US-експерти: Не НАТО, Европа трябва да прати войски в Украйна

Русия не можела да си позволи да воюва с няколко държави едновременно
24 апр 2024 14:08, Петър Бойчев
511
US-експерти: Не НАТО, Европа трябва да прати войски в Украйна
Снимка БГНЕС

Разполагането на европейски войски в Украйна ще донесе само ползи на страните, участващи в операцията, твърдят експерти в статия за американското списание Foreign Policy. Техният аргумент е, че Русия не би рискувала конфронтация с няколко влиятелни държави едновременно.

Руските войски ускоряват настъплението си и перспективата те да пробият отбраната на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) представлява сериозна заплаха за сигурността на Европа, която не може да бъде пренебрегната. Евентуална руска победа в Украйна ще подхрани ревизионистичните стремежи на президента Владимир Путин и ще засили вярата му в предполагаемите слабости на Запада, цитира Фокус.

Ето защо, за да се промени сериозно ситуацията в Украйна, европейските страни не трябва да се ограничават само с разговори. Трябва да изпратят войските си там, призовават авторите на статията Алекс Кроутър, Джахара Матисек и Филипс О'Брайън. Европейците трябва да дадат да се разбере на Русия, че Европа е готова да защити териториалния суверенитет на Украйна.

Европейските войски биха могли да провеждат както небойни, така и бойни операции, за да облекчат натиска върху Украйна. Повечето столици на Стария континент биха били по-склонни да се "запишат“ за строго небойна мисия, признават авторите. Европейските сили биха могли да поемат логистични функции, като поддръжка и ремонт на бойни машини.

Като останат на запад от река Днепър (естествена бариера, защитаваща голяма част от Украйна от руското настъпление), европейските сили ще демонстрират, че не са тук, за да убиват руски войници, разсейвайки неизбежните обвинения на Москва в европейска агресия.

Европейските сили обаче може да не се ограничават до ремонти и обучение. Например, те могат да укрепят способностите за противовъздушна отбрана на дадена страна чрез разполагане на персонал и осигуряване на оборудване - или дори да поемат командването и контрола.

Рискът от ескалация на напрежението ще бъде минимален, тъй като европейските сили ще имат малък шанс да унищожат руски военни пилоти, които изстрелват боеприпаси предимно от въздушното пространство на Беларус и самата Русия, убедени са американците. В същото време батареите за противовъздушна отбрана под европейско командване ще освободят повече украински войници за защита на силите непосредствено близо до фронтовата линия.

Друга бойна мисия може да бъде патрулиране на участъци от украинската граница, където не са разположени руски войски, предимно черноморското крайбрежие и границите с Беларус и Приднестровието. Охраната на фланговете ще освободи над 20 000 украински военнослужещи (заедно с оръжия и боеприпаси) за фронтовата линия.

И накрая, европейските сили могат да помогнат за осигуряването на сигурността на трите оставащи пристанища на Украйна в Черно море, които са жизненоважни както за икономиката на страната, така и за глобалната продоволствена сигурност. А присъствието на европейски войски ще повиши морала на украинския народ и ще го убеди, че бъдещето на страната е неразривно свързано с Европа, обобщават авторите.

Основният въпрос е дали Русия наистина ще използва ядрено оръжие, ако европейски войски влязат в Украйна. Можем да кажем, че априори е безсмислено, тъй като на територията на Украйна вече действат сили за специални операции на западни държави, убедени са авторите.

В крайна сметка Русия не може да си позволи да воюва с няколко европейски страни едновременно – камо ли да започне ядрена война.

И тъй като европейските сили ще действат извън територията на НАТО и Алианса, никакви загуби няма да доведат до отговор по член 5 от Северноатлантическия договор или до въвличането на САЩ в конфликта.

Врагът на Москва няма да бъде НАТО, а коалиция от европейски държави, които се стремят да поставят бариера пред открития руски империализъм, се казва още в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


