Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли

Русия не е готова за "справедлив мир", смята той
16 юни 2024 20:32, Анисия Иванова
246
Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не е готова за "справедлив мир" и настоя, че Киев е отворен към незабавни преговори, ако Москва изтегли войските си от страната.

Украинският лидер проведе пресконференция в края на голяма дипломатическа среща на върха в Швейцария, предназначена да събере подкрепа за предложенията на Киев за това как трябва да приключи войната.

„Русия и нейното ръководство не са готови за справедлив мир, това е факт“, каза Зеленски цитиран от Франс 24.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отприщвайки най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Нейните сили все още контролират малко под една пета от международно признатата територия на Украйна, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин поиска Украйна да изтегли собствените си войски от южната и източната част на страната, ако иска инвазията да спре.

Френският президент Еманюел Макрон нарече искането "призив за капитулация", докато Зеленски отхвърли подобен ултиматум.

Днес Зеленски призова за пълно изтегляне на Русия и зачитане на "териториалната цялост" на Украйна. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако те напуснат нашите законни територии", подчерта той.

Зеленски също каза, че би искал Китай да играе по-голяма роля в преговорите за уреждане на конфликта.

Пекин, близък политически и икономически съюзник на Русия, не присъства на срещата в знак на протест, че Москва не е поканена.

„Вярвам, че Китай може да ни помогне. Ето защо много бих искал да видя някои предложения, които китайската страна има“, каза Зеленски.

"Украйна никога не е казвала, че Китай е наш враг", добави той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски вече получава за 60 млд долара снаряди до края на годината и нека първо ги изсипе на главите на рашистите пък тогава пак Путин да го помоли за преговори
85
5
 
22
 
! Отговори
големия тарикат преди 3 месеца
се оказа всъщност един продажен и много тъ п евреин!Когато го поведат към върбата ще се усети!
84
32
 
8
 
! Отговори
Дедо ванго преди 3 месеца
Русия на путин ще бъде занулирана. Кремъл ще бъде сринат. Путин ще изчезне, потъне вдън земя и никой няма да знае къде е. В историята ще е записан като психосатрапИМПГей
83
8
 
18
 
! Отговори
До 86 преди 3 месеца
Не помни вчера какво е казал зелето, но вече народът му ще му припомни. И там медии и тв бълват само възхвали на дрогата, но народът им страшно обедня и озлобя към него. Вече се бият помежду си противниковите украински лагери, заради войната и затова че този не иска мир, а пари и оръжие да я продължи.
82
6
 
24
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
И мн ясно че ще се бият до край, те си продадоха държавата вече, тя не е тяхна, тоя не е украински президент. Всичко вече е харизано и ония си го искат.. Тия милиатди да нв ги дават ей така..
81
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не успях да разбера, ако Русия се изтегли за какво са му преговори за мир? Може би Зеленски не си спомня добре, но преди 2г по време на преговорите руснаците се изтеглиха от Киев и други територии според предварителните споразумения и точно тогава Зеленски прекрати преговорите за мир. Зеленски се опитва пак да хитрува на дребно.
80
4
 
35
 
! Отговори
Ббб преди 3 месеца
Както се казва, тоя няма връзка с реалността..
79
2
 
21
 
! Отговори
стига бе преди 3 месеца
Какво значи справедлив мир и за кого трябва да е справедлив?
78
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
От позицията на губещ няма как да диктува условия
77
5
 
22
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 месеца
Мандата на Зеленски като президент изтече одавна! Москва с кого ще трябва да пруговаря ?
76
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
какви преговори, нали ги е забранил със закон?
75
10
 
7
 
! Отговори
Василев преди 3 месеца
Ако някой иска да знае каква е позицията на Кремъл за преговори и край на войната не е нужно да ходи до Москва за интервюта, а на Дондуков 2 ще получи най-актуална информация!Агент Линда Първати!ЦРУ!!!
74
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Хахахаха, къси зеля пак се е напушил, те ако се изтеглят за кво ще преговаряш ве клоун.
73
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Откъде да се изтегли според дрогирания, от Крим, ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожки области, които са част от РФ?! Имаше референдуми, над 83, и 87% - за присъединяване към Русия и тя си ги прие. А защо направиха референдумите, тоя сеща ли се, или паметта му отдавна не работи? Заради убийства, бомби, спиране на социални, вода нямаше в Крим, взривиха го, храна нямаха, моста за това направиха руснаците.Зеленото наркоманче не е спряло да ги обстрелва, ежедневно, че и удря и Белгород, само по цивилни.
72
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Буданов най-добре ще отговори на Путин какво мислят в Украйна за предложението му като думне Керченския мост. По-ясен отговор няма накъде
71
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски първо трябва да дефинира какво, означава нищо незаначещото словосъчетание "справедлив мир"? Може би има предвид справедливия мир който са постигнали САЩ срещу индианците изтикани в резервати като мечки? Справедлив мир ли е постигнал Наполеон като е бягал през глава от Русия?, а може би вандалите като са разрушавали Рим са постигнали справедлив мир? Явно редовната употреба на упойващи вещества вече му се отразява.
70
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Путин май осъзна, че тридневното СВО много дълго продължи. Ще трябва да кляка и да моли за мир.
69
1
 
31
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Зеленски от два месеца е с изтекли правомощия и е никой.
68
1
 
16
 
! Отговори
До 61 преди 3 месеца
България е била преди Турция и Османската Империя. Ние сме други като душевност и народност. Турците са единствените на Балканите, дето нямат нищо против нас. Ако правят война ще е с Гърците. Украйна е току-що пръкнала се държава. Няма лошо чувстват се различни - станали са нация. Но също така са преминали някаква граница която велика сила няма да търпи. Сърбите като се разправяха с косовчани видяхме как САЩО им скочиха. Така че Великите сили си цъкат играта. Това го правят от край време.
67
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
в Швейцария препоръката беше зеленски да започне преговори с Русия, явно не е разбрал и чака следващи софри