Васил Терзиев за дърветата на Опълченска: Боли ме, но няма как да не бъдат отсечени

Загубата на всяко едно дърво и то голямо дърво, е проблем, отбеляза той
23 авг 2024 18:12, Нели Христова
39
Васил Терзиев за дърветата на Опълченска: Боли ме, но няма как да не бъдат отсечени
Снимка: БГНЕС

Загубата на всяко едно дърво и то голямо дърво, е проблем. Най-важните характеристики на нашия град са, че той е зелен, че има много паркове, има големи дървета, но в случая с улица "Опълченска" няма как тези дървета да бъдат запазени. Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг в отговор на въпрос във връзка с протестите на граждани за отсичането на дървета по ул. "Опълченска".

Терзиев каза, че общинската администрация е мислила всякакви варианти, включително и да премести дърветата, но това би струвало на общината много пари, а експертите казват, че дърветата нямат никакъв шанс да оцелеят след преместването им. Според специалисти дърветата могат да бъдат преместени през ноември, но дори и тогава шансът им да оцелеят е около 5%, което на нас ни се стори необосновано, добави кметът. По думите му усилията да залесяват и озеленяват на други места със спестения ресурс от преместването на тези дървета, могат да дадат много по-големи резултати.

"Боли ме за тези дървета, но едно от най важните неща на този проект е подмяната на канализацията", обясни кметът. Тя минава точно под кореновата система на дърветата, няма как те да бъдат заобиколени, добави той. Не можем да гледаме само 39 дървета, които всички ние смятаме, че са важни, но трябва да обърнем внимание и на десетки хиляди граждани, които страдат от неподменената инфраструктура. Трябва да избегнем проблеми с водоснабдяването, за да избегнем проблеми с канализацията, да избегнем проблеми с наводнения, добави Терзиев.

На въпрос, свързан със вчерашния протест пред Столичната община срещу строителство, което затваря пътека, свързваща "Княжево" с Бялата вода и Златните мостове в планината Витоша, Терзиев уточни, че се е видял с представители на общността от "Княжево". Говорихме за проблемите и възможните решения, добави кметът. Кое в какъв времеви период може да се случи не само за слънчевата пътека. Предизвикателството ще е да намерим дългосрочните решения по много наболели въпроси в този район, но имаме добра комуникация и смятам, че ще намерим и удовлетворителни решения в близко време, добави кметът.

Терзиев беше помолен да коментира проект за облекчаване на трафика в София, който преди дни коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кметът на София каза, че много се радва за скиците на Борисов и посочи, че Столичната община организира конкурс за главен архитект. По думите на Терзиев "може да си чертаем всякакви работи, но има обективна реалност, както и политическа изборна реалност".

Кметът посочи, че ако всички си вършат работата и тя не се саботира, нито на местно ниво, нито на държавно, в края на 2027 г., началото на 2028 г. отсечката, която е между кварталите "Люлин" и "Овча купел" ще бъде готова. По думите на столичния кмет това е най-тежкият участък на Околовръстното - "за 18 месеца не могат да се минат процедури и отчуждение, камо ли проектът да бъде реализиран в неговата цялост", каза той.

Лентичките за този проект ще ги реже този, които спечели изборите през 2027 г., посочи Терзиев. Ключово е да се помисли как ще бъдат направени връзките с Околовръстния път, с бул. "Царица Йоанна", изграждането на буферни паркинги, за да може цялата система да работи ефективно, добави кметът. Изграждането на този тунел не е нова идея, посочи Терзиев и допълни, че тя е от времето, когато Петър Диков е бил главен архитект на София, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от София
В кадър: Огромно незаконно сметище се появи в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
борисов защо не ги е подменил до сега сега негативите ще ги обере терзиевспрете вече строителството в софия вече не се диша водата свършва мислете вперспектива климатът се променя фатално садете дървета на всяко свободно място
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аха, канализацията ... До вчера това не беше известно. ОК, хайде поредната допълнителна лента в София. След 1-2 години пак ще има задръствания в пиковите часове и пак в 90% от времето ще стои този път празен. Велоалея няма да има, тротоар ако има ще е широк 1м и новите дръвчета ще са там, така че майка с количка да се чуди как да мине. Изобщо София расте, но не се и развива!
25
1
 