511
Още от Наука
Астрономи откриха най-голяма черна дупка в Млечния път
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
464
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Световният джандарм САЩ разпоредил, всички европейци на война, а той да изнася демокрация и цветни революции и скубе пари от всички
463
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Кой ще поеме първия руски ядрен удар, търсят се европейски доброволци.
462
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В другата статия 90 процента от американската помощ финансира американската оръжейна индустрия. Европа също купува оръжия оттам ,и дама тези с """"отпаднала необходимост""". Руските корпорации също печелят, украинските също печелят. Кой губи, народите. Ние пак сме на страната на губещите засега само във финансов аспект.
461
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Украински бежанци изкупиха всички билети по дестинации от Европа до Индонезия, Индия, Тайланд, Лаос, Виетнам, Камбоджа.На 23 април услугата Booking регистрира скок в търсенето на самолетни билети. Билетите бяха изцяло закупени от украински мъже.Правозащитникът Макарена Саез смята, че това е опит за бягство в страни с ниска цена на живот с една-единствена цел - да престоят 2-3 месеца, докато режимът на Зеленски падне.
460
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Аман от цензурата на американските ни " приятели " - защо от dnes.bg. пак сте блокирали плюсовете и минусите?!! Да не би от посолството да видят истината за нашето мнение ли?! Еми нали като раздадат калашниците ще им стане много бързо ясно! Даваме им 24 ч. да се изнесат от Козяк!!!
459
0
 
17
 
! Отговори
Един преди 1 седмица
Американските бок уци запалиха тази война. А сега Европа да прати войски,що за нахалство?!
458
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да пратим и Възраждане на фронта, да пазят руските позиции.
457
0
 
17
 
! Отговори
Гриндъри преди 1 седмица
Който е накупил земя в украйна да си я пази.
456
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който я е започнал да си я води войната.
455
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ХИТРИЧКИЯТ ЧИЧКО САМ: IN THE BEGINING(КОЛКО БИБЛЕЙСКО)-РАЗИГРАХА МАЙДАНА И ТРИ ГОДИНИ ПОДКОКОРОСВАХА РУСНАЦИТЕ ДА НАПАДНАТ;ИЗГОДАТА-КОНФЛИКТ В ЕВРОПА ОТСЛАБВА КОНКУРЕНТА ЕС И ЧИЧ САМ ПАК Е САМ НА ВЪРХА...ЕВТИН СЦЕНАРИЙ,НО ПОКАЗА ЛИПСА НА ИНТЕЛЕКТ У ЕВРОПЕЙЦИТЕ- ЩЕ СЕ УСЕТЯТ,АЛА ПАК КЪСНО!!!...САМО БГ ДОЛИНАТА ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ДРЪНЧИ КАТО ПРАЗНА КОВСЕРВА...
454
0
 
8
 
! Отговори
871554817 преди 1 седмица
Защо нашите политици не поискат да не се мобилизират на фронта и пращани на сигурна смърт населението от българските села и градове ?!След като на тези им подарихме толкова орижие, пари гледаме им в хотелите още родителите и за награда ще убиват българи .
453
1
 
12
 
! Отговори
889998797 преди 1 седмица
В Украйна вече нямат хора . От една седмица консулствата и посолствата им не издават паспорти на гражданите от мъжки пол на възраст между 18 и 60 години . Това е положението .Единствено, ако се прибереш в Украйна може да получиш паспорт . Това се прави за да се принудят хората да се прибират там и да получават повиквателни .
452
0
 
17
 
! Отговори
88999 преди 1 седмица
Да заминават към фронта: Атанасов, Тагарев, Митов, Мирчев и всички други такива про украински политици и защитници ! Тази война не е наша. Веднъж за винаги трябва да се разбере, че между Путин и Зеленски няма разлика !
451
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Европа не е ли в НАТО. Казаха си, че искат да ни вкарат във война и да съсипят Европа. Да се събудите, викам....или ще си пиете кафето на фронта.
450
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
.....призовават авторите на статията Алекс Кроутър, Джахара Матисек и Филипс О'Брайън..... Хахахаааа, а Филанкишията какво призовава? Ай сиктир!!! Дайте на Украйна мощни ракети и авиация!!!
449
29
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 1 седмица
Повече убити окупатори,по-красива пролет! Слава на Украйна!
448
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Haй-нakpaя изnлюxa kaмъчeтo, koй paзбpaл, paзбpaл...
447
3
 
38
 
! Отговори
Гошко преди 1 седмица
Щом са сигурни, че Русия няма да се намеси срещу европейци защо не пратят хора от политиката и евроджендъри по прашки в Украйна? Тагаренко например може да отиде там.
446
1
 
25
 
! Отговори
Американеца преди 1 седмица
Готови сме на секундата да изпратим войници до всяка една точка на света където има какво да се крадне и противника не е тежко въоражен. В Украйна обаче трябва Европа да изпрати, че рашистите много лошо бият и там черно злато или опиум няма а и да има малко, няма как да го взимаме пред очите на евроджендърите.
445
1
 
1
 
! Отговори
Дарк преди 1 седмица
Б.а.р.и.т.н.и,а не барутни,аман