Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради туристите

Те излизат извън обособените пътеки
11 сеп 2020 13:00, Нели Христова
45
Увеличава се ерозията на почвата в Рила заради туристите
Снимка: БГНЕС

Заради големия брой туристи, които нарушават правилата и излизат извън обособените пътеки, все повече се увеличава ерозията на почвата в района на Седемте рилски езера.

За да се спре този процес от Национален парк „Рила" предвиждат мерки, които в момента се обсъждат на среща между експерти и еколози. Сега служители на парка следят за ограничаване на човешкото въздействие в района, има и наложени санкции на нарушители.

Извършва се рехабилитация на туристическите пътеки, а хората трябва да се движат само по тях. Целта е да се ограничи негативното въздействие на туристите върху почвата като се определи маршрут, по който те да се движат.

"Това е предвидено да стане чрез поставяне на скален материал, каменни плочи, дървени парапети, които да насочват и ограничават отклонението на туристите. Дървени мостчета ще бъдат поставени на места, както и табели с информация за правилата на поведение и насоката на туристите", каза Красимир Андонов - директор на Национален парк „Рила".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
2
 
! Отговори
Ъъъ преди 3 години
Преди повече от 30 години ходих в Словашките Татри (Tatranska Lomnica). Още на влизане в планината тръгваш по ясно очертани и оградени пътеки, и никой не си и помислу да ходи извън тях. Много ми беше чудно, но и аз не посмях да стъпя извън тях.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На "еколозите" им дай да ограничават бизнеса. Вместо да се създадат правила и да се накарат посетителите да си оставят парите с удоволствие, те гледат да изгонят всички. В Алпите може да се печели от туризъм, а в Рила, Пирин, Родопите и т.н. не може. В Алпите НАТУРА2000 е 11-12% а в България 35% и расте. Шайката на Тома Белев надига вой за масовия туризъм, а в същото време организира мароприятия от рода на БЕГЛИКА фест на територията на защитена местност с участието на над 3000 чоека.
18
4
 
14
 
! Отговори
Lili преди 3 години
Ерозирала е главата на купения журналист,който е написал статията. Оставете Рила на мира. Няма нужда от бетон на езерата. Оправете пътищата с европейските пари ,няма нужда да рушите природата.Back off.
17
4
 
2
 
! Отговори
Само да попитам: преди 3 години
Нали между всеки две хижи има поне едно кафе, където човек да отмори от планината?Един приятел ме помоли да питам, че него го било срам...
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето дотук ни доведе Промяната на резидент румен радев ветото, разединил българите и вкарал татковината в гражданска война, в която работливи и честни граждани, подкрепящи ГЕРБ, биват нападани и грабени от крадци, алкохолици, наркомани, некадърници, кибици и авантюристи, симпатизиращи на партията - българоубийца БСП, отговорна за атентата над църквата Света Неделя и избиването на стотици хиляди неудобни за партията българи!
15
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този,който разреши лифт до езерата е за затвор!
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГолям прас! Локви сме виждали
13
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Само че тогава за какво са ви?"Природата не съществува само за да може *** и пульо да си пече кебапчета на открито или да друфти с джипа.
12
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са виновни пешеходните туристи, а онези с мотори, АТВта, велосипеди и най-вече джиповете. И това се случва във всички резервати и планини в България, защото няма реален конрол, който да ги спира и глобява. И тук държавата е абдикирала.
11
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бетонирайте тези безполезни планини.
10
10
 
9
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Защо ти е красива природа, ако няма да ти позволят да й се насладиш?Ами не ги хвалете тогава 7-те рилски езера, махнете ги от учебниците по природознание, изтрийте ги от туристическите справочници, не допускайте никой до тях, дори и заклетъте планинари. За да спасите езерата. Само че тогава за какво са ви?
9
3
 
9
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Концепцията как България ще се развива чрез туризъм е идеологията на Паразитизмът, в който единственото, което се случва е "експлоатацията на ландшафта";))) Туризмът е просто експлоатация на един природен или археологически обект донасящ конкретни ползи само на една определена прослойка от хора, които не искат да копат ниви с мотиката и да гледат животни. Нещо срещу което лично въстанах, поне аз, тази година!
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато има ерозия в ГЕРБ, има и по планините.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Планините привличат туристи, а не плащат данъци.Гешев веднага да ги събори и да построи по-ликвидни за държавата имоти.
6
8
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Да се забрани бедни да посещават. Само богати и успели хора. Те ценят природата.
5
4
 
18
 
! Отговори
МАРТО преди 3 години
Да се премахне лифта и да спрат джиповете.
4
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'Единственото решение срещу ерозията е да се подкрепят с бетон и хотели'.
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък "ерозията" не се увеличава в Колорадо а само в Рила, при това заради туристи???! Абе да ви имам и планините ..........
2
2
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Лифт и джипове аут.Какво ми дъвчете 10 години и хабите ресурси за конференции вместо от раз всичко.Дори автора сега ще обядва изхабил ненужно храната за тая статия.Махайте лифта и джиповете.Без лифт 10 000 за цялата година с лифта 200 000 за пролет-лято само.Какво ми умувате и харчите народна пара само?
1
2
 
11
 
! Отговори
Мечо Пух преди 3 години
Преместете резервата за мечки в Рила и броят на туристите рязко ще спадне.