5
 
! Отговори
Теодоро преди 2 седмици
Жалки нещастници! И на вас скоро ще ви отсечът зелките...скоро!
24
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Униожи природата! Унищожи пътищата! Унищожи вело алеите! УУУ!
23
1
 
6
 
! Отговори
"Боли го" преди 2 седмици
Но все пак дядо му е стоял начело на репресивния апарат на Георги Димитров и няма как да бутне "къщата" на "вожда" и "учителя"! Докато сечем дървета, за да спасим къщата на злото няма как да се оправим!
22
2
 
3
 
! Отговори
Винаги Има как! преди 2 седмици
Като се бутне прокълната барака на Жоро Тарабата дето подари Македония на Югославия! Заради него Тито изби 30000 българи от Македония - целия им духовен и културен елит. Вместо да го спре той почна репресии срещу българите в Пиринско за да ги принуди да се пишат "македонци", та да можеш и Пиринска Македония да им подари! По план тази барака трябваше да я бутнат, а не да секат дърветата отсреща. Една кирка е достатъчна!
21
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не всеки мозъчен лилпут е расовапуткаОтаналения контингент. Излиза че канализацията е по "възрастна" от възрасните дървета, Дърветата са от времето на Генарал Гурко, посланник Позитано и Посланник Лавале; и някма как Алексадър Стамболийски да е ровичкал в коренеите има за да прокара каналните тръби. Таке е при мозъчните лилипути от аналнияконтингент на ичка си айна.
20
0
 
11
 
! Отговори
Съсипи София преди 2 седмици
Любовницата му Мис Бони изсече дърветата, направи София пустиня.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще "засадят" нови. Как му повярвах на този! Нали ви знаем номерата продажници долни! Ще засадят едни клончета , като на другите места дето правиха ремонти - половината не хванаха ,една част ги отсекоха , а тези дето останаха Ще растат поне 30 години , за да могат да правят сянка- каквато им е идеята да ги има около тротоарите!!! Не като на запад - само бетон и малки тротоарчета , а слънцето си пече и ставаш черен от една разходка!!!
18
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е затва на комунисти не вервам.Родени са в лъжи.
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Спасете ни от спасителите! Газят, мачкат, рушат и съсипват всичко докато ни спасяват.
16
1
 
13
 
! Отговори
Да бе преди 2 седмици
Боли го фара тоя шестак...
15
1
 
12
 
! Отговори
Поправка преди 2 седмици
Всъщност Мазил Резилев каза следното :"Боли ме к0реЦ за дърветата..."Просто Кукунелка Снайпера не смогва да 6ъл8а съчинения по картинки на конвейера за скромната сума от 300 гривни на парче.В бързината е пропуснал0 нЕкоя дума на Ушевото ДС-унука :) Проявете разбиране към предизвикателствата на независимата българска журналистика, каквото и да значи това...
14
23
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 2 седмици
Стига с тия дървета ? Нали после ще се разшири платното и ще бъде хубаво.Дървета ще засадят нови...що трябва да плачем ?? Стига 50 човека бойкотирали проекта...аман от загрижени ...искам разширение на Опълченска !
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Терзиев да поръча от ценните дървета да се издялат дървени дилда и да ги раздаде на ПП и Спаси Шопия за спомен.
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оставка веднага
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Според мен е много по-лесно да не бъдат отсечени. Ама понеже повечето софиянци са гейове и всякакви други природни аномалии, да живеят сред камъни и бетон.
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 8 - Щото в Ница имат стратегия и запазват дърветата. Тук Терзиев да ти е обещал, че ще ги засади на друго място или после ще ги върне по местата им или наблизо някъде? Просто ще ги изсекат.
9
1
 
17
 
! Отговори
Cpt. William Lynch преди 2 седмици
ЗАТВОР за ХУНТАТА на СГЛОБКАДЖИИТЕ !!!
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Ница, когато се налага да разширят улица или да строят нещо, изкореняват дори големи палми така, че да ги посадят на друго място. Това го видях сочите си. Защо там може, а тук не може?