Вадят вода за Перник от пещерите, с нея пълнят язовира

Изграждат нов утаител на пречиствателната станция
92
Вадят вода за Перник от пещерите, с нея пълнят язовира
Снимка: Булфото

От утре започват реалните дейности по изграждане на нов утаител на пречиствателната станция за питейни води на Перник, съобщи заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

По думите му това ще доведе до по-добро качество на подаваната към Перник вода и ще гарантира използването на водата и от мъртвия обем на язовир "Студена".

Още по темата

Мярката се налага и понеже заради валежите в язовира влиза по-мътна вода, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той уточни, че вече са почистени няколко водни канала, по които да влиза по-сериозен приток към "Студена".

Държавата ще финансира чисто ново трасе до сега съществуващия клон 2, посочи също Караниколов. То ще преминава отново през имоти - собственост на "Стомана Индъстри". Дружеството обаче имало готовност да дари тази част от тях, през която ще преминава тръбопроводът. От утре започва изчистване на трасето, тъй като клон 2 е изключително важен, подчерта Караниколов.

Клон 2 и Батановският водопровод са с най-тежки водозагуби, допълни Нанков. По думите му трасето на клон 2 и неговата реконструкция са включени в големия проект за воден цикъл на Перник. Тази част ще бъде изключена от големия проект и ще бъде направена аварийно, посочи Нанков, цитиран от БТА.

Прогнозната стойност на обекта е 2 000 200 лв.

"Два дни правим обследване по планината.Това, което виждаме е, че има вода", каза Караниколов.

По думите му са необходими 2 дни, за да се уточни технически как ще бъде докарана до язовир "Студена", като същевременно осигуреният дебит бъде съобразен с екологията. Затова днес геолози и представители на МОСВ съгласуват действията си.

От пещерите и галериите се очаква дебит от около 200-300л /сек. Започваме работа до два дни за пълненето на язовира, но е много важно да покрием и В и К системата, подчерта Караниколов.

Кметът е подал искане, което ще бъде остойностено в края на деня за 68 км водопроводна мрежа в рамките на града. Касае са за пълна подмяна на водопровода на около 15 улици и канализацията на две улици. Финансирането на стойност около 20 млн. лв. ще бъде осигурено от държавата.

МРРБ сключи два договора - за хидрогеоложко проучване и за почистване на два канала, посочи Нанков. Той уточни, че заради тежки здравословни проблеми на новоназначения прокурист на В и К от понеделник оперативното ръководство на пернишкото В и К ще поеме главният инженер на В и К Стара Загора. Със заем от други държавни предприятия с принципал МРРБ ще осигурим заемни средства за оперативни разходи на В и К - Перник, каза също Нанков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Перникводапещери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А къде отидоха тези 32 000 000, които охранената Павлова започна да харчи за водния цикъл на перник преди повече от 3 години?
22
2
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
32 000 000 милиона са откраднати от парите за ремонт на стената на ,,Студена ,, !!!
21
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия бесни *** да ги водят на водопой до Искър.Не заслужават ново ВиК много са диви.
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко е по-голям хирдоинженер и от Доган.
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я ученио как се подиграва с нещастието безсрамник сигурно и в бан си се намърдал
18
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА !!! Идеята с пещерите по слабоумие ми напомня опасността от пръскачките, с които щяла да се дестабилизира държавата.
17
0
 
18
 
! Отговори
до учен преди 4 години
От такива учени аман имаме си с лопата да ги ринем затуи сме на това дередже от пишман учени и връзкари
16
1
 
40
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
До nekojНапълно прав си !Има клип, който се ръти в интернет, на който Лиляна Павлова Свинетка се изпъчила пред язовира и обяснява как ще го рехабилитират. Стойността на проекта е 32 милиона лева.Парите са изтеглени от Световната банка, а годината е 2016-та.Така го "рехабилитираха" тоя язовир "Студена", че оставиха 100 000 човека без вода.А, идеята за водата от рещерите няма какво да я коментирам.Сама по себе си е достатъчно комична.Няма ли да се наруши екоравновесието ?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Учен Голям си шегаджия.
14
0
 
20
 
! Отговори
верващ преди 4 години
Молебена за вода помогна от вчера заваля
13
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9 - защо не е уволнен ли? Защото на Бати Боко не му се ходи по празниците да обикаля "дългата банка с гербави кадри" - Кръстовищата - да търси нов министър! Е за това.
12
2
 
34
 
! Отговори
Учен преди 4 години
А не е ли по-лесно и евтино да закарате перничани в пещерите вместо да правите водопроводи и нови пречиствателни станции. Нека изкарат там до края на зимата с подслон и прясна вода пък напролет като се напълни язовира ще се приберат в града.
11
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
50 хил. перничани, ако излезнат пред парламенто, Боко ке падне, ама са прости.
10
2
 
36
 
! Отговори
Жалко преди 4 години
Хора вия не разбрахте ли че по мирен път нищо у нас няма да се оправи,за съжаление това е истината!
9
1
 
30
 
! Отговори
истина е преди 4 години
Чудя се до къде ще падне нивото на правителството .Може би ,под тинята в язовира ,но те са пълни пердета ,и им пука само за собственото си забогатяване !!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо м-ра на регионалното развитие още не е уволнен?Защо гл.прокурор не потърси сметка на всички виновници за тази криза?Кой в крайна сметка ще понесе отговорността за това безумие?
7
4
 
16
 
! Отговори
сигурно преди 4 години
Ако наистина има вода в пещери и галерии ,тя ще е канцерогенна ,защото ще е замърсена от въглищата !!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До nekoj - "меки" са винкелите на Перничани...
5
1
 
36
 
! Отговори
До 5 преди 4 години
Дебелото Лиле го скриха в Брюксел,защото толкова много пари открадна и нищо не свърши,че дори и Кьовеши да я подпука,пак няма да ги върне.
4
1
 
40
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
То че водата от язовира изтече - изтече и никой не смее и да подшушне накъде!Ама защо някой не каже къде 'изтекоха 32та Милиона за язовира дето взеха от Световна банка 2016та и Дебелото Лиле се кълнеше че ще реши веднъж за винаги проблема с водата в Перник? Къса ни е паметта или какво ли?