
 
1
 
! Отговори
абе преди 1 месец
кико да върне машинките на мадуро че току виж изгуби изборите
9
1
 
1
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Браво
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Германия е същато, така че.
7
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Безпартиино сираче 3. А ти кой си да казваш коя държава е за униожение ? Я затвори прозореца, че става течение.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Същото е и в България. Пожелаваме им успех на венецуелците. Вече 2 пъти банкрутират държавата. Живот на заем живеят.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може да е криминализирано, но не е опасно като в САЩ. До колкото си спомням само преди 2 седмици куршумите летяха към един кандидат президент там. Разбира се поръчител няма, един човечец се събудил и решил да постреля малко от покрив, ченгета и тайни служби не му обърнаха внимание, само те не го видяха и не си вдигаха телефоните на десетки разтревожени граждани. Всичко това е напълно случайно.
4
6
 
2
 
! Отговори
от маЦква преди 1 месец
мЪдОро отново президент , печели с 90% подкрепа
3
3
 
5
 
! Отговори
Безпартиино сираче . преди 1 месец
И тази държава е за унищожаване.
2
2
 
10
 
! Отговори
болен мозък преди 1 месец
Явно и тая е завършила Харвард.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А кой и как ще участвува в изборите след като е криминализирано ? Щом е криминализирано това се отнася и за управляващи и за опозиция. Пък щяло било да има 600 хиляди доброволеца да осигуряват спокойствие. Лауре, ти на тебе ли си ?