След 10 години може да загубим Седемте рилски езера

Езерата в НП "Рила" под заплаха да се превърнат в блата
7 юни 2022 15:21, Елка Василева
51
След 10 години може да загубим Седемте рилски езера
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма част от езерата в Национален парк "Рила" са под сериозната заплаха да се превърнат в блата. За това алармираха учени и служители от парковата дирекция на научна конференция.

Ако не се ограничат вредните въздействия, след 10 години ще загубим Седемте рилски езера, както и двете езера под връх Мусала.

Един от най-сериозните проблеми, застрашаващи циркуса, в който са Седемте рилски езера, е големият туристически натиск и замърсяването, каза пред БНР директорът на НП "Рила" Владимир Милушев. Като втора причина той посочи силната ерозия.

Състоянието на туристическите пътеки не е добро и в момента усилията са насочени към тяхното възстановяване с естествени материали.  

20 километра е дължината на обозначените за преминаване трасета, но с нерегламентираните пътеки стават над 60 километра.

Може ли да се промени тъжната прогноза за езерата? Обратим ли е процесът на превръщането им в блата? Учените са категорични, че трябва да се ограничи присъствието на туристи в най-застрашените зони. Според Милушев има начин поне да се забави развитието на негативните процеси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
31
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
То няма лошо на лифта, но да има капацитет за деня, както е по много интересни места по света. Например- 300 човека за днес. Резервират се онлайн билети и се предплащат. Който си резервирал, резервирал. Който не, качва се пеша.
5
0
 
25
 
! Отговори
Нео преди 1 година
Един незаконен лифт и вече всяко прасе може да прояви свинщината си там!
4
0
 
28
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Спрете лифта и ще ги спасите моментално.
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как ще ги загубим? Патриотите, окичени с флага и с носии редовно тропкат хорца там. Това е истински патриотизъм! Полезен, градивен. Как ще ги загубим?
2
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е след гениалната герберска идея да се направи лифт, за да могат *** и Пульо да стигнат езерата и да си топнат топките. Беше очевидно много глупава идея, не знам как пък толкова не им е хрумнало какво ще стане! Поне за мен никога не е било загадка, де. И сигурно са усвоили и някакви пари покрай това - така че на кой му дреме за езерата.
1
7
 
25
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Но пък вече 15 години имаме гейпарад, което е многу якуууу.