С над 10 мнл. души е намаляло населението на Украйна

Преди войната страната е имала една от най-ниските раждаемости
Обновена: 22 окт 2024 16:09 | 22 окт 2024 16:09, Инна Ангелова
99
С над 10 мнл. души е намаляло населението на Украйна
Снимка: Pixabay

С повече от 10 милиона души е намаляло населението на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 г., което е предизвикало изселване и е довело до рязко намаляване на раждаемостта, съобщи ООН.

Фондът на ООН за населението заяви, че не е провеждано преброяване, но че в разкъсваната от войната Украйна очевидно има драматичен спад на населението.

“Населението на Украйна е намаляло с над 10 милиона души от началото на войната“, заяви пред репортери в Женева регионалният директор на Фонда на ООН за населението за Източна Европа и Централна Азия Флоранс Бауер и подчерта, че спадът се наблюдава “от началото на пълномащабната инвазия“ и се дължи на “комбинация от фактори“.

Преди началото на войната Украйна е имала една от най-ниските раждаемости в Европа и подобно на много други страни в Източна Европа населението й е намалявало, тъй като младите хора са напускали страната в търсене на повече възможности, каза Бауер. Войната само е задълбочила този проблем - около 6,7 милиона души са напуснали страната като бежанци, а раждаемостта е спаднала до около едно дете на жена.

“Това е едно от най-ниските нива в света“, каза тя, като подчерта, че това е доста под теоретичния коефициент на заместване от 2,1 деца, които средно трябва да има всяка жена, за да се запази броят на населението. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от Русия
Руските медии фаворизират Тръмп, но кого предпочита Путин?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
11
 
2
 
! Отговори
Фродо преди 14 часа
МОРДОР ЩЕ ИЗГОРИ ЗАДРУГАТА ЩЕ ПОБЕДИ
50
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Путлера и Z oрдата му да не биват убити след преврата а да бъдат разкарвани в клетки. Смърта на стотици хиляди и разбитите съдби на милиони са само и единствено по тяхна маскалска вина!!
49
11
 
3
 
! Отговори
К00ПЕЙКИ С ПОГАЧИ преди 14 часа
Айде бе кво направихте бе?!нали щяхте да идвате??!! мухлясаха ПУгачите от чакане!ТРЪГВАМЕ СИ!!!#####
48
13
 
4
 
! Отговори
Поговорка преди 14 часа
Където са стъпили руз нацита трева не никне
47
13
 
2
 
! Отговори
ру Блата преди 14 часа
Преди блатните територии ги владееше златната орда сега ги владее Zлата орда НО идва ВСУ да асвабадят крепостните
46
22
 
7
 
! Отговори
Скучно и точка преди 14 часа
По добре с НАТО отколкото с БЛАТО!
45
2
 
22
 
! Отговори
До Мюхаузен, преди 14 часа
аз пък се чудя защо има хора като теб, които мразят толкова много Русия, при положение, че сме живяли на техни разноски 45 години, образовали сме се благодарение на мощно финансиране на образованието, огромни предприятия като ТЕЦ Марица, Кремиковци, КЦМ Пловдив, АЕЦ Козлодуй и 75% от сградния фонд са построени тогава, в онова време. А да, също така са ни освободили от османската империя. Та, не разбирам, какво лошо сме видели от Русия, та толкова я мразят някои хора?
44
20
 
3
 
! Отговори
Барон Мюнхаузен преди 14 часа
Не мога да разбера едно нещо .Защо българина мрази толкова много украинския народ ?Кога Украйна е воювала срещу България ?Руската пропаганда доведе до омраза сред неспокосания ни народец ,дето се държи като крепостни селяни (като руснаците )!!!Затова ни се връща тъпкано ,и скоро ще престанем да съществуваме ,заради некадърния ни народ ,който подкрепя терористи и военнопрестъпници!!
43
2
 
12
 
! Отговори
покрайна преди 14 часа
ще се върне в земите на Русия, както е било едно време, а нацистите ще бъдат изпарени. И нито европа, нито щатите могат да направят нещо. зеленото нещо продаде покрайна на блекрок, без да си направи сметката за последствията. и ето...
42
2
 
10
 
! Отговори
Апетитно парче е преди 14 часа
Обширна и богата земя, всеки я иска, ама ако може без стопаните ѝ.
41
0
 
23
 
! Отговори
Лошо преди 14 часа
Зле ги подредиха световните хищници. И ги подведоха, че много ги милеят.
40
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Браво на украинците, сражаваха се достойно, а Русия ги намразиха до смърт в Литва, Латвия, Естония, Полша, Грузия и Армения, и още доста несъседни страни. Както ми каза един литовец "мразим ги безплатно и много", питах го "защо", каза "погледни историята" и е прав. РУСИЯ Е ДОНЕСЛА САМО МИЗЕРИЯ НА ТЕЗИ НАРОДИ, СЕГА БАЛТИЙСКИТЕ И ПОЛША МАЧКАТ, ПОЛША ИМА 1 МИЛИАРД ДОЛАРА БВП НА 38 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ И ПОЧТИ НИКАКВИ РЕСУРСИ, РУСИЯ С ОГРОМНИ РЕСУРСИ И 145 МИЛИОНА НАСЕЛЕНИЕ, Е 1,8 ТРИЛИОНА ДОЛАРА
39
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Според бившият им президент Азаров, в момента в Украйна има 17 млн украинци. От 40 млн паднаха на 17. Както винаги дезинформирате със замах.
38
15
 
1
 
! Отговори
Евразин Аллахакбаров преди 14 часа
Путин *** есляма, пуследвайте го, сички турци сме дуволни ного
37
11
 
4
 
! Отговори
Преброител преди 14 часа
Това е временно не се притеснявайте! Щом завземат Москва ще си върнат населението и ще са с 3 милиона отгоре!
36
14
 
3
 
! Отговори
Х преди 14 часа
и според русофилите Украйна не е държава...
35
1
 
17
 
! Отговори
Преди майдана бяха преди 14 часа
около 42 милиона. За последните 8 години между 14-та и 22-ра около 10 милиона напуснаха, а като махнем и населението на Донецка и Луганска област (приблизително 6 милиона) остават около 26 милиона. В близкото бъдеще от тях може да се махнат още населението на Харковска област, Одеса, Николаев и Днепропетровск. Каквото остане от Украйна най-накрая ще има население не по-голямо от 20 милиона, което само ще се разотива, веднага щом бъдат отворени границите. Запада успя да унищожи още една държава.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
само в Донбас е загубила колкото една България
33
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 14 часа
Денацификацията върви успешно.
32
6
 
14
 
! Отговори
Колективният запад преди 14 часа
хвали киевската хунта за доставката на качествени органи.