Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо

Предвижда се провеждането на втора среща на върха
15 юни 2024 17:47, Анисия Иванова
255
Зеленски се надява за постигане на справедлив мир възможно най-бързо
Снимка: БГНЕС/EPA

Украинският президент Володимир Зеленски изрази надеждата си за постигане на "справедлив мир възможно най-бързо" в началото на първата украинска мирна среща на върха, която се провежда в Швейцария без участието на Русия, предаде АФП.

"Всичко, което бъде договорено (на тази среща на върха), ще бъде част от процеса на постигане на мир, от който всички ние се нуждаем", заяви Зеленски и добави: "На тази среща на върха ще видим как се създава история".

Участват около 90 държави, но амбициите на срещата на върха са ограничени поради отсъствието на Русия и Китай.

"Заедно правим първата стъпка към справедлив мир", заяви украинският президент и добави, че "светът е по-силен" от Владимир Путин.

Руският президент де факто поиска капитулацията на Украйна преди каквито и да било мирни преговори.

"Това, от което се нуждаем, не е диктуван мир, а справедлив и равноправен мир, който отчита целостта и суверенитета на Украйна", отвърна германският канцлер Олаф Шолц, като повтори осъдителните думи на Съединените щати и НАТО.

От своя страна Зеленски осъди "хитлеристкия" "ултиматум" на руския президент, който през февруари 2022 г. започна инвазия в съседна Украйна.

"Искаме да вдъхновим процес за справедлив и траен мир", заяви швейцарският президент Виола Амхерд заедно с украинския си колега.

„Като международна общност можем да подготвим почвата за преки преговори между враждуващите страни. Ако искаме да вдъхновим мирен процес, Русия също трябва да се включи в някакъв момент. Това е ясно за всички", добави тя.

Предвижда се провеждането на втора среща на върха, в която Киев се надява да участва руска делегация, обясни Андрий Ермак, началник на кабинета на Зеленски.

Срещата, която се провежда в изключително шикозния курорт Бюргенсток, разположен високо над езерото Люцерн, ще започне с пленарна сесия, последвана от вечеря.

На 16 юни работни групи ще бъдат разгледани три теми: ядрена безопасност, свобода на корабоплаването и безопасност на храните, както и хуманитарни аспекти, по-специално съдбата на украинските деца, депортирани в Русия.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис, заместваща президента Джо Байдън, който се завърна в САЩ след Г-7 в Италия, пристигна с над 1,5 млрд. долара помощ, главно за енергийния сектор и хуманитарна помощ.

Френският президент Еманюел Макрон ще участва в срещата на върха заедно с останалите държавни и правителствени ръководители на Г-7 (Канада, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство).

Швейцарските домакини искаха да съберат възможно най-много държави, особено от Глобалния юг, но сред нововъзникващите държави от БРИКС само Саудитска Арабия изпрати своя ръководител на дипломацията. Бразилия, Индия и Южна Африка имат по-малко високопоставени пратеници.

Що се отнася до Китай, той предупреди, че няма да участва, докато Русия не бъде включена в кръглата маса. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
5
 
12
 
! Отговори
до днес-редакцията преди 3 месеца
ОТ 20.05.2024 ЗЕЛЕНСКИ НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ А НАЙ-ОБИКНОВЕН ДИКТАТОР С ЕВРЕЙСКИ КОРЕНИ !
108
7
 
1
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 месеца
великия пълководец Зеленски и световен лидер днес е склонен за милост . Утре Москва ще бъде благословена от ядрена украинска милост.. И хора въздържайте се . Не богохулствайте срещу велики хора като г-н Зеленски . Да жив и здрав не само целия свят го обича , а и цееелия български народ
107
2
 
2
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Завода бил пуст,а украйнските разузнавателни дронове са се объркали така,че украйнците зели,че го обградили(вече втори ден).
106
6
 
13
 
! Отговори
Мачкай Русийо преди 3 месеца
100%-ва победа на християнска Русия
105
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Интересно как се провеждат преговори за мир без Русия. Тоя клоун освен че не е легитимен а е и с психични проблеми!
104
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Шолц обяви че до няколко седмици ще подпишат
103
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"великия пълководец Зеленски предлага мир днес..."----------------Това смешно малко човече, което ще се напикае ако го ошамаря е "велик пълководец"? Велик просяк по-скоро.
102
13
 
2
 
! Отговори
русофил преди 3 месеца
Митрофанова заяви че вече ще плаща в рубли ами за какво да си губя времето .Слава Украине !
101
13
 
4
 
! Отговори
БГ сме с Украйна преди 3 месеца
великия пълководец Зеленски предлага мир днес.... утре ще е късно за руските окупанти и терористи. Путин плаши от страх с ядрено оръжие и защото знае че загуби- това му остава. Но да питам руснаците готови ли са да умират заради едно комплексирано джудже защото ще има отговор-НЕМЕДЛЕНО!!!
100
14
 
1
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Отлагаме Зелената зделка с 20г.,с предвидените за нея 1 трилйон евро ще платим погребението на русия! Алилуя.
99
15
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
При Липци украйнският артилериски опстрел е толко интезивен,че руснаците го наричат Киев експрес.
98
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За мир можем да си говорим когато този гнусен noдчовек на снимката увисне на въжето на площада в Киев.
97
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
С ядрените БЛЪФОВЕ се свърши , просто американците усилват санкциите руснаците да се осъзнаят с добро , за да не се стига до дебелата тояга , но не е изключено и това да стане.
96
0
 
12
 
! Отговори
Божана преди 3 месеца
Олена Зеленска е пpъднaлa в джакузито и е уплашила Камила Харис.
95
2
 
18
 
! Отговори
Българка преди 3 месеца
Байдън като го показаха на срещата на Г7, едва едва крета. И това на официални кадри, които са монтирани, подбрани и нагласени. Смятай какво е реалното положение.
94
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А какъв "мир" ще постигнат от свръхлуксозен швейцарски курорт без участието на Русия? Защо изобщо ни губите времето информирайки ни за тази пародия?
93
17
 
6
 
! Отговори
Тази Война преди 3 месеца
Я започна само и единствено Путин и никой друг
92
17
 
3
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Втори ден руснаците укрепили се в агрегатния завод на Вовчанск са отрязани от основните руски сили. Евакуацията,както доставката на муниции,продоволствия и лекарства е невъзможна. Руските сили,укрепили се там се предават на групи. Слава на Украйна!
91
3
 
1
 
! Отговори
100 000 е квотата преди 3 месеца
дадена от запада за изтребления на Украйна до края на годината.
90
3
 
10
 
! Отговори
заблеяло ми яренце преди 3 месеца
тоя кога ще го пратят на отчет при бандерата та да мирне региона?