Заради руски дълг: Задържаха болидите на Хаас в Нидерландия

Участието на тима в Гран при на Италия е под въпрос
24 авг 2024 12:50, Нели Христова
9
Заради руски дълг: Задържаха болидите на Хаас в Нидерландия
Снимка: БГНЕС

Участието на "Хаас" в Гран при на Италия другата неделя е под въпрос, след като цялата екипировка на тима няма право да напуска Нидерландия заради дълг към бившия спонсор на екипа - руската "Уралкали".

През юни арбитражния съд в Швейцария постанови, че "Хаас" трябва да върне на компанията част от спонсорските пари от 2022 г., след като договорът бе прекратен заради войната в Украйна.

Според решението разтрогването на договора е правилно, но американският тим може да запази само част от 13-те милиона долора, които са платени за цял сезон.

Така "Хаас" има да връща 9 милиона долара и един състезателен болид на руснаците.

Миналият месец "Уралкали" обяви, че "Хаас" е пропуснал плащане през юли и заради това се е обърнал към съд в Нидерландия за арест на цялото имушество на екипа по време на Гран при тази неделя. Вече има издадена предварителна заповед за това.

В резултат на всичко това в петък на пистата "Занвоорт" са се появили съдебни изпълнители и полиция, за да изпълнят решението и да оценят имуществото на екипа.

Участието на "Хаас" в Гран при на Нидерландия не е под въпрос, но на екипа му е обяснено, че няма как да преместят болидите и екипировката си от стараната, докато не бъде покрит дълга. А до Гран при на Италия остава една седмица.

В официално съобщение "Хаас" твърди, че вече работи с "Уралкали" за да се финализира трансфера на средствата, като се подчертава, че всичко трябва да е в синхрон със санкциите, които са наложени на руски фирми.

"Хаас" смята да покрие изцяло дълга си към "Уралкали" след като няма спор около него. Работим с адвокатите си, за да сме сигурни, че плащането те в съответствие с отнасящите се към него санкции от САЩ, ЕС, Великобритания и Швейцария. Ние ще продължим работа с "Уралкали" до крайното решение на проблема", се казва в съобщението.

"Ние сме наясно, че съдебни изпълнители с полиция са влезли в гаража на "Хаас" и са направили инвентаризация на състезателната екипировка и друга собственост. Това е очаквано след отказа на екипа да се съобрази с решението на арбитражния съд, който присъди пари и един болид на "Уралкали". То е от 12 юни и влезе в сила веднага, но е пренебрегнато от "Хаас". Екипът имаше 2 месеца да се съобрази с него, като предоставихме на "Хаас" как да направят плащането и къде да пратят болида, но така и не получихме отговор", заяви говорител на "Уралкали".

"Уралкали" е собственост на руския милиардер Дмитрий Мазепин, а неговият син Никита бе пилот на "Хаас" през 2021 и 2022 година до прекратяването на договора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Спорт
Левски едва успя да бие Хебър с 1:0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
КУРдоколенко преди 2 седмици
Днес Хаас, скоро и други играчи-Майкрософт, Интел, Ейпъл, Рено и така нататък, докато не им се изпразнят банковите сметки, хаха. Западното право е като османските данъци тип зъби.
7
0
 
1
 
! Отговори
F1 Fan преди 2 седмици
Когато политиката превземе и спорта, тогава наистина става лошо, субективно и нечестно! Примери много. За съжаление!
6
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И всичко това благодарение на великият геополитик,стратег, плувец, ловец,кагебист и таксист, строител четвърти разряд, шахматист, главнокомандващ,баскетболист ,хокеист и историк Владимир Владимирович Путин!
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя обрал парите на руския народ и тича да ни ги даде. Що не направи руска ф1?
4
16
 
14
 
! Отговори
Санкции, още санкции преди 2 седмици
Освен деветте милиона дълг на Хаас, има над триста милиарда блокирани руски активи, лихвите от които бяха използвани за "военни помощи" за зеления клоун.
3
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
американският *** си мислил, че опирайки се на наложените санкции, може нагло да краде руски пари.
2
14
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 седмици
Челси винаги е бил и е отличен отбор. С крадените пари Абрамович лъскаше имиджа на дребния от бункера.
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много са ми интересни Челси, Абрамович ги направи отбор от опашкари, днес американския им собственик ще се бори да не изпаднат. При лошия Абрамович колко купи имат?

Спонсорирани публикации