¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?

ўе има ли отговор на атаката от »ран?
14 апр 2024 22:22, јлександър ѕопов
160
¬сички погледи сега са насочени към »зраел, какъв е кошмарни€т сценарий?
—нимка: Ѕ√Ќ≈—/≈–ј

ѕрез изминалата нощ »ран извърши безпрецедентна директна атака срещу »зраел, използвайки стотици дронове и ракети. »зраелските сили об€виха, че 99 процента от ракетите и дроновете, изстрел€ни от »ран през нощта, са били прехванати, без да достигнат целта си. »ран каза, че атаката е в отговор на смъртоносното нападение по сградата на иранското консулство в ƒамаск, в —ири€, преди две седмици, в което загинаха седем представители на  орпуса на гвардейците на »сл€мската революци€. ƒо какво и докъде ще отведе всичко това оттук насетне зависи до гол€ма степен от решението на »зраел как ще отговори на иранската атака, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

—траните от региона, а и от други точки на света, призоваха за сдържаност. ѕодобен призив дойде дори от страни, които дълбоко ненавиждат ирански€ режим.

»ранците сега се придържат към лини€та: "—метките б€ха уредени, въпросът е приключен, но не отвръщайте на удара ни или в противен случай ние ще устроим толкова мощна атака срещу вас, че вие н€ма да бъдете в състо€ние да € отблъснете“.

ќще по темата
Ќо насто€щото правителство е едно от най-твърдолинейните в израелската истори€, припомн€ Ѕи Ѕи —и. “о реагира в рамките на н€колко часа на смъртоносното нападение на „’амас“ на 7 октомври миналата година, после предприе офанзива в ивицата √аза и вече над шест месеца води война с радикалното палестинско движение там.

—ега израелски€т военновременен кабинет е малко веро€тно да остави без отговор тази пр€ка атака от страна на »ран, колкото й ограничени да б€ха нейните последстви€ на терен, посочва Ѕи Ѕи —и. ј израелски военен говорител вече каза, че »зраел ще отговори на иранската атака "с действи€, а не с думи", предаде ƒѕј.

“ака че какви са израелските възможности за действие? Ѕи Ѕи —и прогнозира три възможни сценари€.

»зраел би могъл да се вслуша все пак в призивите на съседите си и да про€ви „стратегическо търпение“. ѕри този подход »зраел може да се въздържи от директен ответен удар срещу »ран и вместо това да продължи да взема под прицел прокситата на »ран в региона, като „’избула“ в Ћиван или военни обекти в —ири€, както прави от години.

“ел јвив може да накаже »ран чрез сери€ от удари, подобни на иранските, които да са внимателно преценени, да бъдат извършени с ракети с гол€м обсег и да вземат под прицел само онези военни бази, от които иранците предприеха атаката си миналата нощ. ¬ този случай »ран ще възприеме това като ескалаци€, защото това ще бъде първи€т път, в който »зраел би атакувал »ран директно.

Ќо »зраел може да реши да даде още по-сериозен отговор на иранската атаката, като нанесе удари по бази, тренировъчни лагери или командни и контролни центрове на вли€телните ирански републикански гвардейци.

јко избере вариант 2 или вариант 3, »зраел може да предизвика отговор от страна на »ран. » тогава ключови€т въпрос ще бъде дали всичко това н€ма да въвлече —јў в пълномащабен конфликт между иранските и американските сили в региона. —јў имат военни бази във всичките шест арабски страни в «алива, както и в —ири€, »рак и …ордани€. “е може да станат мишена за огромните ирански запаси от балистични и други ракети, които »ран съум€ да натрупа през годините въпреки международните санкции, отбел€зва Ѕи Ѕи —и.

»ран може да извърши още нещо, което заплашва да направи от дълго време в случай, че бъде нападнат – да затвори стратегически важни€ ќрмузки проток, като използва мини, дронове и бързи щурмови катери. ѕо този начин »ран би прекъснал почти една четвърт от световните доставки на петрол. ј това е кошмарни€т сценарий, който би въвл€къл —јў и държавите от «алива в регионална война. ћного страни сега полагат денонощни усили€, за да избегнат именно този кошмарен сценарий, пише Ѕи Ѕи —и./Ѕ“ј

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


160
ќще по темата: »ран»зраел
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
105
6
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»ранска атака?“ова е отговор, а не атака!ј онова в √аза е геноцид.
104
3
 
17
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ѕивши€т евродепутат Ќик √рифин:ƒумата на годината да израелизираш (глагол) означава да вземеш нещо, което не е твое, и след това безсрамно да се преструваш, че е твое, и да играеш жертва.ћежду другото, има пореден скандал в »зраел, след като израелски войник открито признава на живо по  анал 12, че на 7 октомври, по заповед на сво€ началник, е стрел€л в къщата на израелско цивилно семейство и е убил 12 жени и деца...
103
9
 
