Заплатите на шофьорите в градския транспорт под въпрос

Столичната община може да не може да изплати предстоящия аванс или заплата
2 окт 2024 07:15, Стела Стоянова
57
Заплатите на шофьорите в градския транспорт под въпрос
Снимка БГНЕС, архив

Градският транспорт в София  спре единствено заради стачка на шофьорите и, като гледам, се задава такава. Причината – рискът Столичната община да не може да изплати предстоящия аванс или заплата на работещите в дружествата. Това обяви пред „Телеграф“ зам.-шефът на комисията по транспорт в Столичния общински съвет Карлос Контрера, който коментира насроченото извънредно заседание на градския парламент в четвъртък.

На него ще се гласува отпускането на заем в размер на 6 млн. лв. - 5 млн. лв. за „Столичен автотранспорт“ и 1 млн. лв. за „Столичен електротранспорт“. „Тези 6 млн. лв. няма да стигнат за нищо. Само просрочията за дизел в автотранспорта са 6,7 млн. лв. Това е поредното частично решение на парче. Това е безумие. Или им давай пари, или не им давай въобще“, коментира той.

По думите му този ход не решава проблема в дружествата, защото към 27 септември само автото има да получава 14,159 млн. лв. Отделно от това „Столичен електротранспорт“ очаква да му се изплатят 8,7 млн. лв., както и метрото – 2,5 млн. лв. Общо всички дружества очакват да им се разплатят 22,5 млн. лв.   

Контрера обясни, че още на 13 септември е дал решение на проблема, като е внесъл предложение, с което да се предоставят от бюджета на Столичната община 15 млн. лв. на автото като мостово финансиране, докато държавата преведе средствата. Контрера коментира, че причината за проблема е липсата на паричен поток.

Той обясни, че всеки месец транспортните оператори получават възнаграждения от ЦГМ на километър пробег, което се разплаща от продадените превозни документи и получават компенсации от държавния и общинския бюджет за преференциалните карти.

„Това са трите основни компонента, които издържат системата“, заяви съветникът и уточни, че когато единият компонент не се изплаща, става липса на паричен поток и изпадаш в задлъжнялост. „Държавата плаща на тримесечие, въпросът е, че те не са плащали от май месец“, посочи съветникът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от София
Започва ремонт на подлеза пред Централна гара
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Имало едно време , ЕДНА ДЪРЖАВА !Сега такава държава няма . Та , когато имало една държава , то тя била на 2-ро място в СВЕТА , по интелект и образование , сега тая територия е на 50-то място , по тези показатели ... Същото е И във всичкиТЕ и сфери !
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
За каква ''държава'' говорите ,... ИМА ЛИ ДЪРЖАВА --ВЪОБЩЕ ?Разни посолства , 4 броя / за сега/ управляват тая територия , която е частна собственост , вече само на един *** , който по заповед управлява ..., за да не му свият ''магнитските'' пари !НЯКОЙ ---НЕЩО ?
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Да не стане КЪСНО , докато се чудите , ще останете и без шофьори в Г Т !
40
1
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 2 дни
Мина времето с 500 лв. заплата и софийско жителство.
39
0
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 2 дни
за тия две професии конкретно е много трудно да се определи коя е по-изискваща. Адвоката извършва основно интелектуален труд, чистача основно физически. Адвоката има заседнал начин на живот, чистача е изложен постоянно на химически препарати. Аз лично не бих се наел да кажа, че адвоката е по-зле от чистача в това отношение.
38
1
 
5
 
! Отговори
До до Даниел преди 2 дни
Така е, но по принцип и не се предполага, че чистачът и адвокатът трябва да живеят еднакво. С цялото ми уважение към всяка една честна професия, но някои са доста по-изискващи.
37
0
 
8
 
! Отговори
до Даниел преди 2 дни
Не е еднакво, но с 9000 остатък не живееш тъй както с 900, нали?
36
1
 
1
 
! Отговори
За сметка на това преди 2 дни
заплатите в СОС не под въпрос, освен това са и доста по-високи.
35
2
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 2 дни
До Плосък данъкИ бедният, и богатият плащат 10% данък, ама от 1000 лева заплата на бедния 10% са 100 лева, а от 10000 заплата на богатия 10% са 1000 лева данък. Не е баш като да плащат еднакво.
34
3
 
6
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 2 дни
този Васил Терзиев и Мис Бони и СИе се оказаа още по неакдърници и по-зле от Фандупкова която нищо не правеше а тез и и поразии правят на всичкото отгоре ! уж нямаше нямаше да сечат дървета а в цяла СФ се сече на поразия ....ужас !
33
8
 
6
 
! Отговори
До Мен ме е срам преди 2 дни
Оди си на Русия тогава. Омразата към България беше упорито възпитавана в НРБ. Дори не наричаха хората българи тогава, а комунисти, така че проблемите ти са ясни, пич. Отърви се от руския си манталитет. Независимо дали си осъзнат или неосъзнат русофил, тебе те тресе руския манталитет, ако не ти е ясно.
32
6
 
3
 
! Отговори
До Плосък данък преди 2 дни
Плоския данък го сложиха най-верните русофили навремето, БСП и Станишев и то копи пейст от Русия.
31
1
 
6
 
! Отговори
Real Politic преди 2 дни
Истината е че на никой от тези които се борят за гласа ви заради субсидията не му пука че сте работещи бедни даже за тах е по добре да ви няма да не им пречите и ако може някак си автоматично да печелят избори по критерии лъжа.Трудно е да се направи нова партия дори новите партии са ДС проекти и не са тръгнали сами!Тоест те са различни но кукловодите са едни и същи.И вие очаквате нещо различно ли!Така приключва всичко.
30
1
 
11
 
! Отговори
Значи преди 2 дни
България за едни е майка а за други мащеха и тия соито им е мащеха имат пълното право да я мразят!!!
29
0
 
14
 
! Отговори
КОГА преди 2 дни
Държавата ще спре работодателите да укриват данъци ?!!
28
3
 
9
 
! Отговори
Плосък данък преди 2 дни
И бедния и богатия плащат 10% ама за бедния това са много 300 лв за богатия са нищо!Това е *** б аната България какъв патриотизъм!
27
0
 
10
 
! Отговори
РашоКардарашо преди 2 дни
Питат в едно предаване по радиото един льо Льо уж финансист някакъв ако някой получава 6000 лв заплата а се осигурява на 4000 тоест другите два бона ако ги взима под масата честно ри е са не плаща данък на тях и той вика нали горивата и храни и всичко има голямо ДДС така че немало проблем защото се облагат с данък.Бих го попитал а нали и на МРЗ също се облагат храните и всички стоки с ДДС това честно ли е по тая мал о умна БеГе ска логика бедните да плащат двойно.Много сте назад от белия свят!
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Слабо ме вълнува как някакви, въртящи гевреци за някакви смешни 3-4к месечно нямало да имат увеличения. И да нямат, за слугински труд се избиват по 10 000 бачкотещи неграмотни бачкери за работно място, така че ще се намери моментално някой.
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тая работа с градския транспорт е като оная работа с паркирането в центъра и като оная работа с дърветата по Опълченска. Тоест удари под кръста от старите към новите.Но за сметка на живущите в града.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Закривайте транспорта и махнете синя и зелена зона!