ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме промяна в чистотата на София, улиците са блато

Новата аминистрация иска с над 40 млн. лв. повече за почистването на града
Обновена: 28 ное 2023 23:01 | 28 ное 2023 23:00, Анисия Иванова
36
ВМРО към ПП-ДБ: Не виждаме промяна в чистотата на София, улиците са блато
Снимка: Facebook

"Не виждаме никаква промяна в чистотата на София. Столичните улици са блато!", твърдят в коментар до медиите от ВМРО по отношение на чистота в града

ВМРО - София в сряда ще обсъжда предложението на кмета Васил Терзиев за почистването на София. Администрацията на ПП-ДБ-Спаси София искат с над 40 млн. лв. повече за почистването на града.

Във Фейсбук профила си общинският съветник Карлос Контрера разкритикува доклада, който според него повтаря стари грешки. ВМРО не вижда следа от реформи или промяна в политиката за чистотата.

"Липсва каквато и да е индикация за промени, подобрения, нов подход. Обещаваше ни се прозрачност, а докладът дори не беше публично представен. Предвижда се увеличение в дейностите по сметоизвозване и почистване без никакви гаранции за подобрения. Това означава, че ще се дадат едни пари за същото. Нужни са повече усилия. Дейности като озеленяването и поддръжката на уличните дървета са за пореден път подценявани. Това е проблем, който трябва да започнем да решаваме. Не се предвиждат сериозни дейности по кастрене и резитба на короните на дърветата, както и по-добро улично озеленяване. Няма разписан подход и финансиране за системното ликвидиране на незаконните сметища. Няма нищо ново като философия за справянето с едрогабаритните отпадъци. Това са сериозни ахилесови пети на този разчет, на тази план-сметка", коментира Контрера.

Според общинския съветник от ВМРО, ако сериозно не бъдат подобрени разчетите, това предложение няма как да бъде подкрепено.

Директно питам хора като Борис Бонев, Бойко Димитров, Марта Георгиева - все общински съветници, защо няма промяна в план-сметката. Години наред те критикуваха точно тези разчети. Сега подкрепят ли ги вече, риторично пита Карлос Контрера. Вижда се, че общината събира повече пари от такса смет, отколкото успява да разходва. Това означавало, че има два варианта - или повече дейност – реална, например системно почистване на шахти, вертикални отводнители, чистене на дерета. Другият вариант е намаление на такса смет поне за бизнеса, който години наред плаща значително повече, отколкото отпадъци генерира, смята Контрера.

Бизнесът в момента заплаща 10% върху отчетната стойност за нежилищните имоти на предприятията, от които:

- 2,9 ‰ за събиране и извозване на битовите отпадъци;
- 3,3 ‰ за обезвреждане в депа или други съоръжения на битовите отпадъци;
- 3,8 ‰ за поддържане чистотата на териториите за обществено ползване.

През следващата седмица предложенията на ВМРО - София по план-сметката ще бъдат внесени до кмета Васил Терзиев и до общинския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Марина преди 2 месеца
На празни думи и обещания много ги бива. Но всички софиянци вече виждат каква е картинката в действителност.
26
0
 
0
 
! Отговори
Васко преди 2 месеца
Само предизоборно бяха активни с обещанията
25
0
 
0
 
! Отговори
Елена преди 2 месеца
Няма и да видим промяна. ПП и ДБ лъжат нагло
24
0
 
1
 
! Отговори
Петър преди 2 месеца
Къде бяха Спаси София да снимат заледените тротоари и стотиците изпочупени дървета
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това интересно и екзотично име Контрера хич не е българско. Нали ВМРО са защитавали българската народност , не южноамериканците! Тоя да не е зет на войводата Каракачанов?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Никога София не е била толкова ***, навсякъде кофите за отпадъци преливат, а Васил Ухото нищо не върши!
21
2
 
3
 
! Отговори
Даниел преди 2 месеца
Няма и да има промяна
20
1
 
1
 
! Отговори
Ради преди 2 месеца
Кой колкото си може
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отиде зян София. Дано поне другите градове се спасят!
18
4
 
0
 
! Отговори
toti преди 2 месеца
То какво друго може паднал да прави,ОСВЕН ДА РЕВЕ И ЛАЗИ...а много от наследените прийоми са трудно да се оправят от РАЗ и нека да минат ония 100 дни!!!
17
1
 
11
 
! Отговори
Шарлатаните преди 2 месеца
са некомпетентни кресливци. Грам работа не могат да свършат!
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само луд човек би направил деца в таци мутроландия камо ли пък връзка с някоя жена дето мрънка 24/7/365. Браво другари такава разруха не е имало и по бай Тошово време.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още преди ГЕРБ да се беше пръкнал, беше обявено, че парите, отпускани за почистване на София се крадат.
14
2
 
14
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
Спомняте ли си преди колко години Вили Лилков огласи, че за почистването на улиците на София се отпускат толкова пари, че трябва те да се мият ПО ДВА ПЪТИ ДНЕВНО - СУТРИН И ВЕЧЕР, както в Брюксел! Само че до днес тези улици се мият веднъж-два пъти годишно! Останалите пари се присвояват! Но за кметове биват избирани някакви други хора, които си мълчат по въпроса къде отиват въпросните пари, дали само концесионерът ги присвоява или дава лепта и на други лица? На кои?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Комунист и либерал е синоним на крадец. В Европа вече ги наритват благодарение на бившия партиен комунистически секретар Меркел
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На алкохолиците само промили са им в главата, ей и тоя говори за промили
11
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
До АнонименКаква промяна те гони, та те управляват да се разбира крадат с ГЕРБ и ДПС, чак се чудя как може толкова заблудени хора като тебе!
10
7
 
7
 
! Отговори
Black Sea преди 2 месеца
Комплексарчето с кубинско потекло Контрера няма смисъл да се коментира. То и фамилията такава. Контрера. Как да се съгласи с някой и за нещо. Обаче ми е интересно че днес омбудсманката се изцепила че останалите без ток и вода трябвало да се обезщетят. То хубаво, ама досега и при Борисов и при служебните правителства на Румен зеленото чорапче имаше и зимни изненади, и спиране на ток и вода, ама никой не викна за обезщетения. Що така?
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Главното е ,че парите са усвоени от наши фирми и хора,а пък хората ще повикат,ще повикат и то ще се стопи снегът и ще забравят и те така ,куче влачи диря няма ,да живее демокрацията...
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Герб остана един файтон лайкучки но вдигат шум