Непобедимият Байер пак сътвори сензация и е на финал

Подобрен бе историческия рекорд на "Бенфика" за мачове без загуба
10 май 2024 08:55, Петър Бойчев
2
Непобедимият Байер пак сътвори сензация и е на финал
Снимка БГНЕС

Сензацията на сезона в европейския клубен футбол Байер Леверкузен продължава с уникалното си представяне, след като се класира на финал за Лига Европа, предаде gol.bg.

Реваншът с Рома снощи завърши драматично 2:2. Така "аспирините" изравниха резултата в 97-ата минута чрез Йосип Станишич и записаха рекордната 49-та поредна среща без загуба. Подобрен бе историческия рекорд на Бенфика (48) на Еузебио от периода декември 1963 – февруари 1965 г.

"Вълците" поведоха с 2:0 с гол на Леандро Паредес в края на първото полувреме от дузпа, а в 66-ата минута световният шампион от Аржентина отново беше точен от бялата точка, с което изравни общия резултат.

Леверкузен вече не само виждаше първото си поражения през сезона, но се задаваха и продължения. В 82-ата минута обаче Джанлука Манчини си отбеляза автогол след изпълнение на корнер, а в 97-ата минута дойде и историческият гол.

Така германският шампион се класира за големия финал, който ще се играе на 22 май на "Авива Стейдиъм" в Дъблин. Там съперник на хората на Шаби Алонсо ще е един от най-силните италиански отбори в последните години Аталанта.

В Бергамо домакините попиляха Олимпик Марсилия, спечелиха с 3:0, за да стигнат до първия си европейски финал с общ резултат 4:1. Попаденията за Аталанта паднаха през двете полувремена и бяха дело на Адемола Лукман, Матео Руджери и Ел Билал Туре.

Интересното е, че за двата отбора предстоят и финали за Купите на страните им. На 25 май Леверкузен се изправя срещу Кайзерслаутерн, докато седмица по-рано Аталанта играе с Ювентус.

Това превръща сезона и за двата отбора в исторически.

Домакините от Леверкузен наваксаха изоставане от 0:2 в хода на двубоя с Рома след две дузпи, изпълнени от Леандро Паредес, за да стигнат до равенството в добавеното време.

Ромелу Лукаку бе намерен в добра позиция в атака за Рома в четвъртата минута на срещага, но вратарят на Байер Матей Ковар се намеси навреме. Аржентинецът Есекиел Паласиос отправи опасен удар към вратата на гостите в 16-ата минута, като последва стабилна реакция на стража на Рома Миле Свилар. Минута по-късно Лоренцо Пелегрини стреля с глава при поредното нападение на гостите от Рим, но Ковар пак спаси.

В 29-ата минута Паласиос удари греда за Байер Леверкузен, а три по-късно Джереми Фримпонг също пробва мерника си, но безуспешно. Силните минути за домакините продължиха, а Адам Хложес на три пъти застраши вратата на Рома.

Гостите поведоха в 43-ата минута след точно изпълнена дузпа от аржентинеца Леондро Паредес, отсъдена за нарушение на Джонатан Та.

След почивката Рома имаше изгодна възможност за втори гол в 50-ата минута, когато Браян Кристанте затрудни Матей Ковар, а в 59-ата минута Йонас Хофман пропусна пореден шанс за Байер Леверкузен.

Италианският тим получи правото да изпълни втора дузпа заради игра с ръка на Адам Хложек и в 66-ата минута Леандро Паредес отново бе точен за 2:0 в полза на Рома.

Усилията на домакините да променят развоя на мача дадоха резултат в 82-ата минута, когато натискът им предизвика автогол на Джанлука Манчини за 1:2. Пет минути по-късно Свилар предотврати втори гол във вратата си след удар на Фримпонг, който бе близо до попадение и три минути по-късно.

Изравнителният гол все пак дойде в седмата минута на добавеното време, когато Йосип Станишич напредна и с прецизен изстрел прати топката в долния ляв ъгъл на вратата на Рома за крайното 2:2.

Там съперник ще е Аталанта, който срази Олимпик Марсилия. Домакините започнаха много активно двубоя и в осмата минута Шарл Де Кетеларе пропусна чудесна възможност да открие резултата. В 24-ата Джанлука Скамака надскочи защитата на Олимпик Марсилия и стреля с глава, но удари греда, а малко по-късно Де Кетеларе не успя да преодолее вратаря на гостите.

Аталанта стигна до първо попадение в 30-ата минута, когато Адемола Лукман реализира за 1:0. Шест минути по-късно отново Шарл Де Кетеларе застраши вратата на френския тим. Футболистите на Аталанта реализираха втори гол в 50-ата минута, дело на Матео Руджери, който бе точен за 2:0.

В 64-ата минута Жордан Верету удари греда за гостите от Марсилия, но домакините продължиха да контролират двубоя. Крайното 3:0 оформи Ел Билал Туре след отлична индивидуална акция в четвъртата минута на добавеното време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от Тенис
Кевин Питерсън: Дължите извинение на Джокович, беше прав за ваксините
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Догодина тоопклубовете в Европа ще се избият за Чаби Алонсо!