Смъртта във Враца показа, че няма алгоритъм за прием в Спешна помощ

Това не е първият такъв случай, разказват медици
2 фев 2022 11:36, Петя Славова
69
Смъртта във Враца показа, че няма алгоритъм за прием в Спешна помощ
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

След трагичния случай във Враца, при който жена почина, докато чака да й бъдат обработени документите и й направят тест за COVID-19, специалисти коментират пред Нова тв положението в Спешните центрове.

По думите на д-р Мария Петрова - адвокат по медицинско право и д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация, в България няма разписан алгоритъм за прием в Спешна помощ.

Още по темата

"В Спешните центрове не е ясно какво правиш първо, как познаваш дали един пациент е в спешно състояние. По света дори немедицински лица могат да извършват животоспасяващи действия. В училищата учат подрастващите на такива неща. Тук и медиците си не учим на подобни работи. В другите държави на входа те посреща екип, който е компетентен. Още като се обадиш по телефона, са инструктирани как трябва да процедират. МЗ трябва да изисква такива правила и да ги наложи в структурата на Спешната помощ", обясни Хасърджиев.

"Категорично у нас нямаме правила и алгоритми за действия не само в Спешната помощ. Това не е първият такъв случай. Ако напишете в интернет изречението „почина докато чака линейка", знаете ли колко още подобни ще излязат. Никой няма да обвини някого, че е спасил човешки живот, а не е регистрирал пациента. На първо място трябва да се прецени случаят дали е достатъчно спешен, после да се помогне и чак след това да се премине към процедурите. Ако у нас имаше електронна лична карта, едва ли щеше да се стига до това отчаян мъж да се опита да си спомни ЕГН-то и да търси личната карта на умиращата му жена", допълни д-р Петрова.

По думите й в този случай освен престъпление от общ характер, трябва да се търси и престъпление от частен. „Поведението на дамата от регистратурата мога да оценя като злепоставяне", обясни Петрова.

След трагичния случай здравният министър нареди проверка в болничното заведение в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
15
 
! Отговори
Бай Хой преди 2 години
Резултат от недакърните гербарасти и герберутки за 12 години разграбване и позор.
35
5
 
5
 
! Отговори
dd преди 2 години
Кунчев,Киро,Нощ...убиват хора!
34
1
 
11
 
! Отговори
ЛИМОН 1 преди 2 години
НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.....ДЪРЖАВЕН ПРИЕМ......БЕЛЕНЕ
33
6
 
10
 
! Отговори
ЛИМОН 1 преди 2 години
ИСКАМЕ СИ СОЦИАЛИЗЪМА
32
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами майките бащите ни дядовците и бабите ни насадиха на пачи яйца. Заради едни банани които сега немогат да си ги позволят. Къде сте бе защо не пишете и да се оправдавате. Защо ние 20 и 30 годишните трябва да берем вашите плодове. Защо предадохте държавата на мутрите и олигарсите. Дайте обяснение. Така ли ви лекуваха по онова соц време. Такава ли бърза помощ ви даваха. Не за вас линейките летяха за 5 минути бяха при вас и ви спасяваха затова оцеляхте до 80 години. А ние мрем като мухи.
31
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aха. И като въведете алгоритми.. Кой точно ще каже на гъската, която крещи в приемната, че кърлежът не е спешен случай и трябва да се обърне към личен лекар? Или да обясни на загрижения баща, че напилият му се син не е спешен случай и е за токсикология? Понеже в момента в Спешна помощ ходи всичко живо, което не му се чака личен лекар. Любимото ми е, когато се вика линейка на Пирогов за паник атака!
30
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не би трябвало изобщо да се търси ЕГН в случая - пример - удрят те по главата и ти обират портфейла/чантата с документи. Определено си за бърза помощ и си в безсъзнание. Какво - ще чакат, докато се освестиш и си кажеш ЕГН-то ли? Или ще те пускат по телевизията, та дано някой те разпознае?
29
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смърта във Враца показва, че без реформи, все надолу ще вървим. Най- ключовите са съдебна реформа, здравна и образователна. Иначе България си отива. След 20 години тука няма да може да живее нормален човек, камо ли да се отглеждат деца. Лека и пръст на жената и съболезнования на близките.
28
1
 