4
 
! ќтговори
Ѕрадатите примати преди 1 месец
освен че се изпразниха в пустин€та, те също усп€ха да изкопа€т две дупки в п€съка и да ран€т едно бедуинско дете. ≈бах“и аръците.
102
8
 
14
 
! ќтговори
така преди 1 месец
— изключение на »зраел и ”крайна всички народи са си отвоювали държавите, а не са им подарени. “ези двечките са получили даром и сега им се налага да си отвоюват това, което см€тат, че е т€хно и това ги хвърл€ в ужас. Ѕау, ц€л св€т да помага. јми направете като всички останали-воювайте. Ќе е нещо невидено. Ќие ц€л св€т ли сме включвали в нашите войни?
101
6
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо време на лов и война се лъже най-много.. —ъс сигурност иранците са ударили добре, но призракът от  иев се каза с израелски паспорт и сега бди над небето на »зраел.. след като спаси USрайна. ’аха..
100
2
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕо време на лов и война се лъже най-много.. —ъс сигурност иранците са ударили добре, но призракът от  иев се каза с израелски паспорт и сега бди над небето на »зраел.. след като спаси ***. ’аха..
99
5
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
—јў и ≈— не казаха и дума срещу »зраел когато държавата на евреите преди дни взриви посолството на »ран с ракети и изби всички в него. ≈— и —јў не прав€т нищо за да спрат касапницата на цивилни палестинци от еврейски войници в √аза....≈— и —јў всеки ден изпращат кораби със снар€ди,бомби и оръжие на »зраел да продължи геноцида в √аза. ¬същност какво казват ≈— и —јў вече н€ма никакво значение за свободните от запада държави по света.
98
4
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
"ѕървоначалните анализи на военни експерти »ран не е цел€л жертви и огромни опустошени€, а си е направил просто един пиар, макар че доста от ракетите и дроновете са успели да удар€т цели, дори да унищожат ц€ла батери€ от прехвалени€т ѕ¬ќ купол/5-6 пускови установки заедно с радара/. ≈кспертните оценки показват, че »ран не е изстрел€л нито една от новите си модели ракети и дронове, тоест те са поизчистили складовете си от скрап, който обаче струваше 1 милиард разход на »зраел. ѕоловината ракети са били просто примамки. Ќе напразно »ран предупреди »зраел и —јў да не отговар€т на отмъщението, защ
97
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕризракът на евроболшевизмааа.:) ћного се успокоих, че »ран н€ма да ни напада. ѕък и –уси€ май и т€ се отказа да ни превзема, а и арми€та е на щрек. јз не знаех че имаме арми€, ама ок, значи всичко е наред. :)
96
4
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕсихото, много рано си се надрусал. ∆елезен купол мупол, всичко ви е лъжа. »ран думна две бази, €нките се наакаха.
95
8
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
»зраел ще отговори на копейките зашемет€ващо в подход€що време.
94
7
 
5
 
! ќтговори
„алмата преди 1 месец
¬секи русофил юмрук на исл€ма
93
7
 
0
 
! ќтговори
„алмата преди 1 месец
≈вала брат€ кучета на исл€ма,
92
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
 ервана си върви кучетата си ла€т а плана за нови€ световен “ед си върви и то»ще доказателства тр€бват ли ви?
91
5
 
14
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
Ќа мен не ми дреме за »зраел и тарторите му. ≈дно е сигурно.когато един ден всичко приключи ще се избавим от кошмарни държави като »зраел и ”крайна, създадени изкуствено. ќт където дошло, там отишло-у канализаци€та.
90
14
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ѕосолство с генерали вътре не е посолство, а военен щаб. “абелата отвън е за камуфлаж. ¬същност израелците са ударили военна цел, браво им!
89
9
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо  дкднндн »нтересно защо  оцето не спомена руското нападение над ”крайна, а?  ой както му отърва. јдекватно ли е да защитава държава, в ко€то н€ма българи, а да сее омраза срещу държавите »зраел и ”крайна, в които има големи български диаспори. «а мен  остадинов е най-неадеквати€т български политик и аз сериозно се съмн€вам дали е политик, камо ли българин.
88
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 месец
ƒо  рай —тига с та€ “урци€ бре! “урци€ е член на Ќј“ќ, н€ма да се бие със себе си €! “урци€ не се кльопа с »ран, напротив, има му зъб заради топлите отношени€ на »ран с јрмени€.
87
8
 
10
 
! ќтговори
 дкднндн преди 1 месец
ќт нашите политици само  остадинов направи адекватен коментар и спомена израелското нападение над иранското посолство в —ири€. ѕетков, “рифонов и Ѕорисов коментираха така, както искат от посолството, т.е. застанаха на страната на »зраел, приравн€вайки тази близкоизточна държава със западни€ св€т, с който реално н€мат общо. ƒѕ— за момента мъдро мълчат. ƒано не забъркат гол€ма война.
86
5
 
4
 
! ќтговори
–ом'с преди 1 месец
ƒнес ще отговор€т израелците..