Георги Господинов ще е "Почетен гражданин на София"

Това реши Столичният общински съвет
29 юни 2023 14:23, Нели Христова
27
Георги Господинов ще е "Почетен гражданин на София"
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет гласува званието "Почетен гражданин на София" да бъде присъдено на първия българин, носител на литературната награда "Букър" Георги Господинов.

Той е най-превежданият и най-награждаваният извън България български писател. Влиза в литературата със стихосбирките си "Лапидариум" и "Черешата на един народ". Международна известност му носи дебютният роман "Естествен роман", публикуван на 23 езика. Романът "Физика на тъгата" (2012) печели Наградата за централноевропейска литература "Ангелус" (2019) и Международната литературна награда "Ян Михалски" (2016), връчвана в Швейцария. Романът излиза на 18 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, арабски. За него пишат издания като "Ню Йоркър", "Ди Цайт", "Либерасион".

"Истинското търсене на Георги Господинов е как да живеем с тъгата", пише "Ню Йоркър" в голяма статия за романа. „Дяволска книга. Незабавно да се прочете...", възкликва философът Жан Люк Нанси в "Либерасион". Според нобеловата лауреатка Олга Токарчук този роман е безспорна част от съвременния европейски канон.

Романът му "Времеубежище" излиза през април 2020 в пика на карантината и пандемията и заема челните места в класациите за най-търсени книги. Преведен е английски, немски, френски, италиански и др. езици. Носител на италианската литературна награда Премио Стрега Еуропео 2021 и на голямата награда за литература на Атина. Една от най-добрите книги на годината според The New Yorker, The Guardian, The Financial Times. Той е първият български писател номиниран и спечелил най-престижната литературна награда за отделна книга – Международен Букър 2023 (The International Booker Prize 2023).

Общинските съветници одобриха и присъждането на "Почетен знак на Столичната община" на преводачката на романа "Времеубежище" Анджела Родел. Тя е професионален преводач на съвременна българска литература, университетски преподавател, специалист по образователния обмен, музикант и етномузиколог. Преводите й на английски на съвременни български автори са удостоени с редица престижни международни награди. Сред българските литературни произведения преведени от Анджела Родел на английски език са: „Свещена светлина" на Георги Тенев; „Захвърлени в природата" на Милен Русков; "Физика на тъгата" на Георги Господинов; "18% сиво" на Захари Карабашлиев; "Хайка за вълци" на Ивайло Петров и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Deep Zone преди 9 месеца
Поезията на Господинов - "ядох боб наобед/ помогнах на баба да прекопае нивата/легнах уморен с мисъл за утре..Поезията на Миряна Башева - "И някой който те е мразил приживе, ще се кълне в любов към твоя прах/ А някой, който и не те е виждал, ще каже "Как бе? Днеска го видях..Оставям на вас да прецените кой е велик поет от двамата..
19
0
 
1
 
! Отговори
eeeee преди 9 месеца
Ще мине време и ще разберете колко ценен е този човек за културата.
18
0
 
1
 
! Отговори
Georgi Ubil Zmeq преди 9 месеца
Поредното клише!
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Поредният постсоциалистически атеист.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А той нещо направил ли е за гр. София?!
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Господинов преди го харесвах, но след интервютата му като получи наградата, вече ми е меко казано несимпатичен. Прекалено много се възгордя.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че какво му е почетното на този страндажнски глиган?? да си отива в комуно-дупката Ямбул!
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Този Господинов доста е позакъснял, беше модно да се оплюва соца в първите години след 1989-та.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сорос плаща, Сорос поръчва музиката/книгата.
11
2
 
10
 
! Отговори
до преди 9 месеца
И 70 вагона книги да е прочел пак не може да се имунизира срещу глупостта.
10
4
 
6
 
! Отговори
ГНУСОТА G N U S O TA преди 9 месеца
ПОГНУСЯВАМ СЕ ОТ Столичния общински съвет начело с Фандъкова, който направи почетен гражданин на родния ми град и председателя на КОМУНИСТИЧЕСКИЯ Съюз на българските писатели другарят/господин Любомир Левчев, като знаем колко затрити писателски съдби има. Все едно да бъде даден орден "Стара планина" на Газдов от концлагера "Белене". Сега пък и този ... , но който ниско целува високо израства ... явно е европейски принцип.
9
0
 
9
 
! Отговори
днес папараци преди 9 месеца
Депутат, софра, запой.Преход, пасмина, застой. Болни, доктори, рушвет.Кмет, корупция, разцвет. Безпорядък, рев, искри.Алкохол, жени, псувни. Цици, интернет, Айфони. Бизнес, спонсор, милиони.Обир, банка, далавера.Ред, полиция, химера. Път, поръчка, магистрала. Катастрофа, вой, раздяла. Улици, ремонт, павета. Кражби, сеч, екодървета. Фирми, призраци, офшорки. Евро, сметки, уговорки. Избори, елит, управа.Шок, пародия, държава.Изход, бягство, терминал.Народ, история, финал...
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Господинов ако нямаше мноцветни наклонности, нищо нямаше да спечели. Да са им хаир на хомосексуалистите ни и наградите, и постовете. Нямам какво да споделям с мъже, които целуват половите органи на други мъже. Нито пък искам да управляват, да работят във ВСС или да се правят на темплиери заради оргиите които си правят
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А на Киев, кога, че и на цяла Украйна? А Грозев още ли не се е сетила кметицата да го направи и него почетен гражданин, да умреш от смях, докъде стигна нивото!!
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И кво общо има със София - той е от Ямбол.
5
3
 
15
 
! Отговори
Всеки Селяк Вече е преди 9 месеца
Гражданин на София - защо не и този! Книгите му са супер Тъъпи в Амазон цял Свят му се Подиграва и се пита ква е тая Корупция и безмислица с наградата - хората си искат парите Обратно - чувстват се яко измамени!!
4
4
 
23
 
! Отговори
ха преди 9 месеца
абе вие сериозно ли бе ?! наградения трябва да е преводачката за неимоверния труд за да преведе щуротиите на тоя пишман писател .
3
1
 
9
 
! Отговори
В ПАМЕТ преди 9 месеца
Почина Анжел Вагенщайн (1922 - 2023). ПОКЛОН!
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доколкото знам, Жоро Господинов е родом от Ямбол.
1
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тук Сорос дърпа конците.