Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната

Китай да предава директно на Украйна предложенията си за мир, поиска той
Обновена: 16 юни 2024 18:47 | 16 юни 2024 18:30, Анисия Иванова
359
Володимир Зеленски: Помощта от Запада не стига за победа във войната
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че сегашното количество на западната военна помощ за Украйна не е достатъчно, за да се гарантира, че Киев ще спечели войната срещу Русия, предаде АФП.

"Има помощ. Има сериозни пакети. Достатъчна ли е тя (помощта) за победа? Не. Закъснява ли? Да", заяви Зеленски на пресконференция в Швейцария след голяма дипломатическа среща на върха, посветена на плана на Киев за прекратяване на конфликта.

Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир във връзка с войната на Русия срещу страната му, вместо да го прави чрез медиите, предаде Ройтерс.

Двудневната мирна конференция за Украйна в Швейцария трябва бързо да бъде последвана от втора среща, заяви днес при закриването на заседанията Зеленски, цитиран от ДПА.

Подготовката ще отнеме само месеци, а не години, каза той. Според Зеленски някои държави вече са изразили готовност да бъдат домакини на такава среща на върха.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че предварително условие за участието на Русия ще бъде ангажиментът на Москва към Устава на ООН.

В заключителното комюнике от срещата на върха, което беше подписано от 80 от присъстващите държави, не се споменава за последваща конференция.

Президентката на Швейцария Виола Амхерд призна, че на конференцията са били представени различни гледни точки, но подчерта, че тя ознаменува първото обсъждане на мирния процес на високо равнище. Според нея са създадени някои съществени предпоставки за прекратяване на войната в Украйна.

Фактът, че огромното мнозинство от присъстващите държави постигнаха съгласие по комюникето, показва какво може да постигне дипломацията чрез търпелива работа, добави Амхерд.

Русия не беше поканена на събитието и не прояви интерес да участва. Срещата на върха беше и опит на Запада да привлече други държави от Южна Америка, Азия и Африка към усилията за мир, основани на международното право. Украйна призовава за постигане на "справедлив и траен" мир, посочва ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


359
Още от Русия
Ким изпратил на Русия контейнери с близо 5 млн. артилерийски снаряда
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
295
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ИЗНУДВАЧ
294
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ, ДАЙТЕ...... до безкрайността, или поне до края на света......ШУТ ненаситен
293
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ако не беше този ш-у-т, много жертви можеха да бъдат избегнати!
292
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неспособността на Украйна да се противопостави на Русия на бойното поле, я кара да обстрелва цивилни граждани и структури. Но след отказа за мир, РФ сменя плочата... Очаква се да настъпи с 300000 човека на север. И няма да пести ракети..
291
0
 
8
 
! Отговори
стига бе преди 1 седмица
Всички пари и оръжия на земното кълбо да му пратя, този пак ще е недоволен. Целият развит колективен запад явно не може да се мери с КНДР и Кимчо по производство на снаряди. Срам и резил.
290
0
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
продаи казиното в кипър и ще решиш проблема с оръжието уби-ец
289
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
18-годишен украинец ограби жена в Одеса, за да избегне мобилизация заради криминално досие.Млад мъж открадна портфейл с пари, документи и мобилен телефон на стойност 13 хиляди гривни (28,4 хиляди рубли). Изхвърлил плячката на път за вкъщи, казал на полицията. Грози го до десет години затвор.По-рано 40 украинци се опитаха да избягат от Украйна в Молдова, като се скриха в задната част на камион със зърно.
288
0
 
3
 
! Отговори
ДОЛУ ЦЕНЗУРАТА преди 1 седмица
и сърбите са готови да ти дадат един .ураццц.
287
0
 
4
 
! Отговори
до 291 преди 1 седмица
Стадион: Алианц Арена, гр. Мюнхен /Зрители: 53 333 / Румъния току що вкараха 1:0 за 29 - та минута на първото полувреме. Над 35000 са украинците.
286
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В момента играят Украйна - Румъния. Вижте целия стадион е пълен с млади украинци! Колко са точно още никой не казва. Всички са до 40 години. Цял стадион с жълти фланелки. Не им се отива на фронта. Друго си е да пият бира на мач.
285
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще избие ли Зелю всички украински мъже между 20 и 60 год. - да! А ще постигне ли с това победа - не! Значи, целта е да ги избие! Прероден Сатана!
284
0
 
4
 
! Отговори
Хитко преди 1 седмица
Просто момче, много
283
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този май е обул тъмно кафеникавите ***
282
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Този май е обул *** га щи вече.
281
0
 
12
 
! Отговори
Хах преди 1 седмица
Тръгвай на просия зелен и в останалите континенти, може пък и да се навият да ти дадат оръжия!
280
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
шмърка шмърка..
279
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
требе да му пратим още бтр-и. предишните се потрошиха.
278
0
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
"Зеленски заяви още, че Китай трябва да предава директно на Украйна предложенията си за мир" - мухаха... господарят на света пак е бил много хай. А не поиска ли ПАК санкции срещу Индия, щот искала да остане неутрална?!
277
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Срещата на върха на мира" в Швейцария: клоуните си отидоха, но циркът остава...Явно и организаторите на тази сбирка са измамници. Някак между другото две страни от арабския свят изчезнаха от списъка на страните, подписали комюникето - Йордания и Ирак.Явно някой или е побързал да ги включи там, без да получи твърдо съгласие... или са размислили и са оттеглили подписите си...Чудя се дали това са последните държави, които изчезват от този списък или не?
276
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ми дайте му още милиарди ,че даде купи и частен самолет казват че имал две яхти ,с кои паринмс ЕС или на сащ ,особенно глупави ес и сащ))))