35
 
! Отговори
Край преди 2 години
Алгиритми протоколи и пр не мигат да заместят човешината. Разбирам че не може всяка болка да се пфеживява като своя но и да искаш лична карта на умиращ човек е бездушно грозно Да снимаш вместо да еикаш за помощ също
27
1
 
26
 
! Отговори
Лошото преди 2 години
Лошото в случая е ,че в спешния център реално не се нарушили разпоредбите. Нарушенията са само морални-човещината, но не и законови.Няма точен ред на действие, но написан от реално работещи лекари , а не скатани писарушки по министерствата
26
1
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и кои направи болниците търг дружества сдс и иван костов и кохортата около негоа сега се ослушват и не се изказват когато е за пари са първи по телевизиитехората се приемат и се спасяват а документацията се урежда от някои от придружаващите
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато на хората им трябва алгоритъм, за да бъдат хора.....
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв алгоритъм бе, то здравеопазването е в колапс, ако нямаш пари нпма здравеопазване за тебе. То е изнудване за екипи, за прием, за какво ли не. Мошенници
23
4
 
33
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Дори да бяха прегледали жената ,без да чака, най- вероятно изходът щеше пак да е фатален-от белодробна тромбоемболия рядко се оцелява.Случаят вади видни много проблеми:самолечение /нямат осигуровки/и липса на профилактика, тотален хаос в спешната помощ -липса на кадри, линейки, на точен ред на действие, няма парамедици ,докато се стигне до лекар.Жалко ,че ще се говори 2-3 дни и никой нищо няма да направи. Двете страни -пациент и лекар са потърпевши ипак ще има такива случаи.
22
2
 
7
 
! Отговори
условия преди 2 години
Какви са условията за работа в спешните отделения на Големите градове и по малките населени места.
21
3
 
20
 
! Отговори
Ми5 преди 2 години
Като гледам по реащтивността на служителката, трябва да пише ТРАГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ.
20
3
 
9
 
! Отговори
АЛО 19 преди 2 години
Я СЕ ФАКАЙ! РЕАЛИН СЛУЧАЙ ОПИСВАМ! ИМАМЕ КОМИСИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, А В НЕЯ МЕД. УСЛУГИТЕ ИЗОБЩО НЕ ФИГУРИРАТ! А КАКВИ АВГИЕВИ ОБОРИ СА В ТАЯ МЕДИЦИНА! ПИШАТ СЕ ХАРТИЕНИ РЕЦЕПТИ И ДИАГНОЗИ В 21 ВЕК???
19
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЧЕ СЕ ОПРАВЯТ НЕЩАТА, КАТО СТАНЕ В ГЕРМАНИЯ И АНГЛИЯ - ОТНЕМАНЕ ЛИЦЕНЗА НА СЪОТВЕТНИЯ ЛЕКАР И СЪОТВЕТНАТА БОЛНИЦА! ВТОРИ СЛУЧАЙ ГАРАНТИРАМ НЯМА ДА ИМА! С ТИЯ БАСНОСЛОВНИ ЗАПЛАТИ ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ТЪМНИЧЕН ЗАТВОР!
18
2
 
41
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Хайде помислете малко - как рецепционистката може да прецени какво е състоянието на всеки един, влизащ в Спешния център - наранен, изгорен, пищящ или в несвяст. Кой трябва да посрещне човека на влизане - лекар или рецепционистка? Това не е клиника - спешен център е.
17
1
 
29
 
! Отговори
ЦЦЦ преди 2 години
ВЛИЗАНЕТО В БОЛТИЦА И В СПЕШНО ОТДЕЛЕНИЕ ТРЯБВА ДА Е ПО РАЗЛИЧЕН АЛГОРИТЪМ. АЗ ЛИ ДА РАЗПИША ТОВА????