Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли

Русия не е готова за "справедлив мир", смята той
16 юни 2024 20:32, Анисия Иванова
246
Зеленски: Преговорите за мир започват утре, ако Русия се изтегли
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия не е готова за "справедлив мир" и настоя, че Киев е отворен към незабавни преговори, ако Москва изтегли войските си от страната.

Украинският лидер проведе пресконференция в края на голяма дипломатическа среща на върха в Швейцария, предназначена да събере подкрепа за предложенията на Киев за това как трябва да приключи войната.

„Русия и нейното ръководство не са готови за справедлив мир, това е факт“, каза Зеленски цитиран от Франс 24.

Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г., отприщвайки най-големия конфликт в Европа след Втората световна война. Нейните сили все още контролират малко под една пета от международно признатата територия на Украйна, включително полуостров Крим, който Москва анексира през 2014 г.

Руският президент Владимир Путин поиска Украйна да изтегли собствените си войски от южната и източната част на страната, ако иска инвазията да спре.

Френският президент Еманюел Макрон нарече искането "призив за капитулация", докато Зеленски отхвърли подобен ултиматум.

Днес Зеленски призова за пълно изтегляне на Русия и зачитане на "териториалната цялост" на Украйна. "Русия може да започне преговори с нас още утре, без да чака нищо, ако те напуснат нашите законни територии", подчерта той.

Зеленски също каза, че би искал Китай да играе по-голяма роля в преговорите за уреждане на конфликта.

Пекин, близък политически и икономически съюзник на Русия, не присъства на срещата в знак на протест, че Москва не е поканена.

„Вярвам, че Китай може да ни помогне. Ето защо много бих искал да видя някои предложения, които китайската страна има“, каза Зеленски.

"Украйна никога не е казвала, че Китай е наш враг", добави той. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
2
 
14
 
! Отговори
Чеченец преди 3 месеца
Наркомана е взел свръх доза.Първо той в момента е никакъв с изтекли пълномощия.Ясно цяла Укра ще бъде руска губерния че и някои съседни страни които се замесват и правят на велики.
185
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пералня вадиш - от пералня ще летиш към Св Петър
184
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вероятно а му доставили дрога у хотела даде пудри носа гад фашиска
183
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя постоянно иска оръжия и милиарди сега сети за мир ))като гледам тия украинци как пълнят количките с алкохол на лидала на сл.бряг ,яко се сражават за родината )
182
0
 
12
 
! Отговори
И с кой ще преди 3 месеца
Преговаря Зелената повръщиня? С духовете на Джо Деменски, ли?
181
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За копейките е ясно. Ама я кажи за центовете, те амнезия ли имат и не помнят какво беше преди нахлуването. За някакво мински споразумения нещо да си спомняте, стентове с деменция? А случайно да си спомняте кои държави бяха гаран за изпълнение на минските споразумения?
180
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя къф е ся......президент не е, трябва да е прецедент.....нашмъркан клоун
179
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
На зеления нещо не му е ясно. Ако Русия си изтегли войските, за какво ще трябва да има преговори? Наркомана ще обяви пълна победа и ще се има за победител. Тоя за толкова ли.....ги има руснаците?
178
15
 
1
 
! Отговори
Стига бе, преди 3 месеца
...руският башибозук нахлул в Украйна, а виждаш ли, Зеленски бил с "претенциите"? Копейките са уникални да викат на бялото...черно!
177
0
 
26
 
! Отговори
ха преди 3 месеца
лично този клоун забрани да се преговаря с Русия за мир преди две години под диктовката на рошавия *** ди от англия ,а сега говори за мир и с негови претенции е предполагам че знае че ПОБЕДИТЕЛИТЕ поставят условията за мир -къв е тоя
176
0
 
15
 
! Отговори
Троян преди 3 месеца
Зад жабока кермит стои целият колективен запад. Но зад Путин стои Китайския дракон. Резултата е ясен.
175
1
 
18
 
! Отговори
Санкции Манкции преди 3 месеца
До Анонимен Как вървят нещата с рублето ? ... рублето , драги ми Смехурко е най-бързо развиващата се и печелещата уважение в западния свят валута според евреите от Блумберг вече втора година. Русия започна да се изкачва в списъка с най-развити страни в света дори и по време на война и дори и след толкова наложени санкции. Как ще се запиташ, чешейки се по ниското чело. Ами защото санкциите са само за заблуда ... САЩ търгуват за милиарди с Русия и препродават С НАДЦЕНКА на заблудените европейци.
174
0
 
16
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Не съм виждал губещ да поставя условия. А и този е нелегитимен пътуващ куфар, нещо като Денков.
173
0
 
16
 
! Отговори
Само питам... преди 3 месеца
Някой знае ли как е на украински "победа" ? Хахахахха. Никой не знае. Дори и самите украинци. Отнема много време дори и да я намериш тая дума в укро речника. А как иначе? Почти не я използват.
172
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В следващото предложение за мир, което Путин ще отправи към Украйна, освен 4-те репубрики, Одеса , Харков и Николаев, също ще са с руски статут. Ако и на него Украйна откаже, ще се върви към пълна капитулация и цяла Украйна ще влезе в състава на РФ.
171
0
 
21
 
! Отговори
още от сутринта преди 3 месеца
започвам с мокрите сънища на нелегитимният президент, а не искаш ли да ти подарят и Урал, ей така просто защото си голям мечтател.
170
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Но ако не се изтегли, ще започнат преговорите за капитулация на окрайна..
169
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как вървят нещата с рублето ?
168
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тук един ДРУГАР гордо по текезесарски заявява че тези области са били заселяни с " руснаци ". Такова животно руснак не съществува , точка .
167
1
 
16
 
! Отговори
Istinata преди 3 месеца
Този наркоман определено се надрусал с нещо друго . Този се е побъркал само като ги чуеш тези неща немислимо е да се искат такива глупости ,определо трябва да си смени доставчика !